GfK: Tüketicinin güveni 1,8 puan yükseldi

Tüketici Güven Endeksi, ağustos ayında 1,8 puan artarak 86,3 puana yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Araştırma şirketi GfK Türkiye'nin çalışmasına göre, temmuz ayında 3,1 puanlık düşüş gösteren Tüketici Güven Endeksi, ağustos ayında 1,8 puan artarak 86,3 puana yükseldi.

Araştırmaya göre tüketiciler, ağustos ayında terör ve 12 Eylül Anayasa Referandumunun Türkiye'nin gündemindeki en önemli olaylar veya konular olduğunu düşünüyor.

Endeksin alt kalemlerine ve değişim oranlarına bakıldığında ağustos ayında gelecek 12 ay için hanenin maddi durumuna yönelik beklenti 0,6 puan (yüzde 0,6) artarak 101,8 puan olarak kaydedildi.

Genel ekonomik duruma yönelik beklenti 2,1 puan (yüzde 1,9) artarak 108,5'den 110,6 puana yükselirken, işsizlik oranının azalacağına yönelik beklenti 0,8 puan (yüzde 1) artarak 78,7 oldu.

Tasarruf eğilimi ise 3,4 puan (yüzde 6,7) artarak 53,9 olarak izlendi.

Avrupa ülkelerindeki güven endeksi

Tüm Avrupa Birliği'ne (AB) üye ve aday ülkelerde aynı sorular ve yöntem ile hesaplanan Tüketici Güven Endeksi, ülkeler arası karşılaştırma yapma imkanı da tanıyor.

Temmuz ile karşılaştırıldığında Ağustos ayında Avrupa Birliği ortalaması 3 puan artış gösterirken, ülkelere bakıldığında İngiltere'de 4, Bulgaristan'da 5, İspanya'da 6, Almanya'da 3 puanlık artış, İtalya'da ise 1 puanlık düşüş gözlendi.

Endeks, 0-200 değer aralığına sahip. Endeksin 100'den büyük olması tüketici güveni açısından iyimser görüşte olanların, 100'den küçük olması ise kötümser görüştekilerin fazlalığına işaret ediyor.

Avrupa Komisyonu tarafından AB'ye üye ve aday ülkelerin ekonomik konjonktürlerini takip etmek amacıyla yürütülen ''İşyerleri ve Tüketici Araştırmaları Ortak Uyumlu AB Programı''nın ''Tüketici Araştırması''nı Mayıs 2007'den bu yana Avrupa Komisyonu adına GfK Türkiye yürütüyor. Araştırma. Avrupa Komisyonu ve GfK Türkiye tarafından ortak finanse ediliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir