Gerçeker'in eleştirilerine yanıt verdi

Çiçek, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in açıklamalarıyla ilgili olarak "Sayın başkanın konuşması tüm yargı adına konuşma olarak kabul edilemez" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in açıklamalarıyla ilgili olarak "Sayın başkanın konuşması tüm yargı adına konuşma olarak kabul edilemez. Çünkü özellikle halk oylamasıyla ilgili bir kısım konularda başka yargı kurumları kendisiyle aynı fikirde değil" dedi.

Çiçek, CNN Türk kanalında yayınlanan "CNN Türk Özel" programında, Gerçeker'in açıklamaları ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

Yargı çalışanlarının özlük haklarında çok önemli düzenlemeler yaptıklarını belirten Çiçek, Gerçeker'in bundan dolayı teşekkür etmesi gerektiğini ancak "yetmez" diyebileceğini söyledi. Çiçek, "Daha başlangıçta böyle bir inkardan yola çıkarak, bu gerçekleri yok farz ederek bir nezaket, bir teşekkür cümlesini oraya koymadıktan sonra sizin konuşmanızın önemli bir kısmı taraflı konuşma olur, belli bir köşeden yapılan konuşma olur" diye konuştu.

Gerçeker'in konuşmasında genel değerlendirmelerinde doğru taraflar olduğunu ifade eden Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Katıldığım nokta nedir? Bir ülkenin yargısı, yargı bağımsızlığı, yargı tarafsızlığı önemlidir. Yargının bizatihi kendisi o ülkenin bağımsızlığının göstergesidir. Nitekim geçmişte böyle bir kelam-ı kibar haline getirdim, 'bir ülkenin yargısının da ordusunun da yedeği yoktur' diye. Bundan dolayı da eleştirenler oldu. Yargıya bu kadar inanıyoruz, bunlara katılıyoruz. Bunlar genel doğrulardır da bizim yargımız bu genel ilkelerin neresindedir buna bakmak lazım. Üçüncüsü, sayın başkanın bugünkü konuşmasında şöyle bir kurgulama yanlışlığı gördüm. Yargıtay kendisini yargının tamamı kabul ediyor. Halbuki öyle değil. Yüksek yargıdan bir parçadır. Türkiye'de Danıştay, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve askeri yargı var. Dolayısıyla kendi söylediklerini yargının tümünün kabul ettiği gerçeklermiş gibi anlatıyor. Tenkitleri de yargının tümü de böyle düşünüyormuş gibi bir noktadan hareketle kamuoyunda yanlış imaj oluşturdu."

"Yargının kendi içinden de yargıya baskı var"

"Başbakan 'pranga' sözünü Danıştay için söylemişti" hatırlatması üzerine Bakan Çiçek, yargıya dışardan ve kendi içinden baskı olabileceğini söyledi. Çiçek, "Sayın Başkan'ın konuşmasında öz eleştiri yok. Dışardan baskıyı söylüyor da içerden olan baskılarla ilgili hiçbir açıklaması yok" diye konuştu.

Çiçek, "İçerdeki baskı ne?" sorusu üzerine şunları kaydetti:

"İçerdeki baskı, yüksek yargının ilk derece mahkemelerine olan baskıdır. Yüksek yargıdan bir bölümünün bir başka mahkemede görülmekte olan davalarla ilgili yaptığı açıklamalardır, o da bir baskıdır. Bunlar tamamıyla teknik konudur. Dolayısıyla baskıdan bahsedilecekse bugün dışarıdaki baskı kadar yargının kendi içinden de yargıya baskı vardır ve bunu öz eleştiri olarak ortaya koyması lazım. Sayın başkanın konuşması tüm yargı adına konuşma olarak kabul edilemez. Neden edilemez? Çünkü özellikle halk oylamasıyla ilgili bir kısım konularda başka yargı kurumları kendisiyle aynı fikirde değil."

Gerçeker'in "anayasa değişikliği ile yargının tarafsızlığının ve bağımsızlığının büyük ölçüde zedeleneceğini" söylediğini hatırlatan Çiçek, bu iddiaların tamamının Anayasa Mahkemesine götürüldüğünü ve yüksek mahkemenin bu iddiaları doğru bulmadığını kaydetti.

"Yasama ve yürütme yargıya müdahale ediyor" yönündeki eleştirilerle ilgili olarak da Çiçek, "Sayın başkanın bugünkü konuşmasını değerlendirmeye esas görüyorum ama yargının tümünü bağlayan, sanki yargı tümüyle böyle düşünüyormuş, doğrunun tamamı buymuş gibi de bir imaj yaratılıyor bugünkü konuşmada. Bu doğru değil" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir