Gemi Trafiği tek merkezden yönetilecek
ANKARA - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gemi Trafik Yönetim Sistemi Projesi kapsamında gemi trafiğinin tek merkezden yönetileceğini ve izleme sisteminin komuta merkezinin Ankara'da olacağını söyledi.
Bakan Yıldırım, 2003 yılından bu yana denizciliğin hemen her alanında kayıp yılları telafi etmek için gerek yasal düzenleme, gerek denizcilik eğitimi ve gerekse yatırım noktasında çok ciddi adımlar attıklarını belirterek, "Denizciliği siyasi iktidar değişikliğinden etkilenmeyecek konuma getirdik. Denizciliğe kazandırdığımız ivme ile Türk milleti bir daha denizciliğe sırtını dönemeyecek" dedi.
Eskiden her 4 Türk gemisinden birinin yabancı ülke limanlarında tutulduğunu, şimdi bu oranın 20'de bire düştüğünü ifade eden Yıldırım, Türk gemilerinin dünyanın her yerine gitmeye başladığını, bu nedenle de Türk gemilerini dünyanın her yerinde takip edilebileceği bir sistem olan Gemi Trafik Yönetim Sisteminin (GTYS) devreye sokulacağını kaydetti.
İhalesi 20 Kasım 2009 tarihinde yapılan ve ihaleyi kazanan firma tarafından kurulum çalışmaları devam eden Gemi Trafik Yönetim Sistemi Projesinin iki alt bölümden oluştuğunu kaydeden Yıldırım, İzmit Körfezi, İzmir Körfezi ve Kuzey Ege ile Mersin ve İskenderun Körfez Bölgelerini kapsayan Bölgesel Gemi Trafik Hizmetleri Sistemleri (GTHS) ile tek bir ülke deniz resminin oluşturulduğunu belirtti.
"Denizlerimizin üzerinde uçan martıdan bile haberimiz olacak"
Proje kapsamında 3 adet Gemi Trafiği hizmet Merkezi ve 24 adet Trafik Gözetleme İstasyonu tesis edileceğini belirten, Yıldırım, sistemin, Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi ile entegre edilerek Ankara'da Ulusal Deniz Resmi oluşturulacağını ve trafiğin buradan adım adım takip edilerek yönetileceğini söyledi. Bakan Yıldırım, kurulacak GTHS'ler sayesinde gemilere, bilgi, seyir yardımı ve trafik organizasyonu hizmetlerinin tamamının sunulacağını ifade etti.
Gemi trafiğinin yoğun ve riskli olduğunu, tehlikeli yüklerin büyük bir kısmının elleçlendiğini hatırlatan Bakan Yıldırım, şunları kaydetti:
"Yolcu taşımacılığının yapıldığı limanlardaki bölgesel Gemi Trafik Hizmeti Sistemleri ile verimli ve emniyetli deniz trafiği akışı sağlanacak. Buna göre gemi hareketleri düzenlenecek, trafik organizasyonu yapılacak. Gemilere seyir yardımı hizmeti verilecek. Çatma ve karaya oturma gibi deniz kazaları ve bunlardan doğacak riskler mümkün olduğu kadar azaltılarak seyir, can, mal ve çevre emniyeti artırılacak.
Herhangi bir kaza olayında arama-kurtarma çalışmaları, çevre ve deniz kirliliğinin önlenmesine yönelik çalışmaların koordinasyonları daha kolay yapılacak. Olay kayıtları tutulacak. Kısacası denizlerimiz seyir, can, mal ve çevre emniyeti açısından daha güvenli olacak."
Diğer sistemlerle entegre edilecek
Bölgesel Gemi Trafik Hizmetleri Merkezleri'nde oluşan deniz resimlerinin birleştirilmesi, Gemilerin Uzak Mesafeden Tanımlanması ve İzlenmesi Sistemi (LRIT), Otomatik Tanımlama Sistemi (OTS) gibi sistemler ve e-denizcilik yazılımlarının entegre edilmesiyle tek bir ülke resminin oluşturulmasının amaçlandığını belirten Yıldırım, "Ülke genelindeki tüm limanların, daha verimli ve emniyetli kullanılabilmesi amacıyla, bu limanlardaki gemi ve yük hareketlerinin (varış öncesi ilk bildirimlerinden, liman alanını terk edene kadar yapacakları tüm hareket ve operasyonların) izlenip takip edilebilmesi, pilot olarak seçilen İzmit Körfezindeki petrol kirliliğinin takibi, Arama Kurtarma Operasyonları (SAR), olağanüstü durumlarda kriz yönetimi, sistemdeki tüm limanların ve sisteme dahil olan diğer kullanıcıların sistemin bir parçası olarak bilgi almalarının yanı sıra sisteme bilgi girişi de yapabilmeleri, üst düzey yetkililerin, ülke resminin tamamını veya belirli bir kısmını görev mahallerinden izlemesi ve yönetmesi sağlanacak" diye konuştu.
Sistemin bir an evvel devreye girmesi için hızlı bir şekilde çalışıldığını ifade eden Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı:
"Sistemin elektrik, elektronik donanımı ve yazılımının fabrika kabul testleri (FAT) ile cihazların ülkemize sevkıyatı tamamlanarak, İzmit GTHM'nin geçici kabul testlerine 11 Haziran 2012 tarihinde başlandı. İzmit GTH Alanındaki inşaat çalışmaları tamamlanarak geçici kabulü yapıldı. İskenderun-Mersin ile İzmir GTH inşaat ve altyapı çalışmaları devam ediyor. İzmit, İzmir ve Mersin'deki bölgesel Gemi Trafik Hizmetleri Merkezleri tamamlandıktan sonra 2014 yılına kadar Ankara'da komuta ve kontrol merkezi kurulacak, diğer sistemlerle entegrasyon sağlanacak, zaman içinde uluslararası düzeyde de entegrasyonlar yapılacak."