Genelkurmay'dan Horizon-1 açıklaması

İlgili firmanın görüşmeye başlamasıyla birlikte, mürettebatın güvenlik talebine istinaden 2 fırkateynin bölgeden ayrılarak Aden'deki normal görevlerine intikal etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Genelkurmay Başkanlığından, "Horizon-1" adlı kuru yük gemisi hakkında yapılan açıklamada, ilgili firmanın görüşmeye başlamasıyla birlikte, kaçırılan gemi kaptanının personelinin güvenliği gerekçesiyle yaptığı talebe istinaden, 2 fırkateynin bölgeden ayrılarak Aden'deki normal görevlerine intikal ettiklerini bildirildi.

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yer alan bilgi notunda, bugün bir basın organında, ''deniz haydutları tarafından 8 Temmuz 2009 tarihinde kaçırılan Horizon-1 gemisi ile ilgili kamuoyunu yanlış yönlendiren haberlere yer verildiği'' ifade edildi.

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait iki fırkateynin halen Aden Körfezi bölgesinde deniz haydutlarıyla mücadele görevine devam ettiği ifade edilen açıklamada, bu gemilerin, göreve başladıkları tarihten bugüne kadar birçok geminin seyir emniyetinin sağlanması kapsamında başarılı görevler yaptığı ve aralarında 19 Mart 2009 tarihinde Horizon-1 gemisi de olmak üzere 6 gemiyi deniz haydutlarının saldırılarından kurtardığı hatırlatıldı.

Türk gemilerinin görevleri süresince uluslararası kuruluşların övgüsünü kazandığı vurgulanan açıklamada, ''Bu kapsamda; daha önce de kamuoyuna açıklandığı şekilde, gemilerimizin bu başarısı Kore Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanı'nın Genelkurmay Başkanı'mıza gönderdiği teşekkür mektubuyla da teyit edilmiştir'' denildi.

Bölgede deniz haydutluğu riskinin yüksek olması nedeniyle bölge içinde seyir etmekte olan gemilerin her türlü pasif tedbirleri alması, gözcülük yapması ve süratli teknelerin gemilere yaklaşması durumunda sürat artırarak sakınmaları konularında ikaz edildiklerine işaret edilen açıklamada, Horizon-1'in 8 Temmuz 2009 tarihinde saat 08.13'te deniz haydutlarının saldırısına uğradığını telsiz devresinden rapor etmesi üzerine, bölgede bulunan TCG Gediz gemisinin, helikopterini derhal olay mevkisine sevk ettiği, ancak deniz haydutlarının gemiye çıktığı ve 23 Türk personelini rehin aldığının görüldüğü belirtildi.

Bunun üzerine, bölgede bulunan diğer Türk fırkateyni TCG Gaziantep'in de olay yerine intikal ettirildiği bildirilen açıklamada, kaçırılan Horizon-1 gemisinin yakın takibe alındığı, ''NATO ve CTF 151 komutası altında görev yapan gemilerin milli kontrole alınarak kurtarma harekatına hazır olunduğu''nun ilgili makamlara bildirildiği ifade edildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

''İlgili makamlarca gemide bulunan Türk personelinin can emniyetinin riske atılmaması gerekçesiyle operasyona müsaade edilmemiştir. Konuyla ilgili olarak Sayın Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından aynı gün 'Operasyonda gemi personelinin can emniyetinin riske gireceği yönünde düşünce var. O nedenle şu aşamada operasyon yapmanın uygun olmadığını düşünüyoruz' şeklinde bir açıklama da yapılmıştır.

Bununla birlikte gelişmeleri takip edebilmek ve verilebilecek görevleri yapmak üzere iki fırkateynimiz 74 saat süreyle Horizon-1 gemisini takip etmiştir.

Deniz haydutları, 9 Temmuz 2009 tarihinde saat 07.13'te Horizon-1 gemisini Somali kuzeydoğusunda demirleterek takviye almaya çalışmış, bölgede bulunan harp gemilerimizin varlığı nedeniyle, deniz haydutları gemiyi takviye edememiştir. Bunun üzerine, deniz haydutları, Horizon-1 gemisini Eyl/Somali açıklarına intikal ettirmeye başlamıştır.

Horizon-1 gemisinin Somali'nin doğusundaki Eyl Limanı'na 11 Temmuz 2009 tarihinde intikalini müteakip deniz haydutları ile ilgili firmanın görüşmeye başlamasıyla birlikte kaçırılan gemi kaptanının personelinin güvenliği gerekçesiyle yapmış olduğu talebe istinaden, fırkateynlerimiz bölgeden ayrılarak Aden Körfezi'ndeki normal görevlerine intikal etmiştir.

Konu ile ilgili devletin ilgili mercileri tarafından açıklamalar yapılmasına rağmen kamuoyunun yanlış yönlendirilmesi üzüntüyle karşılanmıştır.''