Genel Kurul özel gündemle toplandı

Meclis Genel Kurulu'nda 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle yapılan özel gündemli toplantı sakin geçti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Meclis Genel Kurulu'nda 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle yapılan özel gündemli toplantı sakin geçti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün katıldığı toplantıda, sabahki törenlere katılan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile kuvvet komutanları özel oturuma katılmadı. İşte özel gündemli Meclis Genel Kurulu toplantısından notlar:

-Genel Kurul'a Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli katıldı. Genel Başkanlar arasında katılmayan tek isim ise BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş oldu. Demirtaş'ın yerine Meclis kürsüsünden Eşbaşkan Gültan Kışanak konuştu.

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kendisine ayrılan locada yerini almasının ardından İstiklal Marşı okundu ve Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin açış konuşmasını yaptı. AKP ve BDP'lilerce ayakta alkışlanan Cumhurbaşkanı Gül'ün locadaki yerini alması sırasında CHP'liler ayağa kalkmadı. Alkışlamayan MHP'liler ise sadece ayağa kalkmakla yetindi.

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Genel Kurulunun 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı özel gündemli birleşiminin sona ermesinin ardından Meclis'ten ayrıldı.

Cumhurbaşkanı Gül'ü, karşılamada olduğu gibi TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil törenle uğurladı. Gül, tören kıtasını selamladıktan sonra TBMM'den ayrıldı.

-Genel Kurul'da konuşmacılara tanınan süreyi en uzun kullanan isim CHP Genel Başkanı Deniz Baykal oldu. Baykal 10 dakikalık süreyi aşarak 20 dakika konuştu.

-Özel gündemli toplantıya, sabahki kutlamalara katılan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve kuvvet komutanları katılmadı.

-Genel Kurul'da özel gündemli toplantıyı izleyenler arasında Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ile Sayıştay Başkanı Recai Akyel, DSP Genel Başkanı Masum Türker, HSYK Üyesi Ali Suat Ertosun da yer aldı.

-Genel Kurul'un ardından CHP Genel Başkanı Deniz Baykal bir süre salonda kalarak milletvekilleriyle sohbet ederken, Başbakan Erdoğan ise Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ve AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ile bir süre ayakta sohbet etti.

TBMM Başkanı: Meclisin yetkisi mutlaktır

TBMM Başkanı Şahin, "Kurulduğu günden beri tam 90 yıldır ülkemizin kaderine yön veren Meclisimizin yasama yetkisi mutlaktır. Milletimiz adına kullanılan bu yetkiyi daraltacak, kullanımını engelleyebilecek veya sınırlandıracak başka bir güç yoktur" dedi.

Şahin, Genel Kurul'daki konuşmasında özetle şunları kaydetti:

"Meclisimiz kurulduğu günden bu yana, çıkarttığı yasalarla, yaptığı anayasa değişiklikleri ve diğer tüm çalışmalarla değişim ve dönüşümün merkezi olmuştur. Meclisimizin yasama yetkisine yönelik söz ve tutumlar, demokratik sistemimizi ayakta tutan ve ahenk içerisinde çalışması arzu edilen güçler ayrılığı ilkesiyle bağdaşmaz. Milletten alınanın yasama yetkisine herkesin ve tüm kurumların gereken saygıyı gösterme konusunda daha özenli davranacaklarına inanıyorum.

Çanakkale'ye milletimizi tarih sahnesinden silmek üzere topyekun gelenler kendi ayıplarını unutup şimdi bizden hesap sormaya kalkıyorlar. Bizden hukuki ve tarihi temelden yoksun sözde soykırım iddialarını kabul etmemizi bekleyenler, bu Meclisi ve onun temsil ettiği halkını yeterince tanımıyorlar. Bağımsızlık mücadelemizin sembolü olmuş Yüce Meclisimiz, siyasi baskılarla, alınan taraflı kararlarla milletimizin işlemediği bir suçu kabul etmez, asla etmeyecektir."

Erdoğan: Millet iradesine uymak zorundalar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve TBMM'nin Açılışının 90. yıldönümü dolayısıyla Genel Kurul'da yaptığı konuşmada Anayasa değişikliğine vurgu yaptı. Anayasa değişikliğini eleştiren muhalefet ve yargı çevresine de "Millet iradesinin tecelli ettiği yer TBMM'dir" sözleriyle yanıt verdi.

Erdoğan, her türlü kararın tartışılacağı yerin TBMM olduğunu belirterek, "Demokrasi bir tahammül rejimidir. Milletin Meclisine ‘Anayasa yapamaz' diyenler millet iradesine uymak zorundadır. 90 yıllık birikimin verdiği birikimle geleceğin güçlü Türkiye'si bu prensiplerin eksiksiz uygulanması ile inşa edilecektir. Demokrasinin temel prensiplerini asla tartışma konusu yapmayacağız. Aşılmaz olarak gördüğümüz sorunları hep beraber aşacağız. Sorunların çözüleceği yer bu Meclis'tir, siyasettir, demokrasidir. Bu yüce Meclis her türlü sorunu çözme olgunluğuna ulaşmıştır. Milletimiz bizden bunu beklemektedir" dedi.

Baykal'dan sert eleştiri

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, TBMM'nin 90. kuruluş yıldönümü dolayısıyla özel gündemle toplanan TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada "Gerçek demokrasilerde, yargıdan kaçan, dokunulmazlık zırhının arkasına saklanan başbakanlara, bakanlara, milletvekillerine yer yoktur. Kendi suçları için af çıkaran bakanlara, milletvekillerine gerçek demokrasilerde yer yoktur. İktidar olanaklarıyla kendi yakınlarına ihale ayarlamak demokrasilerde yoktur" dedi.

Baykal, "Eğer bir ülkede bir parlamento çoğunluğu yasamayı, yürütmeyi, basını, televizyonları, şirketleri, holdingleri vesayet altına alması için bir lidere teslim etmiş ise duvarlarda ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' yazması bir anlam taşımaz.

Böyle bir tablo karşısında, bir de anayasayı bir partinin iç işi gibi ele alarak tek başına değiştirip yüksek yargı kurumları da siyasi vesayet altına alınacak olursa, bu durumun, artık bir parlamento çoğunluğunun göz yumması ile mi yoksa hukuk dışı bir askeri darbe ile mi gerçekleştirildiğinin de bir önemi kalmaz" diye konuştu

Bahçeli: Tarihten ibret alınmalı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Tarihten ibret alınarak, gidişata bir son verilemez ise kim nasıl yorumlarsa yorumlasın, ülkemiz çok dilli ve çok ortaklı bir federal devlet yapılanmasına ve ardından ise çözülmeye doğru hızla

sürüklenmektedir. Tarihin tekerrür etmemesi şarttır ve bunun için, geçmiş doğru okunmalı ve mutlaka doğru

anlamlandırılmalıdır" dedi.

Bahçeli, "İnancım odur ki, TBMM'nin bugünkü üyeleri, Türk milletinin tarihi gerçeklerine nüfuz edecek ve kurucu ruhun ve şartların anlamına ve nesillerimize mutlaka sahip çıkacaklardır" diye konuştu.

BDP'li Kışanak cezaevindeki çocuklardan özür diledi

Meclis Genel Kurulu'nda, 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle yapılan özel gündemli toplantıda BDP Grubu adına konuşan eşbaşkan Gültan Kışanak, "Renkli elbiselerle, cıvıl cıvıl halleriyle neşe içerisinde bayram kutlayan çocuklar da bizimdir, cezaevi hücrelerinin soğuk demirlerinden bizlere seslenen TMK mağduru çocuklar da bizimdir. Diğer yaşıtları gibi, çocukluklarını doyasıya yaşayacakları bir ortam yaratamadığımız için onlardan binlerce defa özür diliyor, minicik ellerinden öpüyorum" diye konuştu.

Kışanak toplumun uzun yıllardır mücadele ederek, bedel ödeyerek olgunlaştırdığı yeni anayasa talebinin Genel Kurul'da görüşmeleri devam eden son anayasa değişikliği paketiyle birlikte ötelendiğini savunarak "Böylece, 12 Eylül darbe anayasasının ömrü uzatılmak istenmektedir" dedi.

DSP'li Macit: İktidar, devletin tamamını ele geçirmek istiyor

DSP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Macit, "İktidar partisi, sadece yürütme erkiyle yetinmemekte, bütün kurumlarıyla ve bütün erkleriyle devletin tamamını ele geçirmek istemektedir" dedi.

Hukukun üstünlüğü olmadan demokrasiden bahsedilemeyeceğini ifade eden Macit, bugün iktidarın devletin diğer kurumları karşısında mağdur gösterilerek iyice kuvvetlendirilmesinin ideolojik taşlarının döşendiğini kaydetti. Macit "Bugün ‘hükümet oldu ama iktidar olamadı' iddialarının arkasındaki gerçek netleşmiştir: iktidar partisini sınırsız güç haline getirmek. Bugün ülkemiz büyük bir çalkantıdan geçiyor. Cumhurbaşkanlığı, hükümet ve meclis çoğunluğu tek partinin elindedir. 12 Eylül rejimi, Cumhurbaşkanlığını ve yürütmeyi kuvvetler ayrılığını zedeleyecek ölçüde zaten güçlendirmiştir. Bugün yasama ve yürütme neredeyse tek partide toplanmıştır. Meclis Başkanı'na emir veren bir başbakanlık anlayışı, hukuk devletinde kabul edilemez" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir