Gezi Parkı davasında duruşma 13 Mayıs'a ertelendi

Gezi Parkı olaylarına dair soruşturma kapsamında, 1 Haziran-4 Ağustos 2013'teki eylemlerle ilgili 255 sanığın yargılandığı davanın duruşması 13 Mayıs'a ertelendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Taksim'deki Gezi Parkı olaylarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, 1 Haziran-4 Ağustos 2013'te gerçekleştirilen bazı eylemlerle ilgili 7'si yabancı uyruklu 255 sanığın yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 55. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, 14 sanık ve müşteki Ali Çezik katıldı.

"Yemek için Taksim'de gittim gözaltına alındım"

Duruşmada, kimlik tespitlerinin ardından savunması alınan sanıklardan Umur Arslan Eraslan, kız arkadaşlarıyla yemek için gittikleri Taksim'de polis müdahalesi ile karşılaştıklarını, gazdan etkilenmeleri nedeniyle Çevik Kuvvet polis ekibinin arkasına doğru kaçtıklarını öne sürdü. Eraslan, bu sırada polislerin kimlik kontrolü yaptığını, ardından gözaltına alındığını anlattı. 

Sanığın avukatının olmadığını belirtmesi üzerine salonda bulunan Nihat Pehlivan, Eraslan'ın avukatlığını üstlenebileceğini ifade ederek, "Ortada Mimarlar Odası ya da Taksim Dayanışma Platformu tarafından organize edilmiş bir eylem yoktur. Kendiliğinden oluşmuş bir tepki var. İnsanlar oraya ağaçların kesilmesini engellemek için gittiler. Ben de aynı amaçla oraya gittim" dedi.

Kendisini savunan avukata tepki gösterdi

Avukatın bu ifadeleri üzerine tekrar söz alan Umur Arslan Eraslan, ''Avukat beyin söyledikleri benim savunmamı geçti. Ben o amaçla orada değildim. Alakası yok" diyerek tepki gösterdi.

Olay günü Taksim'de bulundukları sırada polisin gaz ve tazyikli su ile müdahalede bulunduğunu, kaçmak zorunda kaldıklarını ifade eden sanık Mahmut Mert Baygüz de yoğun gaz nedeniyle Gümüşsuyu'nda askeri bir kışlanın duvarına tırmanarak kaçmaya çalıştıklarını söyledi. Buradan düştüğünü ve yaralandığını anlatan Baygüz, bu sırada polis tarafından gözaltına alındığını kaydetti.

"Çevik Kuvvet yardım etti, sivil polis gözaltına aldı"

Sanık Furkan Bülent Ongan da Taksim'e, otobüsle aktarma yapmak için gittiğini belirterek, müdahale sırasında gazdan etkilenip Çevik Kuvvet ekiplerine sığındığını ve polislerinin kendisine limon vererek yüzünü temizlemesi konusunda yardım ettiklerini anlattı. Ongan, "Ancak sivil polis memurları gelerek beni gözaltına aldılar. Suçsuz olduğumu söylediğimde ise 'yanlış zamanda yanlış yerde bulunduğumu' ifade ettiler" diye konuştu.

Sanıklardan Can Özhan ise eşi ile Taksim'de bir otelde kaldıklarını öne sürerek, "Köfte yemek için otelden çıktım. Bu sırada gözaltına alındım" dedi.  

Duruşmada söz alan müşteki Ali Çezik ise "İki gün öncesine kadar, bu ifadeleri dinleyene kadar Taksim'de taşkınlık yapanların, yağma yapanların, manevi değerlerimize zarar verenlerin insan olduğunu sanıyordum. Meğer gözlerim beni yanıltmış. Meğer basın bizi yanıltmış" ifadelerini kullanması üzerine sanık avukatları tepki gösterdi. 

Sanıklar suçlamaları kabul etmedi

Duruşmaya katılan diğer sanıklar da haklarındaki suçlamaları kabul etmedi. Hazırda bulunan sanık savunmalarının tamamlanmasının ardından duruşma, 13 Mayıs'a ertelendi.

Bu konularda ilginizi çekebilir