”Gözaltına alınanları teşhir etmemeli ”

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, İl Emniyet Müdürleri Toplantısı'nda konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - İçişleri Bakanı Beşir Atalay, "Gözaltına alınan insanların daha suçu sabit değil. Onların ailesi, çevresi, muhiti var. İnsanları teşhir etmemeli. Uygun şekilde gözaltına alırsınız, gereken yapılır" dedi.

Atalay, Polis Radyosu Stüdyosu'nda düzenlenen, 2008 yılı emniyet ve asayiş hizmetlerinin genel değerlendirmesi, 2009 yılı projeleri, iç güvenlik, emniyet ve asayiş konuları ile 29 Mart yerel seçimlerine ilişkin güvenlik tedbirlerinin ele alınacağı İl Emniyet Müdürleri Toplantısı'na katıldı.

Atalay, polis merkezleriyle ilgili yeni bir dönem başlatmak istediklerini, polis merkezlerinin işleyişini, yapısını, çalışma sistemini masaya yatıracaklarını söyledi.

Şu anda ülke genelinde 1300 polis merkezinin polisin görünen yüzü olduğunu, il müdürlerinden bu konuya özel önem vermelerini isteyen İçişleri Bakanı Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Buraların görüntülü hale getirilmesini sağlayacağız. Nezarethane, kameralarla görüntülenecek ve kayıtlara geçilecek. Polis merkezlerinde tutum davranışlar üzerinde çok duracağımız bir konu olacak. Polis merkezleri bakımlı, onarımlı, şeffaf olacak.

Kötü muamele, orantısız güç kullanma... Bu konuları artık aşmamız lazım. İşkence davaları artık istisnai. Artık hiç anmamamız lazım. Kötü muamele boyutunu da iyice çalışalım. Artık bu konularda Türkiye hiç gündemde olmamalı."

Çevik kuvvet kasklarının numaralandırılmasının devam ettiğini söyleyen Atalay, polise lojman sağlanması ile ilgili çalışma yapacaklarını bildirdi. Otoyol trafik polisi uygulamasının başlayacağını, otoyolda trafik denetiminin artırılacağını bildiren Atalay, duble yolların artmasıyla hız limitlerinin gözden geçirilmesi konusunda talep olduğu, çok hassas olan bu konunun Trafik Kanunu çalışmaları sırasında ele alınacağını söyledi.

En önemli konulardan birisinin de "seçim güvenliği" olduğunu belirten Atalay, seçimin demokrasinin en önemli unsuru olduğunu, ülkenin her köşesinde özgürce gerçekleşmesi konusunda kendilerine çok işi düştüğünü ifade etti.

"Gözaltına alınan insanların daha suçu sabit değil"

Polisin vatandaşla muhatap olduğunda sorulmadan kimliğini göstermesini isteyen Atalay, polisin, uluslararası uygulamalara göre can güvenliği riski olmadıkça silah kullanamayacağını hatırlattı.

Hata yapanlara müsamaha edilmemesi gerektiğini belirten Atalay, "Ceza görmesi gereken ceza görmeli, korunmamalı. Ben biliyorum bazı korumaları. Bunun zararı hepimize dokunur. Herkes bilmeli ki kurallara uymayınca hata yapınca cezasını görecektir" dedi.

Bakan Atalay, "Bunu herkes, tüm vatandaşlar için söylüyorum; Gözaltına alınan insanların daha suçu sabit değil. Onların ailesi, çevresi, muhiti var. İnsanları teşhir etmemeli. Uygun şekilde gözaltına alırsınız, gereken yapılır. Gözaltıların hemen duyurulup basına oralarda görüntüler verilmesi... Vatandaşlarımızı korumamız lazım. O konuda daha fazla hassasiyet gösterilmeli" diye konuştu.

Atalay, 2008 yılında 103 personelin meslekten çıkarıldığını, 9 bin 688 personele de çeşitli disiplin cezaları verildiğini bildirdi.