Gerekçesiz zamlar konut fiyatlarını artıracak

İnşaat sektöründe temel girdi olan demir fiyatlarındaki artışın önümüzdeki dönemde konut fiyatlarını artıracak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADANA - Konut kredisi faizlerindeki yükselişin yanı sıra başta demir olmak üzere inşaat birim maliyetlerinin artış gösterdiği, bu nedenle ev almak isteyenlerin elini çabuk tutması gerektiği bildirildi.

Adana Ticaret Odası İnşaat Meslek Komitesi Başkanı Halil Avcı, yaptığı açıklamada, inşaat sektörünün ekonominin lokomotifi olduğunu, son dönemlerde de ciddi bir hareketlilik yaşandığını, yeni konut projelerinin art arda başladığını belirtti.

Avcı, inşaat sektörünün yıldızının bu yıl da parlak görüldüğünü, daralmanın aksine daha fazla gelişme beklediklerini ancak, zaman zaman piyasalarda oluşabilecek dalgalanmalardan bu sektörün de etkilenmesinin normal olduğunu söyledi.

İnşaat piyasasında en önemli unsurun girdi üreten sanayi kuruluşlarının tutumu olduğuna dikkati çeken Avcı, "Örneğin demir sektörü, hiçbir gerekçe yokken zam yaptı. Hurda fiyatları artmamasına rağmen üreticiler, bir ton demirin fiyatını bir haftada 1.200 TL'den 1.600 TL'ye kadar yükseltti. Bu zammı döviz fiyatları yükselmeden yaptılar" dedi.

Maliyetler yeni konutlara yansıtılacak

Avcı, demir çelik sektörünün gerekçesiz zamlarla kendi ayaklarına kurşun sıktığını savunarak, "Bu durum onlar için de iyi olmayacak, tüketici için de iyi olmayacak. Çünkü müteahhitler yapım maliyetlerini yeniden gözden geçiriyor. Gerdi maliyetlerinin en önemli kalemini oluşturan demir fiyatlarındaki artışı tamamlanmış inşaatlara olmasa da yeni inşaatlara maliyetleri yansıtmak zorunda kalacağız. Bu durumda, yeni konutun maliyeti yükselecek. Olan konut hayali kurmak isteyenlere olacak, biraz da sektörde daralmaya yol açacak" diye konuştu.

Merkez Bankası'nın tutumuna da dikkati çeken Avcı, şöyle devam etti;

"Sektördeki önemli bir ikinci husus da Merkez Bankası'nın tutumu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, bankaları kredi açısından sıkıştırıyor. Yani mümkün olduğunca kredilerde kısıtlamaya gidiyorlar. Bu da konut kredisi faizlerinde yükselmeye yol açıyor. Ayrıca eskiden yüzde yüze yakın bir bir konutu finanse ederken şimdi yüzde 70 seviyesinde finanse ediyorlar. Yüzde 0.80'li rakamlarda olan konut kredisi faizleri ise 1.30'lar düzeyine yükseldi."

Avcı, tüm olumsuzluklara rağmen halkın konut sahibi olma tutkusunun devam ettiğini belirterek, "Sektöre hareketlilik devam ediyor ancak, ilerleyen dönemlerde ne olur bilinmez. Çünkü, maliyet artışının yanı sıra konut kredilerindeki yükselme halka bir adım geri attıracaktır. Bu nedenle, şu anda geleceği gören tüketici, bir an önce konutunu alma çabasında. Bunu da doğru buluyoruz. Zira, konut kredilerindeki faiz yükselişin devam edeceğini tahmin ediyoruz. Bu nedenledir ki konut almak isteyenlerin ellerini çabuk tutmaları gerekiyor" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir