Gençler para değil, en çok huzur ve mutluluk istiyor

Adel Kalemcilik, üniversite gençliğinin hayallerini yorumladığı "hayaller" raporunu açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Adel Kalemcilik‘in Faber-Castell markasıyla hayata geçirdiği “Tek Çizgide Hayallerim” projesiyle gençler, ellerini kağıttan kaldırmadan hayallerini çizdiler. 6 bölgede, 14 ilde, 24 üniversitede okuyan yaklaşık 5000 öğrencinin katıldığı projede çizimler; bağımsız araştırma şirketi IPSOS tarafından yorumlandı. Ortaya Türkiye gençliğinin hayalleriyle ilgili bölgelere göre farklılık gösteren çarpıcı sonuçlar çıktı.

Adel Kalemcilik; gençleri desteklemek ve gençlerin kendilerini ifade etmeleri için Faber-Castell markasıyla hayata geçirdiği “Tek Çizgide Hayallerim” projesiyle, üniversite öğrencilerinin hayallerini biriktirdi! 

Her şeyin kağıda çizilen tek bir çizgiden başladığı düşüncesinden ilham alan bu proje kapsamında, 2013’ten beri 6 bölgede, 14 ildeki 24 üniversitede okuyan yaklaşık 5000 öğrenciye ulaşıldı. Öğrencilerin kağıda döktükleri hayaller bağımsız araştırma şirketi IPSOS tarafından yorumlandı. 

Bu çalışmayla birlikte gençlerin kendileri ve gelecekleriyle ilgili birbirinden farklı hayaller ilk kez bu kadar geniş kapsamlı bir araştırmanın konusu oldu ve ortaya ilginç sonuçlar çıktı.

Kızlar daha gerçekçi

Bu verilere göre öncelikli olarak kız öğrencilerin daha gerçekçi; erkek öğrencilerinse ulaşılması zor hayaller kurduğu belirlendi. 1967 erkek, 2333 kız öğrenci arasında yapılan araştırmada görüldü ki; kızlar daha duygusalama ayakları yere sağlam basan hayaller kuruyor. Erkek öğrenciler ise maddi ve ulaşılması zor hayallerin peşindeler. Kız öğrenciler ayrıca iş bulmayı ve iş başarısını erkek öğrencilere göre daha fazla önemsiyor; erkekler içinse istedikleri meslekleri yapıyor olmak öncelikli.

Hayal dünyasında bölgesel farklılık

Gençlerin hayal dünyası, bölgeler arası da farklılık gösteriyor. En gerçekçi hayalleri Karadeniz’de okuyan gençler kuruyor ve özel hayata da çok önem veriyorlar. Kariyer hayaliniyse en fazla Akdeniz Bölgesi’nde okuyan gençler kursa da aslında tüm gençlerin hayalleri ortak; “huzur ve mutluluk onlar için paradan daha önemli”… 

Gençler için maddiyat ikinci planda

Tüm illerdeki gençler, paradan bağımsız hayaller kuruyor ve yüzde 28 ile öncelikle “mutlu ve huzurlu” bir yaşam istiyor, bunun parayla ilgisi olmadığının da farkındalar. 

Onlar için maddiyat yani zenginlik ikinci planda kalıyor (yüzde 26); meslek sahibi olmak, işlerinde yükselmek gibi kariyerleriyle ilgili hayallerini (yüzde 16); dünya turu, gemi yolculuğu gibi seyahat (yüzde 9) hayalleri takip ediyor. 

Gençlerin ülkemiz ve dünyayla ilgili hayalleri, çevre bilinci biraz daha geride (yüzde 8’lerde) kalıyor… Yüzde 7’si aşık olmak, sevgili bulmak, aile kurmak, çocuk sahibi olmak gibi özel hayatla ilgili hayaller kuruyorlar. Akademik başarı kazanmak, yabancı dil öğrenmek, yurtdışında eğitim almayı hayal eden gençlerin oranı ise yüzde 5…

Rapora göre metropollerde yaşayan gençler ağırlıklı olarak topluma dönük hayaller kuruyor. Diğer illerde yaşayanların hayalleriyse maddi ve manevi olarak daha bireysel… Özel hayata en fazla önem veren bölge; Karadeniz Bölgesi…Buradaki gençlerin aşık olma, aile kurma ve çocuk sahibi olma hayalleri çok yoğun. Doğu Anadolu bölgesindeki gençler ise manevi hayaller kuruyorlar.

En gerçekçi hayaller Sivas ve Trabzon’dan

Yaşanılan yere göre kurulan hayallere bakıldığında, diğer illerde yaşayanların özel hayat ve maddi konulara ilişkin hayalleri, metropollerde yaşayanlara kıyasla daha fazla kurduğu gözleniyor. 

Adel Kalemcilik’in hazırladığı Faber-Castell “Hayallerim”raporuverilerine göre en gerçekçi hayalleri Sivas ve Trabzon’da okuyan öğrenciler; gerçekleşmesi imkansız (büyümemek, uçmak gibi) hayalleri en çok İstanbul ve Konya’daki üniversite öğrencileri kuruyor. Adana ve Eskişehir’deki gençlerinse kariyer hayalleri daha yoğun. En materyalist hayaller Karadeniz bölgesinde okuyan öğrenciler tarafından kurulurken, kariyer hayalleri en yoğun Akdeniz Bölgesi’nde çıkıyor karşımıza. Doğu Anadolu bölgesindeki gençlerse gerçekleşmesi için paraya ihtiyaç duymayan manevi hayaller kuruyorlar. 

Metropoller fantastik hayalleri daha çok kurarken, diğer illerde yaşayan gençler mutlu ve huzurlu bir yaşam hayalleriyle öne çıkmakta. Marmara bölgesinde yaşayanlar fantastik hayaller kurarken, Akdeniz ve Karadeniz bölgesi, mutlu, huzurlu bir yaşam ve kişisel hayallere en çok önem veren bölgeler. Başarı hayalleriyse en çok Karadeniz’de kuruluyor.

Üniversitelerin hayallere etkisi

14 ilde 24 üniversitede yaklaşık 5 bin üniversite öğrencisi arasından toplanan verilerde, özel üniversitede okuyanlar kariyerle ilgili daha çok hayal kuruyor. Devlet üniversitesi öğrencilerinin ise özel üniversitelere göre dünyayı ilgilendiren konularda daha fazla hayal kurduğu saptandı. 

4 yıl ve üzeri bir bölümde okuyan lisans öğrencileri ve 2 yıllık bölümlerde okuyan ön lisans öğrencilerinin hayallerine bakıldığında, ön lisans öğrencilerinin manevi hayalleri daha fazla kurduğu gözlemleniyor. 

Dil puanıyla üniversiteye girmiş olanlar,  kariyer ve maddi konularda hayaller kurarken, sayısal puan türündekiler dünya ile ilgili, eşit ağırlık puan türündekiler ise özel hayat ile ilgili hayaller kurmaktadır. Sözel bölümlerde okuyanlar maddi konulardaki hayalleri diğerlerine kıyasla daha az kurmakta. Seyahat ile ilgili hayalleri en çok dil bölümlerinde okuyanlar kurmakta. Bu yıl ilk kez kamuoyuyla paylaşılan araştırma her yıl yinelenerek daha fazla gence ulaşmayı da hedefliyor.