GFK: Tüketici Güveni 89,7 puana yükseldi

GFK tarafından gerçekleştirilen Türkiye Tüketici Güven Endeksi ekim ayında 0,1 puan arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA -  Araştırma kuruluşu GFK tarafından gerçekleştirilen Türkiye Tüketici Güven Endeksi ekim ayında 0,1 puan artarak 89,7 puana yükseldi.

GFK'dan yapılan yazılı açıklamada, tüketiciler ekim ayında Anayasa değişikliği ile ilgili konuları Türkiye'nin gündemindeki en önemli olay olarak belirttikleri kaydedildi.

Endeksin alt kalemlerine ve değişim oranlarına bakıldığında ekimde gelecek 12 ay için hanenin maddi durumuna yönelik beklenti 1,2 puan (yüzde 1,1) artarak 105,9 puana, genel ekonomik duruma yönelik beklenti 1,2 puan (yüzde 1) yükselerek, 115,8'den 117 puana çıktı. İşsizlik oranının azalacağına yönelik beklenti 4 puan (yüzde 4,9) artarak 86 puan oldu. Tasarruf eğilimi ise 6 puan (yüzde 10,7) azalarak 50 olarak belirlendi.

Avrupa ülkelerindeki Tüketici Güven Endeksi

GFK'dan yapılan açıklamada, tüm AB üye ve aday ülkelerde aynı sorular ve yöntemle hesaplanan Tüketici Güven Endeksi ülkeler arası karşılaştırma yapma imkanı tanıdığı belirtilerek, eylül ile karşılaştırıldığında ekim ayında Avrupa Birliği ortalamasının aynı kaldığı bildirildi.

Ülkelere bakıldığında, Almanya'da 2, İngiltere'de 1, Bulgaristan'da 3 puanlık artış ve İspanya'da ise 1 puanlık düşüş gözlendi. Fransa ve İtalya ise Eylül ayı ile aynı kaldı.

Hesaplama yöntemi

Tüketici Güven Endeksi denge yöntemine göre hesaplanıyor. Buna göre "hanenin maddi durumu", "ülkenin genel ekonomik durumu", "işsizlik oranı" ve "hane tasarrufları"na yönelik beklentilere ilişkin sorulara toplam cevap verenler arasında pozitif ve negatif cevap verenlerin yüzdelerinin farkı hesaplanmakta ve bu farka 100 eklenerek çıkan değerlerin aritmetik ortalaması alınmakta. Endeks 0'dan 200'e kadar değer aralığına sahip. Endeksin 100'den büyük olması tüketici güveni açısından iyimser görüşte olanların oranının kötümser görüşte olanlardan fazla olmasını, endeksin 100'den küçük olması tüketici güveni açısından kötümser görüşte olanların oranının iyimser görüşte olanlardan fazla olmasını ifade ediyor. 

Araştırmanın künyesi

Avrupa Komisyonu adına yürütülen araştırmanın saha çalışması her ayın ilk iki haftasında 12 NUTS1 bölgesini temsil eden 26 ilin kentsel ve kırsal alanlarında 15 yaş üzeri toplam 1,100 kişi ile görüşülerek gerçekleştiriliyor. Görüşmeler telefonla anket yöntemiyle, her haneden tek kişiyle görüşülmesiyle yapılıyor ve görüşülen kişilerin yaş, cinsiyet ve eğitim açısından dağılımı Türkiye genelini temsil ediyor. Avrupa Komisyonu tarafından AB'ye üye ve aday ülkelerin ekonomik konjonktürlerini takip etmek amacıyla yürütülen "İşyerleri ve Tüketici Araştırmaları Ortak Uyumlu AB Programı"nın "Tüketici Araştırması"nı Mayıs 2007'den bu yana Avrupa Komisyonu adına GFK Türkiye yürütüyor. Araştırma Avrupa Komisyonu ve GFK Türkiye tarafından ortak olarak finanse ediliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir