Gül: Ağaçlandırma kampanyalarına destek olunmalı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dünya Çever Günü kapsamında bir açıklama yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çevre konusunda herkesin alabileceği bireysel ve basit tedbirlerin sorunun çözümüne katkı sağlayacağını belirterek, “Çevreyi kirletmekten kaçınmak, doğal kaynakları tasarruflu kullanmak, Devlet kurumları ve sivil toplum örgütlerince yürütülen ağaçlandırma kampanyalarına destek olmak bu tedbirlerin başında gelmektedir. Toplumumuzun çevre konusunda erken yaşlardan başlayarak bilinçlendirilmesi, gelecek nesillere daha yeşil bir dünya bırakmanın ilk ve en önemli adımını oluşturacaktır” dedi. 

Gül Dünya Çevre Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda dünyanın karşı karşıya olduğu en hayati meselelerin başında çevre sorunlarının geldiğini bildirdi. Tükenebilir olduğu gerçeği göz ardı edilerek kaynakların sınırsızca kullanımı, çevre kirliliği konusunda gerekli duyarlılığın gösterilmemesi, doğal dengenin bozulmasına zemin hazırlayan bilinçsiz tüketim alışkanlığı sonucunda ortaya çıkan çevre sorunlarının küresel niteliği ve büyüklüğü nedeniyle konunun tüm ülkelerce işbirliği içinde ele alındığını belirten Gül, şöyle devam etti. 

“Çevre sorunları, havanın, toprağın ve suyun kirlenmesinden küresel ısınmaya; iklim değişikliklerinden çölleşme, kuraklık ve susuzluğa kadar, tüm insanlığı tehdit eden bir mahiyet taşımaktadır. Bu nedenle sorunlar önüne geçilemez bir hal almadan, çevre konusunda hızlı ve sorumlu şekilde harekete geçilmesi, ekoloji ve ekonomi arasındaki uyumu gözeten bir kalkınma anlayışının benimsenmesi, geleceğe yönelik uzun vadeli plan ve programların uygulanmaya başlanması ve toplumun her kesiminin bu konuda eğitilmesi elzemdir.” 

Cumhurbaşkanı Gül çevre sorunlarının sınır aşan boyutunun, gösterilen çabaların ve yürütülen çalışmaların da küresel ölçekte ele alınmasını gerektirdiğini bildirdi. “Sadece bugünü kurtaracak, kendi ülkemize, refahımıza ve mutluluğumuza yönelik çözüm önerileri yeterli olmayacaktır. Dolayısıyla tüm insanlığın sağlık, refah ve mutluluğunun gözetilmesi, ülkelere düşen en önemli sorumluluktur” diyen Gül, şunları söyledi: 

“Çevre konusunda herkesin alabileceği bireysel ve basit tedbirler sorunun çözümüne katkı sağlayacaktır. Çevreyi kirletmekten kaçınmak, doğal kaynakları tasarruflu kullanmak, Devlet kurumları ve sivil toplum örgütlerince yürütülen ağaçlandırma kampanyalarına destek olmak bu tedbirlerin başında gelmektedir. Toplumumuzun çevre konusunda erken yaşlardan başlayarak bilinçlendirilmesi, gelecek nesillere daha yeşil bir dünya bırakmanın ilk ve en önemli adımını oluşturacaktır. 
Çevre sorunlarını, eğitim, sağlık gibi ülkemizin en öncelikli konularından gördüğümü ve bu alanda yapılan çalışmaları desteklediğimi bir kez daha belirtmek istiyorum. Toplumumuzda çevre konusundaki duyarlılığın gelişmiş olmasını memnuniyetle karşılıyorum. 

Tüm insanların barış ve huzur içinde, çevrenin ve doğanın korunduğu bir dünyada yaşaması umuduyla Dünya Çevre Günü'nü kutluyorum."