”Gelişmelerin seyri İsrail'in tutumuna bağlı”

Bakan Davutoğlu, Suriye-İsrail aracılı görüşmeler hakkında bilgi verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye-İsrail aracılı görüşmelerinin yeniden başlaması konusunun İsrail'in tutumuna bağlı olduğunu söyleyerek, Ermenistan ile protokol sürecinin bitmediğini ve dolayısıyla arayışların da devam ettiğini kaydetti.

Gambiya Dışişleri Bakanı Mamadou Tangara ile konutunda bir araya gelen Davutoğlu, daha sonra konuk bakanla ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında soruları yanıtlayan Davutoğlu, Lazkiye ziyareti sırasında Suriye-İsrail aracılı görüşmelerinin yeniden başlatılması konusunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine, bu ziyaret sırasında çeşitli bakanlıklar arasında ikili görüşmeler yapıldığını ve ayrıca ortak bakanlar komitesinin toplanarak çeşitli alanlara ilişkin ikili konuları ele aldığını hatırlattı.

Davutoğlu, toplantı çerçevesinde Suriye Devlet Başkanı Yardımcısı Asistanı Hasan Türkmani ve Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile de ayrıca bir araya geldiğini ve Irak ile Lübnan gibi bölgesel konuları ele aldıklarını söyleyerek, bu sırada çok kısa olarak Suriye-İsrail görüşmelerini de konuştuklarını, ancak üzerinde çok detaylı durma imkanlarının olmadığını kaydetti.

Bakan Davutoğlu, şunları söyledi:

"Bu konuda defalarca biz pozisyonumuzu teyit ettik. Suriye de teyit etti. Zaten benim bu ziyaretimden iki gün önce dostum Muallim'in bir açıklaması da olmuştu; bu görüşmelerin ancak ve ancak Türkiye üzerinden başlayabileceğini, bunun için de Suriye'nin kaldığı yerden devam etmeye hazır olduğunu ifade ettiler. Bundan sonra artık biraz da gelişmelerin seyri İsrail'in tutumuna bağlı olacak. Bizim için bölge barışına her türlü katkıyı yapmak bir borçtur, bir görevdir. Ancak bunun için de barış isteyen tarafların olması lazım. Ne zaman ortam uygun olursa, o zaman bu konu tekrar gündeme gelir ve tartışılır."

Ermenistan ile protokol süreci

Ermenistan ile protokol süreci konusunda İsviçre'nin taraflar nezdinde telefon diplomasisi yürütüp yürütmediğinin ve yeni bir sürecin başlayıp başlamayacağının sorulmasına karşılık da Davutoğlu, "Süreç bitmedi ki yeni bir tanesi başlasın. Bu bizim için devam eden bir süreçtir, hiçbir zaman bitmemiştir ve Kafkaslara barış gelene kadar da bitmeyecektir" diye konuştu.

Davutoğlu, İsviçre Dışişleri Bakanı Calmy Rey ile BM Genel Kurulu toplantıları çerçevesinde bir görüşme yaptığını hatırlatarak, bu konuda her zaman ilgili taraflarla görüş alışverişinde bulunduklarını, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ile de yine New York'ta iki kez bir araya geldiğini kaydetti.

"Süreç devam ediyor, dolayısıyla arayışlar da devam eder" diyen Davutoğlu, süreci kapanmış ve bitmiş görmedikleri için bu tür dolaylı ya da doğrudan temasların özel bir durum olduğunu düşünmediklerini belirtti. Bakan Davutoğlu, Kafkaslar perspektiflerinin açık olduğunu söyleyerek, bunun kalıcı barışın tesisi için siyasi diyaloğun sürmesi, karşılıklı saygı etrafında herkesin sınırlara saygı göstererek, tam bir dostluk anlayışının yerleştirilmesi olduğunu kaydetti. Davutoğlu, bu çerçevede Azerbaycan'ın zaten özel ve kardeş bir ülke olduğunu, Ermenistan ile de komşu bir ülke olarak ilişkilerin düzelmesi için bütün çabayı göstermeye devem edeceklerini bildirdi.

Konuk Bakan Tangara

Konuk Bakan Tangara da Türkiye'de gördüğü sıcak ilgiden dolayı teşekkür ederek, Davutoğlu'nun Gambiyalı öğrencilere de ders veren iyi bir akademisyen olarak her zaman takdir duyduğu birisi olduğunu belirtti.

Tangara, Türkiye'nin Gambiya'ya verdiği destekten dolayı teşekkür ederek, özellikle Gambiya'da güvenlik ve istikrarın tesisi konusuna büyük önem verdiklerini, bunun için verilen destekten dolayı müteşekkir olduklarını söyleyerek, eğitim, sağlık ve tarım alanlarında kaydedilen son gelişmeleri anlattı.

Bu konularda ilginizi çekebilir