Globalleşme sürecinde Bursa

 

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Denizhan SEZGİN / Bursa Genç Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

Anadolu'da gelişmekte olan iller arasında ilk sıralarda yer almayı sürdüren Bursa, ekonomik, yönüyle, Türk ekonomisinin geliştirilmesi ve ona yeni ivmeler kazandırılmasında aktif ve yönlendirici bir gücü temsil ediyor. Ülke ve bölge ekonomisinin gelişmesine, ihracat yönüyle döviz girdisi sağlanmasına ve sanayi altyapısının güçlenmesine sağladığı katkılarla Bursa, ekonomik açıdan büyük bir dinamizm sergiliyor.

Gelişme performansını özellikle 1980'li yıllardan sonra zirvelere taşıyan Bursa, ülkemizin geleceği adına da umut vaat eden bir dinamizm taşıyor. Ancak bu dinamizm, yeni dünyanın yeni gerçekleri ile uyumlu bir gelişme gösterdiği sürece başarıya ulaşabilir. Bu gerçek ise adına globalleşme de denilen hızlı uyum sürecidir.

Bursa'nın ekonomik yapısı içerisinde, ülke ekonomisini temsil eden temel sektörler, en önemli yeri işgal ediyor. Özellikle imalat sanayiinin Bursa'da hızlı bir gelişme göstermesi, bazı unsurlara bağlıdır. İstihdam, üretim, gelir seviyesinin artması, yeni kapasiteler yaratılması, ihracat yoluyla döviz girdisi sağlanması, Bursa'nın gelişmesine ve bugünkü duruma gelmesinde önemli katkılar sağladı.

Bursa'da sanayileşme hedeflerini belirleyebilecek etkenlerden en önemlilerinden biri de Türkiye'nin Avrupa Birliği ile uyumunu kolaylaştırıcı yönde hareket etmesidir. Ülke genelinde olduğu gibi, Bursa sanayii açısından da bunun önemi, Avrupa pazarlarında yerli ürünlerin rekabet şansını ve başarısını yakalayabilmesidir. Bursa'dan en fazla ihracat AB ülkelerine yapılıyor.

Bursa, Türkiye ortalamasının üzerinde bir nüfus artışı ile en hızlı gelişen kentlerimizden biridir. Bu hızlı nüfus artışının en önemli etkeni devamlı olarak göç almasıdır. İlin göç almasındaki en önemli neden ise, Bursa'nın ekonomik açıdan, ticaret ve sanayi açısından çok gelişmiş olmasıdır.

Bursa, ülke ekonomisine sağladığı katma değer açısından İstanbul, Kocaeli ve İzmir'den sonra dördüncü sırada yer alıyor. Türkiye genelinde sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında ise Bursa, İstanbul, Ankara, İzmir ve Kocaeli'den sonra beşinci sırada. Bursa, çalışan insan sayısı ve işyeri sayısı bakımından da İstanbul ve İzmir'den sonra Türkiye'de üçüncü sırada bulunuyor. Bursa'dan yapılan ihracat Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 15'i.

Bu gelişim beraberinde bazı sorunları da getiriyor. Bursa, sanayileşme konusunda belli bir mesafe almış, sanayici kültürü oluşturmuş, dinamik bir girişimci nüfusa sahip. Ancak yeni düynanın ihtiyaç ve gerekleri eskilerinden çok farklı gelişiyor. Bu da sanayicilik ve işletmecilikte geleneksel tarz ve düşüncelerin değiştirilmesini gerekli kılıyor. Bu yöndeki değişimlere de açık olan Bursa sanayii, globalleşmenin zorladığı atılımları yaptığı ölçüde öncü olmayı sürdürecek, Türkiye'nin kalkınmasına yaptığı katkıyı da artıracaktır.