Gıdada küresel rekabet için uygunluk denetimi şart

Ekonomi Bakanlığı önderliğinde kurulan UDDer'in düzenlediği seminerde, gıdada küresel rekabet için uygunluk denetiminin şart olduğu görüşü dile getirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR(DÜNYA)

Türkiye’de uygunluk değerlendirme sektörünü geliştirerek daha güvenilir ürünlere ve hizmetlere erişimin sağlanması amacıyla hizmet veren Uygunluk Değerlendirme Derneği’nin (UDDer) düzenlediği 2015/21 Sayılı Bazı Tarım Ürünlerinin İhracatında ve İthalatında Ticari Kalite Denetimi Tebliği Kapsamında Akredite Laboratuvarların Kullanılması konulu seminer İzmir Ticaret Borsası’nda gerçekleştirildi. Seminerde gıdada küresel rekabet için uygunluk denetiminin şart olduğu görüşü dile getirildi.

Ekonomi Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan 2015/21 sayılı Bazı Tarım Ürünlerinin İhracatında ve İthalatlarında Ticari Kalite Denetimi Tebliği ile getirilen değişiklikleri aktarmak amacıyla düzenlenen seminerde,  bitkisel yemeklik yağlar, kuru ve kurutulmuş ürünler, baklagiller ve diğer bazı ürünlerin ticari kalite denetimlerine getirilen yeni düzenlemeler hakkında bilgi verildi. Tebliğ ile yapılan değişikliklerin süreci hızlandırmayı amaçladığını dile getiren Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği Genel Müdürlüğü Tarım Dairesi Başkanı Zafer Soylu, sürdürülebilir ihracat için çalıştıklarını ve bütün denetimlerini bunun üzerine yaptıklarını söyledi. Soylu, akredite laboratuarların analiz sonuçlarının Bakanlık tarafından kabul edildiğini belirtti.

Ekonomi Bakanlığı önderliğinde kurulan UDDer’in, kalite altyapısının önemli unsurlarından biri olan uygunluk değerlendirmesi alanında ilgili kamu ve özel sektör kuruluşları ile diğer sivil toplum kuruluşlarının desteğini alarak, sorumluluk üstlenen tarafları bir araya getirdiğini belirten İTB Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Uçak, ise “Kısa bir süre önce Ekonomi Bakanlığı tarafından yürürlüğe konan 2015/21 sayılı tebliğ ile tarım ve gıda ürünlerinin ticari kalite denetimlerinde sadece Ekonomi Bakanlığı laboratuarları değil, özel sektör akredite laboratuarlar da kullanılmaya başlandı. Bitkisel yemeklik yağlar, kuru ve kurutulmuş ürünler, baklagilleri kapsayan ve sektörümüz açısından hayati öneme sahip bu düzenlemelerin üreticilerin, ihracatçıların ve uygunluk değerlendirme kuruluşlarının bir arada olduğu bir ortamda konuşulmasının herkes açısından büyük fayda sağlayacağına inanıyorum” dedi.

Türkiye’de uygunluk değerlendirme sektörünün giderek büyüdüğünü belirten UDDer Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Uçar da, “Bu sistemi uygulamayanların uluslararası ticarette yeri yok. Ürünlerinizi yurtdışına güvenle sunabilmenizi, kalitesini kanıtlamanızı sağlıyor. Uygunluk değerlendirme, ürünlerin marka değerini artırıyor” diye konuştu. 

Büyük bir tarım potansiyeli olan Türkiye için tarım ve gıda ürünleri ihracatının çok önemli olduğunu belirten İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Tayfur Akın, 2014’te 18.7 milyar dolarlık ihracatı bulunan tarım sektörünün mevcut pazarlarının korunması yanında yeni pazarlar bulması gerektiğini vurguladı. Dünya tarım ve gıda ürünleri ticaretinde zorlu bir rekabet yaşanırken pastadan alınan payı büyütmenin kolay olmadığını belirten Akın, şunları söyledi: “Yeni ürün geliştirme, kalitenin yükseltilmesi ve pazar çeşitlendirme gibi inovasyon çalışmaları ihracatçı firmalarımız için çok önem taşıyor. Ancak, belirlenmiş kalite standartlarına uygun ürün sevkiyatı da bir o kadar önemli. Bu nedenle dış ticarette ürün denetimi olmazsa olmaz. Denetim süreçlerinin zaman ve etkinliği rekabet gücünü belirleyen faktörlerden bir tanesi. Denetim sisteminin ihracatımızı olumsuz etkilemeyecek şekilde kurgulanması gerekiyor.”

Bu konularda ilginizi çekebilir