”Gençler finansal fırsatlardan faydalanmada sıkıntılar yaşıyor”

Visa Europe Bölge Genel Müdürü Ülman, "Bu sıkıntılara çözüm üretmezsek eğer Türkiye'de uzun soluklu kalkınma sorunları yaşanabilir" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Visa Europe Bölge Genel Müdürü Berna Ülman, Türkiye'de 30 yaş altında 30 milyon gencin bulunduğunu belirterek, "Gelir ve istihdam rakamlarına baktığımızda gençlerimizin finansal fırsatlardan faydalanma konusunda sıkıntılar yaşadığını görmekteyiz. Bu sıkıntılara çözüm üretmezsek eğer Türkiye'de uzun soluklu kalkınma sorunları yaşanabilir" dedi.

Ülman, Visa Europe, Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Habitat İçin Gençlik Derneği ve Visa Europe'a üye bankaların işbirliğiyle geliştirilen "Paramı Yönetebiliyorum" Sosyal Sorumluluk Projesi'nin tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısında projenin, gençler arasında finansal bilinci geliştirmek ve sürdürülebilir ekonomiye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen bir proje olduğunu anlattı.

Ödeme sistemlerinin doğru ve bilinçli kullanımının, ekonomik büyümeye, kayıt dışı ekonominin önlenmesine ve finansal kaynaklara ulaşmaya katkı sağladığını dile getiren Ülman, tüketicilerin finansal bilinçlerini geliştirmek amacıyla uzun süredir çalıştıklarını söyledi.

Bu kapsamda iki konferans düzenlediklerini ve üçüncü konferansı da önümüzdeki hafta içerisinde gerçekleştireceklerini anlatan Ülman, akademik araştırmalara da destek sağladıklarını ifade etti.

Ülman, 12-23 yaş arasındaki kişilerle yaptıkları "finansal bilinç araştırması"na göre gençlerin uzun dönemli planlardan kaçındıklarını, plansız günlük harcamalar yaptıklarını, bankacılık ve yatırım konularında kısıtlı bilgiye sahip olduklarını, tüketim odaklı olduklarını ve yüzde 87'sinin ailelerinden harçlık aldıklarını hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Bizde bu tablo karşısında sosyal sorumluluk görevimizi üstleniyoruz ve Türkiye'de ilk kez kamu, özel sektör ve sivil toplum ortaklığıyla geliştirilen bu projeyi başlatıyoruz. Projeyle gençlerin finansal bilincini geliştirerek kaynak kullanımı, bütçe ve borç yönetimi, finansal araç tercihi gibi tutum ve tercihleriyle sadece birey yada aile ekonomilerine değil, aynı zamanda ekonomik ve toplumsal istikrara katkı sağlamalarını da hedefliyoruz. Diğer bir hedefimiz de; projenin sosyal etki araştırması sonuçlarını ve proje çıktılarını kamuya bir politika önerisi olarak sunup, geliştirilen müfredatın örgün eğitim müfredatına dahil edilmesi...

Türkiye'de 30 yaş altında 30 milyon genç var. Gelir ve istihdam rakamlarına baktığımızda gençlerimizin finansal fırsatlardan faydalanma konusunda sıkıntılar yaşadığını görmekteyiz. bu sıkıntılara çözüm üretemezsek eğer Türkiye'de uzun soluklu kalkınma sorunları yaşanabilir."

Berna Ülman, projeye 23 Türk Bankasıyla ortaklaşa katkı sağladıklarını ve hedef kitlelerinin, Türkiye'nin 7 bölgesinden 15 ilde 15-30 yaş arasındaki 6 bin genç olduğunu söyledi.

Projeye ilk olarak ocak ayında 60 gönüllü eğitmenin eğitimleriyle başlayacaklarını ve proje kapsamında yapılacak çalışmaların önümüzdeki yılın Kasım ayına kadar devam edeceğini anlatan Ülman, "60 gönüllü eğitmenle 6 bin gence doğrudan, 60 bin gencimize de dolaylı olarak eğitim vermiş olacağız" dedi.

Proje kapsamında verilecek eğitimlerin genel olarak bütçeleme ve genel finans bilgilerini kapsayacağını dile getiren Ülman, Visa'nın projeye desteğinin ise kurum kaynaklarının projeye aktarılması ve projenin bilinirliğinin artırılması olduğunu ifade etti.

"Krizde çok şey öğrendik"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Ülman, bir soru üzerine projenin ilk aşamasında yaptıkları maddi katkının 110 bin dolar olduğunu, ancak projenin büyümesiyle yapacakları katkının da büyüyebileceğini söyledi.

Ülman, diğer bir soruyu da sürdürülebilir büyümenin önemini vurgulayarak, "Krizde çok şey öğrendik. Öğrendiklerimizden birisi de sürdürülebilir büyümenin önemiydi. Sürdürülebilir büyüme için de makro anlamda yapılacak şeyler kadar mikro anlamda kişilerin finansal yönetimleri için de yapılacak şeylerin çok önemli olduğunu, dolayısıyla bu projenin sürdürülebilir büyümeye önemli katkısı olacağını düşünüyorum" şeklinde yanıtladı.

"Gençlerin büyük bir kısmı geleceğine güven duymuyor"

UNDP Türkiye Temsilcisi Ulrika Richardson Golinski de, Türkiye'nin nüfusunun yarısına yakınının 28 yaşın altında olduğunu belirtti.

"Bu, aslında dev bir potansiyeldir" diyen Golinski, işsizlik sorununun ise bu potansiyelin karşısında önemli bir sorun olarak durduğunu söyledi.

Golinski, böyle bir durum karşısında önemli olanın, "gençlerin işe alınabilir" hale gelmesi olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Her ülkede olduğu gibi Türkiye'de de insani projelerin destekçisiyiz. Toplumun hangi kesiminden gelirseniz gelin, finansal kaynaklarınızı yönetebilmek, sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlar. Bu projeyle de amacımız budur.

Bizim kurum olarak insani gelişim projelerinin odağında har zaman 'cinsiyet eşitliği' olmuştur. Bu projede de buna önem vereceğiz. Maalesef dünyanın bir çok toplumunda bugün kadınlar marjinalleştiriliyor ve finansal kaynakların büyük bir kısmına ulaşamıyorlar. Bu proje de, böyle bir durumu engellemek için atılan adımlardan birisidir."

Habitat İçin Gençlik Derneği Başkanı Sezai Hazır ise derneğin, Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programları ve ülke hükümetleriyle gençlere yönelik programlar yürüttüğünü bildirdi.

Hazır, 1997 yılından bu yana özellikle dezavantajlı gençlerin kapasitelerini geliştirmek ve gençler lehine politikalar oluşturulmasını sağlamak üzerine çalıştıklarını hatırlatarak, "Gençlerin büyük bir kısmı bu gün geleceğine güven duymuyor. Bu projeyle gençlerimize bu güven duygusunu vermek istiyoruz" dedi.

Norveç hükümetinin 1 milyon 800 bin genç için 15 milyon avro kaynak ayırdığını, Türkiye'de ise bu rakamın 3,5-4 milyon dolar civarında olduğunu dile getiren Hazır, "Böyle bir kaynakla gençleri 'yapabilir' kılmak veya geleceğe güvenle bakmalarını sağlamak mümkün değil. Bu projeyle tüm gençlerimizi kurtarabiliriz diye bir iddiamız yok ama bu bir başlangıç. Bundan sonra bu yaklaşım, bir kartopu gibi yuvarlanarak büyüyecek" diye konuştu.