Girişimcilik Konseyi kuruldu
Girişimcilik Konseyi, girişimcilerin finansmanı için, yerli ve yabancı finans kaynaklarına ulaşımı kolaylaştıracak, risk sermayesi fonları ve iş melekleri gibi alternatif finansal araçları geliştirmeye yönelik eylemler hazırlayacak.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bugün kurulan Girişimcilik Konseyi'nin, girişimcilerin finansmanını çözmek için, yerli ve yabancı finans kaynaklarına ulaşımı kolaylaştırmaya, risk sermayesi fonları ve iş melekleri gibi alternatif finansal araçları geliştirmeye yönelik eylemler hazırlayacağını bildirdi.
Ergün, Türkiye Girişimcilik Konseyi'nin kuruluş töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, son yıllarda gerçekten çok önemli değişimler yaşadığını, yıllardır birikmiş birçok sorununa çözüm üretirken, geleceğin güçlü Türkiye'sini inşa edecek adımları da atmaya başladığını kaydetti.
Geçmişte siyasi ve ekonomik açılardan kronik sorunları bulunan Türkiye'nin, gerek kamu, gerek özel sektör olarak sürekli günü kurtarma hesapları ile meşgul olduğuna işaret eden Ergün, son 9 yılda Türkiye'de oluşan güven ve istikrar ortamının, birçok sorunun çözümünü sağladığını anlattı.
Bakan Ergün, bu güven ve istikrar ortamının en önemli meyvelerinden birisinin de, artık bu ülkenin ve bu ülke insanlarının orta ve uzun vadeli planlar yaparak, bu planları hayata geçirebilmesi olacağını söyledi.
Mevcut durum doğru analiz edilir, geleceğe ilişkin sağlıklı projeksiyonlar oluşturabilir ve buna uygun eylem planlarını devreye sokulabilirse, Türkiye'nin her açıdan çok daha iyi günler yaşayacağını vurgulayan Ergün, "Bu nedenle, kamunun, özel sektörün, yerel yönetimlerin, üniversitelerin, bütün bir toplumun birlikte hareket etmesi, sorunlara birlikte çözüm araması gerekiyor. Girişimcilik Konseyi'nin yapısına baktığımızda, işte böyle güçlü bir mozaik oluştuğunu görüyoruz. Konseyin yapacağı çalışmalar ile ortaya çıkacak olan sinerji ve enerji, ülkemizde girişimciliğin gelişmesine ciddi katkı sağlayacaktır" dedi.
Girişimcilik, müfredata girecek
Bakan Ergün, geçen hafta Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nda önemli bir karar aldıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Artık üniversitelere yönelik girişimci ve yenilikçi üniversite endeksleri oluşturacağız ve üniversitelerimizin bu alanlardaki performansını ölçmeye başlayacağız. Üniversiteden kaç girişimci, kaç patent çıkmış? Kaçı lisanslanmış? Kaçı sanayi için ticarileşmiş? Bunlar yeni kriterler olacak. Bugün kurulan Girişimcilik Konseyi, girişimcilerin finansmanını çözmek için, yerli ve yabancı finans kaynaklarına ulaşımı kolaylaştırmaya, risk sermayesi fonları ve iş melekleri gibi alternatif finansal araçları geliştirmeye yönelik eylemler hazırlayacaktır.
Yapacağımız çalışmalarla, ilköğretimden üniversiteye kadar eğitimin her aşamasında girişimciliğin, müfredatlarda hem teorik hem de pratik olarak daha fazla yer almasını sağlayacağız. Geçen hafta gerçekleştirdiğimiz Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'ndaki en önemli kararlardan biri buydu. Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK ile çalışma yaparak, bu konu, ilk, orta ve yüksek öğretimde müfredatın ayrılmaz parçası haline gelecektir."
Askerlik yapmak neyse, girişimci çıkartmak da aynı noktada olmalı
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye Girişimcilik Konseyinin kuruluş töreninde yaptığı konuşmada, girişimcilik ekosisteminin ortaya çıkabilmesi için, sürecin kamu ve özel sektör ortaklığında koordine edilmesinin önemine işaret etti.
Türkiye'nin 2023 hedeflerini yakalamasının tek yolunun, girişimci sayısının artırılması ve zenginleştirilmesinden geçtiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'de girişimcilik bir zorunluluktur. Askerlik yapmak neyse, Türkiye'de girişimci çıkartmayı da aynı noktada ele almamız lazım. İlkokuldan üniversite son sınıfa kadar girişimciliği eğitim modeli içine koymak lazım. Hala ilkokula gidip sorduğunuzda, özellikle erkekler 'Polis, asker, Arda Turan' diye cevap veriyor. Bunu 'Girişimci olmak istiyorum' demeye getirdiğimiz zaman Türkiye kazanmaya başlayacak. Yarın çocuklarımıza iş bulmak istiyorsak, Türkiye'de girişimci sayısını artırmak durumundayız."
Girişimcilik Manifestosu imzalandı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün yanı sıra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral'in de aralarında bulunduğu konsey çatısı altındaki 32 kurum ve kuruluşun temsilcisi, Girişimcilik Manifestosuna imza attı. Konseyin başkanlığını Bakan Nihat Ergün yürütecek.
Konseydeki kuruluşlar
Girişimcilik Konseyi altında yer alan 32 kuruluş şöyle:
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, KOSGEB, İŞKUR, TÜBİTAK, YÖK, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, TOBB Genç Girişimciler Kurulu, TOBB Türkiye Girişim Sermayesi Meclisi, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON), ENDEAVOR Derneği, Genç Yönetici ve İşadamları Derneği (GYİAD), Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Teknogirişim İşletmeleri Araştırma Geliştirme (TEKNOGİRİŞİM) Derneği, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği (TGBD), Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD), Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu (TÜGİK), Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD), Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD).
Bu konularda ilginizi çekebilir