Girişimcilikte zor şehir Edirne

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Nevser ERASLAN / Edirne Genç Girişimciler Derneği Başkanı

Edirne Genç Girişimciler Derneği'ni (EGGD) 27 Eylül 2010 tarihinde  kurduk. 10 yılı aşkın yerel basında  çalıştığımız için sorunların kaynaklarını iyi biliyorduk.Yerel basından bir kaç arkadaş ile derneğimizi kurduktan sonra girişimciliğin zorlu bir iş çaba gerektirdiği Edirne'de KOSGEB'in açmış olduğu ve bir ay süren uygulamalı girişimcilik eğitimine katıldık. Burada derneğimiz çekirdek bir aileden çıkıp kalabalık bir aileye dönüştü. Şimdi çeşitli meslek gruplarından arkadaşlarımızlarımızın da katılımıyla 40 kişilik üye yapısına ulaştık. Eylül ayından itibaren derneğimizin başkanlığını severek yapıyorum. Derneğimizin ikinci başkanları Gamze Eryonar ve Mehmet Okalaner de etkinlikler de gerçekten özveri ile çalışıyorlar.

Amacımız gerçekten Meydan okutmak, meydan okumak değil yani.

Dernek  olarak Trakya Kalkınma Ajansı'nı, AB Projelerini ve girişimcilik eğitimlerini yakından izliyoruz. Edirne'de düzenlenen eğitimlere katılıp dernek üyelerimizi bu konuda bilgilendiriyoruz. KOSGEB imkanlarından yararlanmak isteyen KOBİ'lere fırsatları anlatıyoruz. Kendi işimiz olan reklam ajansını da bu şekilde kurduğumuz için yaşadığımız sıkıntıları çok iyi biliyoruz.

Tarım açısından zengin toprakları olan fakat girişimcilik ruhunun henüz yön bulmadığı Edirne'de dernek olarak destek bekliyoruz. Edirne Genç Girişimciler Derneği olarak  en büyük hedeflerimiz arasında Trakya'ya açılıp yeni projelere imza atmak var. Bunu da Trakya'daki girişimcilerin katılımları ile sağlamayı düşünüyoruz. Uzun vadeli hedeflerimizin arasında en büyük hayalimiz ise sınır kenti olmamızın  avantajı  ile dernek faaliyetlerimizi sınır ötesi programlara taşımak. Sık sık toplantılarımızda kar ve zarar analizi yapıyoruz.Bizimle eş dernekler ile iletişime geçmek için çalışmalar başlattık. İlk olarak Trakya'da bulunan bizim ölçümüzdeki dernekler ile etkinlikler yapmak istiyoruz.

Derneğimizin ilk etkinliği İstanbul Ekonomi Gazetecileri Derneği'ni Edirne'de ağırlamak oldu. Gerçekleştirdiğimiz panel  Edirne'nin gerçek sorunları ile yüzleşmesini sağladı .Bizim açımızdan çok faydalı oldu diyebiliriz. Turizm açısından şehrin eksiklikleri zaten her yıl düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde yüzümüze bir tokat gibi patlıyordu aslında şimdi yeni yapılan oteller ile bu açık kapatılmaya çalışılıyor.

Yatırımcıların ve girişimcilerin dikkatini çekmek istiyoruz. Derneğimizde tüm arkadaşlarımız gerçekten gönüllülük ilkesine dayanarak  çalışıyor. Neler yapabileceğimizi şemalandırarak düşünüyoruz. Ve en önemlisi de  tüm kapılarımız yeni fikirlere açık.

İstanbul'un yamacında yaşamanın zorluğunu Edirne'de birçok sorununda beraberinde getiriyor elbette bunun farkındayız. Bu yaptığımız toplantılarda en çok tartışılan bir konu. İstanbul gibi bir şehrin ilimize iki saatlik bir mesafede olması, sanayinin Çorlu, Çerkezköy gibi ilçelere kayması Edirne'deki işsizlik oranının artmasına ve çalışacak olan ara elemanların göç vermesine neden oluyor. Geriye de sadece tarım ve turizm kalıyor. Yapılacak çok iş var tabiî ki ve birçok proje… Bizim de Edirne Genç Girişimciler Derneği olarak bu yönde  bir çok hedefimiz ve buna yönelik beklentilerimiz var. En önemlisi de sesimizi duyurmaya ve  desteğe ihtiyacımız var!