Gıda sanayicisi: Ramazan'da zam yok

Geçtiğimiz dönemde gıda fiyatlarında birtakım oynamaların olduğunu söyleyen TGDF Genel Sekreteri Ersin Taranoğlu, buna karşın Ramazan ayında herhangi bir zam olmayacağını ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA (DÜNYA) - Gıda ve içecek sanayicileri Ramazan ayına yönelik olarak herhangi bir zammın olmayacağını açıkladı. Geçtiğimiz dönemler kuru fasulye, kayısı, mercimek gibi ürünlerde kuraklık gibi sorunlar nedeniyle birtakım fiyat oynamaları olduğunu söyleyen temsilciler, ithalattan kaynaklı olarak Medine Hurması’nın bu yıl geçtiğimiz yıla göre yüzde 19.05 zamlı olacağını belirttiler. 

Dün düzenlenen toplantıda konuşarak Ramazan öncesi fiyatların sabitlendiğine dikkat çeken Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Genel Sekreteri Ersin Taranoğlu, Ramazan’ı fırsat olarak gören stokçulara karşı da herkesin ortak tavır alması gerektiğini vurguladı. Konuşmasında, bu yılın başından itibaren yaşanan, kuraklık, don, dolu ve sel gibi afetlere de değinen Taranoğlu, “Bildiğiniz üzere bu felaketler neticesinde başta hububat, bakliyat ve meyve olmak üzere pek çok üründe rekolte kaybı yaşandı. Özellikle İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgeleri ile geçiş bölgelerinde yaşanan don olayından fındık, çay, kayısı, elma, kiraz, vişne, erik, şeftali, kivi, narenciye, badem, ceviz, Antep fıstığı bahçeleri, bağ alanları ve karpuz tarlaları etkilendi” dedi. Bundan dolayı kayıp tahmininin oldukça yüksek olduğunu ifade eden Taranoğlu, pek çok gıda ürününde yaşanan fiyat artışı bir sonucu olduğunu, ancak Ramazan ayının başlamasına bir hafta kala bu ürünlerin fiyatlarına bakıldığında, rekolte kaybından dolayı yaşanan normal fiyat artışlarının çok üzerinde olduğuna vurgu yaptı. 

Kumanya pazarı 4 milyar TL’yi buluyor 

Ersin Taranoğlu, her Ramazan’da yüz binlerce gıda kumanyası hazırlandığını ve buradaki ek ticaret hacminin bu yılda 3-4 milyar TL aralığında gerçekleşeceğini beklediklerini söyledi. Farklı çeşitliliğe ve ebatlara sahip kumanyaların her bütçeye göre hazırlandığını ve çoğu vatandaşın kumanyaları ikram amaçlı aldığını ifade eden Taranoğlu, aynı zamanda tüketiciyi konuyla ilgili uyardı. Merdivenaltı diye tabir edilen açıkta satılan, nerede üretildiği belli olmayan, üzerinde üretim izni olmayan ürünlerin satışı ve tüketimi konusuna dikkat çeken Taranoğlu, “Gıda güvenliğini tehdit eden bu durumun önüne ancak bilinçli tercihler yaparak geçebiliriz, bu halk sağlığının korunması ve kayıtdışı ile mücadele etmek adına son derece önemlidir” diye konuştu. 

İhracatta yeni rekor 

Türkiye gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu tarafından hazırlanan Envanter rakamlarını da paylaşan Taranoğlu, “Federasyonumuzun gayretleri sonucunda bugün sanayimiz, Türkiye’nin en büyük üretim sanayisi haline gelmiştir. 2013 yılına ilişkin rakamlar da bize bunu gösteriyor. 2013 yılında; 290 milyar Türk Lirası iş hacmine ulaştık. Yüzde 10.7 oranında artarak 11.9 milyar dolara yükselen ihracatımızla yeni bir rekor kırdık”dedi. Türkiye toplam ihracatındaki sektör payının yüzde 7,8’e yükseldiğini kaydeden Taranoğlu, yaklaşık 6 milyar dolarlık pozitif ticaret dengesiyle, gıda ve içecek ürünlerindeki net ihracatçı konumunu koruduklarını ifade etti. Gıda sektörü öte yandan, kayıtlı 40 bin işletmede, bir önceki yıla göre yüzde 7 artarak 412 bine ulaşan istihdamla, önemli sorunlarının başında gelen işsizlik oranına da pozitif katkı sağladı. Taranoğlu son olarak; Gıda ve içecek sanayinin, her geçen yıl büyümeye ve ülke ekonomisine katma değer yaratmaya devam edeceğinin altını çizdi.

Ankara’da 300 gramlık pide 1,5 TL’ye satılacak 

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, Türkiye genelinde, Ramazan pidesinin kilogram fiyatının 5 TL’nin üzerinde olmayacağını açıkladı. Ankara’da 300 gramlık pidenin 1.5 TL’ye satılacağını ifade eden Balcı, İstanbul’da ise satış fiyatının ilçelere göre farklılık gösterebileceğini kaydetti. Geçtiğimiz yıl Türkiye genelinde Ramazan pidesinin fiyatının azami 5 TL’nin üzerinde olmadığını hatırlatan Başkan Balcı, “Bu yıl da odalarımızın ve oda yönetim kurulu üyelerimizin yapmış olduğu çalışma neticesinde, Türkiye genelinde kilogram fiyatının 5TL üzerinde olmayacağını söyleyebiliriz. Geçen yıl Ankara’da 350 gramlık pide 1.5 TL’ye satılıyordu, bu yıl Ankara’da 300 gramlık pide 1.5 TL’ye satılacak” dedi. Bu yıl Ramazan pidesini yüzde 17 zamlı yiyeceğiz. Açıklanan fiyata göre geçen Ankara'da gramı 0.428 kuruş olan pidenin gramı bu yıl 0.5 kuruş çıktı.