Gelsinler, oturur konuşuruz

Kılıçdaroğlu, yeni Anayasa konusunda AK Parti'ye de randevu verebileceklerini, önyargıyla hareket etmediklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliğinde inisiyatifin TBMM Başkanı Cemil Çiçek'te olması gerektiğini belirterek, bu konuda AK Parti'ye de randevu verebileceklerini, önyargıyla hareket etmediklerini söyledi.

Kılıçdaroğlu, TBMM'deki makamında Filistin Büyükelçisi Nabil Maarof ile yaklaşık yarım saat görüştü. Kılıçdaroğlu, görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu, sorularını yanıtladı.

Kılıçdaroğlu, Maarof'un, Filistin'in BM'ye yaptığı başvuru konusunda, Filistin halkına destek veren, hatta ilk desteyi sunan CHP'ye bilgi vermenin, bir zorunluluk olduğunu düşündüğünü, bu nedenle ziyaret ettiği söylediğini aktardı.

Niye randevu vermeyelim?

Anayasa görüşmeleri konusunda AK Parti'ye randevu verip vermeyeceğine ilişkin soru üzerine Kılıçdaroğlu, "Niye vermeyelim. Mektubunu içeriğini bilmiyoruz. Biz önyargıyla hareket eden bir parti değiliz, AKP'dir. Protokol imzalıyorsunuz, aradan süre geçiyor birisi 'niyet mektubu' diyor. Pes vallahi. Grupları ziyaret edeceklermiş, gelsinler, otururuz, konuşuruz. Biz, inisiyatifin TBMM Başkanı'nda olması gerektiğine inanıyoruz, parlamentonun geleneğinde de bu vardır. Geçmişte de eşgüdümü TBMM Başkanı koordinatör oldu, eşgüdümü o sağladı" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, Çiçek'in, anayasa görüşmelerine ilişkin tutanakları, Meclis dışındaki partilere de göndermesini önerdi.

Bir gazetecinin, "Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın, daha önce ABD Büyükelçisine, AK Parti'nin kapatma davası, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasına ilişkin bir rapor sunduğu ortaya çıktı. Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın, bir büyükelçiye bu tür bilgi vermesi normal midir?" sorusuna Kılıçdaroğlu, "Normal değil, anormal. Hele hele bir Anayasa Mahkemesi Başkanı yapıyorsa, o koltukta oturmaması lazım. Bir Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın dağıtacağı tek şey vardır; hukuk. Onu da hukukun üstünlüğü kuralı üzerinde inşa etmek zorundadır. Ama birilerine gidip, hesap, bilgi vermek gibi bir görevi üstleniyorsa, artık o Anayasa Mahkemesi Başkanı değildir" karşılığını verdi.

Nerede köstek olduk

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "muhalefet destek yerine köstek oluyor" sözlerinin sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, "Nerede köstek olduk, bir açıklasa bari. Muhalefeti körü körüne eleştirmek, bir başbakanın görevi olmamalı. Biz nerede köstek olmuşuz, önce bunu açıklamalı" dedi.

"Türkiye'de bugün terör varsa, tek sorumlusunun AK Parti Hükümeti olduğunu" ifade eden Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Onlar ülkeyi yönetiyor. Türkiye'yi terör bataklığına sürükleyen AKP değil mi? Gideceksin, PKK ile kol kola, göz göze, oturup konuşmalar, görüşmeler yapacaksın, sonra kalkacaksın muhalefeti suçlayacaksın. Bu kadar ucuz, kaba politika ancak ve ancak Recep Tayyip Erdoğan'a yakışır. Devlet adamı kimliği bile söz konusu değil. Biz sorunu çözmek için sorumlu davranıyoruz, o sorunu büyütmek için sorumsuz davranıyor, aramızdaki fark bu."

 Erdoğan ile PKK arasında görüşmeler devam edecek

Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin, "Başbakan, terörle mücadelede siyasi kanat ile müzakerenin devam edeceğini söylüyor. Ancak konuyu tam olarak açmıyor. Siz ne anlıyorsunuz" sorusunu, "Anladığım şu; Recep Tayyip Erdoğan ile PKK arasında görüşmeler devam edecek. Bu doğru değil, onaylamıyoruz" diye yanıtladı.

CHP'nin terörle mücadeledeki somut önerisinin sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, ortak aklı egemen kılmak için parlamentonun harekete geçirilmesi gerektiğini, çözüm adresinin parlamento olduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu, bu sorunun, tek başına AK Parti'nin çözeceği bir sorun olmaktan çıktığını, bunu herkesin kabul ettiğini kaydetti.

Kılıçdaroğlu, ortak aklı parlamentoda egemen kılabileceklerini, burada oturup konuşulabileceğini ifade ederek, "Biz anayasayı değiştirmek için parlamentoyu harekete geçirmiyor muyuz, parlamentoda bir uzlaşma komisyonu kurmuyor muyuz? O uzlaşma komisyonu, ortak aklı egemen kılmak demektir. Terör de Türkiye'nin 30-40 yıldır gündeminde, bir türlü çözülmüyor. Çözülmediğine göre ortak aklı egemen kılalım, parlamentoyu harekete geçirelim, burada çözümler üretelim, olay bitsin" diye konuştu.

BDP'lilerin yemin etmelerini isterim

BDP milletvekillerinin yemin etmemelerinin anımsatılmasına karşılık Kılıçdaroğlu, "Parlamentoya gelmelerini ve yemin etmelerini isterim" görüşünü dile getirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir