Genç girişimcilere AB şirketlerinde staj
İnanç Kabadayı: "Üniversitelerle öğrencilere girişimciliği öğretmek için yaptığımız yakın temas, diğeri açacağımız yarışma ile geleceğin girişimcilerine mentorluk, diğeri ise Bilgi Transferi Projesi"
İSTANBUL - İstanbul Genç Girişimciler Derneği (İSGİD) Başkanı İnanç Kabadayı, şu anda dernek olarak ajandalarındaki en önemli gündem maddesinin çalıştıkları 3 proje olduğunu belirterek, "Birisi üniversitelerle öğrencilere girişimciliği öğretmek için yaptığımız yakın temas, diğeri açacağımız yarışma ile geleceğin girimcilerine mentorluk, bir diğeri ise Bilgi Transferi Projesi" dedi.
Türkiye'nin en önemli ihtiyacının girişimcilik olduğunu kaydeden Kabadayı, buna sebep olarak Türkiye'nin doğal kaynağının olmamasını ve Türkiye'deki girişimciler olarak ancak katma değerli projeler üreterek bir yere gelinebileceğini ifade etti.
Kabadayı, her sektörün girişimcilikle farklılaşmak, ayrışmak gibi hedeflerinin olması gerektiğini dile getirdi.
3 yıl önce 104 kurucu üye tarafından kuruldukları bilgisini veren Kabadayı, İSGİD'in daha üretici, daha sonuca odaklı projeler üretmek amacında olduğunu ve üyeler arasında ticari ve beşeri ilişkileri geliştirme hedefinin olduğunu kaydetti. İlk kuruldukları yıl üyeler arasındaki ticaret hacminin 70 milyon lira olduğunu söyleyen Kabadayı, bu rakamın 2011 yılında 170 milyon liraya çıktığını ifade etti.
Kabadayı, başlayacakları yeni projeler hakkında bilgiler verdi.Avrupa Birliği fonlarında belli eğitimler olduğunu aktaran Kabadayı, bu doğrultuda "Bilgi Transferi Projesi"ne başlayacaklarını söyledi.
Bu kapsamda girişimcilere AB ülkelerinde istedikleri sektördeki kabul aldıkları dünyaca ünlü şirketlerde staj imkanı sunacaklarını aktaran Kabadayı, 2 ay sürecek programın tüm masraflarını da İSGİD'in karşılayacağını ifade etti.
Girişimcilerin desteklenmesi için "Geleceğin Genç Girişimcileri" başlıklı bir projeyi daha hayata geçireceklerini anlatan Kabadayı, bu kapsamda İstanbul'da yaşayan girişimcilerin kendilerini geliştirmeleri için İSGİD üyelerinin onlara 'mentorluk' yapacağını vurguladı.
Dernek olarak Türkiye ekonomisinin yıl sonunda yüzde 4'lük büyümeyi kesinlikle yakalanabileceğini düşündüklerini aktaran İSGİD Başkanı İnanç Kabadayı, ekonomideki soğumanın ilk 6 ayda başarılı olduğunu, yani yumuşak iniş tablosunun gerçekleştiğini söyledi.
Artık tekrar bu seviyede yürünüp, Avrupa'daki gri bulutlar açıldıktan sonra yukarıya doğru tekrar gitmek gerektiğini anlatan Kabadayı, Türkiye'nin 2023 hedefini tutturabilmesi için her yıl ortalama yüzde 5 civarında büyümesi gerektiğinin altını çizdi.
Bu nedenle yüzde 4-5'lik büyümenin Türkiye için önemli olduğunu anımsatan Kabadayı, şu tespitlerde bulundu:
"Çarkları biraz daha hızlı döndürmek lazım. Geçenlerde hükümet çok güzel bir teşvik paketi açıkladı. Teşvik paketinin başarılı olabilmesi için ticaretin dönmeye başlaması lazım. İkincisi Türkiye'nin doğrudan dış yatırım çekmesi lazım. Çünkü Türkiye'nin cari açık problemi var. Bunu finanse etmemizin tek yolu, doğrudan dış yatırım almamız. Global yatırımcılar için dünyada bir çok pazar var. Bu yüzden ekonominin çarklarının tekrar dönmesi lazım."
Ekonominin çok aşağılara inmesi durumunda, onu canlandırmak için ciddi şeyler yapmak gerektiğini savunan Kabadayı, "Geçtiğimiz günlerde açıklanan mayıs ayı işsizlik rakamları son 11 yılın en düşük seviyesine geldi. Bu başarı yakalanmışken bunlardan artık vazgeçmememiz lazım. Bunları sürdürülebilir hale getirmemiz lazım" dedi.
Dış risklere de dikkati çeken Kabadayı, en önemli risk petrol fiyatları olduğunu söyledi. Cari açığın yarısının Türkiye'nin enerji ihtiyacından kaynaklandığını vurgulayan Kabadayı, sözlerini şöyle tamamladı:
"İSGİD olarak Enerji Verimliliği Derneği ile işbirliği yaptık. Toplumdaki enerji verimliliği bilincini ortaya koymak lazım, topluma bunu aşılamak lazım. Nasıl küçükken 'Yerli Malı Haftası' kutlanarak yerli malının kullanılması teşvik ediliyorsa, bugün de daha ilk okullarda çocuklara enerji verimliliğinin öğretilmesi lazım."