Gezi olaylarında 24 gazeteci yaralandı, 8'i gözaltına alındı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) bir basın açıklaması yaparak Taksim Gezi Parkı olayları sırasında yaralanan gazeteci sayısının 24'e, gözaltına gazeteci sayısının ise sekize yükseldiğini açıkladı. TGC yaptığı açıklamada Başbakanın hem Türk, hem de yabancı gazetecilere yönelik tehditlerinin gazetecilerin can güvenliğini ortadan kaldırdığına dikkat çekti. Açıklamada; vali ve emniyet müdürlerinden gazetecilere yönelik gözaltı uygulamalarından vazgeçilmesi ve gazetecilerin can güvenliklerinin sağlanması istendi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin açıklaması şöyle:

"Taksim Gezi Parkı'ndan başlayan ve Türkiye geneline yayılan olaylarda basın ve ifade özgürlüğünün cezalandırılması süreci devam etmektedir. Göstericilere yönelik orantısız şiddeti haberleştiren gazetecilerin çalışması engellenmektedir. Şu ana kadar güvenlik güçlerinin eylemcilere yönelik müdahalesi sırasında 24 gazeteci yaralanmış, sekiz gazeteci de gözaltına alınmıştır. Taksim Gezi Parkı'na polisin müdahalesi sırasında gazetecilerin girmesi yasaklanmıştır. Meslektaşlarımızın çalışırken kullandığı gaz maskelerine el konulmuştur. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın konuşmalarında hem Türk, hem de yabancı gazetecilere yönelik tehditlerde bulunması meslektaşlarımızın can güvenliğini ortadan kaldırmıştır.  Başbakan konuşmalarında gazetecileri hedef  göstermemelidir. İllerdeki valiler ve emniyet müdürleri hem halkın, hem de gerçekleri haberleştiren gazetecilerin can güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. Vali ve emniyet müdürlerini gazetecilere yönelik gözaltı uygulamalarından vazgeçmeye, temel insan hak ve özgürlüklerine özen göstermeye, halkın ve gazetecilerin can güvenliklerini sağlamaya davet ediyor; gözaltına alınan meslektaşlarımızın en kısa zamanda bırakılmasını istiyoruz."

YARALANAN GAZETECİLERİN LİSTESİ
- Gazeteci Ahmet Şık, BirGün gazetesi muhabiri Olgu Kundakçı, Reuters muhabiri Osman Örsal, Sol gazetesi muhabiri Onur Emre, Sözcü muhabiri Yavuz Alatan, ETHA muhabirleri Mehmet Canbek ve Serdal Işık, polisin attığı gaz bombasıyla yaralandılar.

- ATV muhabiri Mesut Çiftçi ile ATV kameramanı İsmail Velioğlu,Taksim'de polisin attığı plastik mermilerle yaralandılar.

- Hürriyet Daily News muhabiri Emrah Gürel, polis saldırısı sonucu ayağından yaralandı.

- Star Haber Muhabiri Osman Terkan'ın parmağı kırıldı

-Star Haber Müdürü Murat Uslu karnına isabet eden gaz kapsülü nedeniyle yaralandı.

- Evrensel gazetesi ve Hayat TV muhabiri İsmail Afacan, TOMA aracından sıkılan tazyikli suyun gözüne gelmesiyle kör olma tehlikesi geçirdi.

- Milliyet muhabiri Hüseyin Özdemir gazın etkisiyle baygınlık geçirdi.

- Taraf muhabiri Tuğba Tekerek'in kolunu kıvıran polis, Tekerek'e küfretti.

- İMC televizyonu kameramanı Özgür Söylemez ve İMC televizyonu Ankara muhabiri Eren Güvendik, ayağından yaralandı.

- Ulusal Kanal kameramanı Bülent Ünal'ın kulağı yırtıldı. 

- Milliyet Gazetesi foto muhabiri Ercan Arslan gaz fişeğiyle ayağından yaralandı. Arslan'ın ayağına dikiş atıldı.

-  Göstericilerin attığı taşın kafasına gelmesi sonucu hafif şekilde yaralanan Zaman Gazetesi foto muhabiri Celil Kırnapcı'ya 2 dikiş atıldı.

- Zaman Gazetesi İstihbarat Şefi İbrahim Doğan'ın koluna gaz bombası fişeği isabet etti. Kolu kırılan Doğan, Taksim İlk Yardım Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

-Zaman muhabiri Cihan Acar'ın kolu isabet eden gaz bombası ile kırıldı.
 
-Milliyet Gazetesi'nin yazı işlerinde görev yapan Can Şişman başının arka kısmına isabet eden gaz bombası ile yaralandı, hastanede. 4 dikiş atıldı.
 
-Milliyet muhabiri Samet Akten, olaylar sırasında çıkan arbede de yüksekten düşerek  ayağını burktu.

GÖZALTINA ALINANLAR
- Kanal D Ankara temsilcisi Erhan Karadağ gözaltına alındı

- Sol gazetesi Ankara muhabiri Fatoş Kalaçay darp edilerek gözaltına alındı.

- Ulusal Kanal kameramanı Serkan Bayraktar ile Ulusal Kanal Ankara Temsilcisi Mustafa Kaya olay yerinden canlı yayın yaparken gözaltına alındılar.

-Polis, İstiklal Caddesi'nde görev yapan aralarında DHA muhabiri Uğur Can'ın bulunduğu 4 gazeteciyi gözaltına aldı. Can'ı bir süre sonra serbest bırakan polisin gözaltına aldıkları arasında Akşam muhabiri Serhat Uludağlar ve İMC TV editörü Gökhan Bicici de var. Bir meslektaşımızın ismi ise henüz belli değil.