Gül, İKT üyelerini kabul etti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) ülkelerinin temsilcileriyle iftar yemeğinde bir araya geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) ülkelerinin temsilcileriyle iftar yemeğinde bir araya geldi.

Gül, Çankaya Köşkü'ndeki yemekte yaptığı konuşmada, konuklarının Ramazan ayını kutlayarak, "Tüm İslam dünyası için kutsal olan bu mübarek ayın İslam toplumlarının birlik ve beraberliğinin daha da güçlenmesine vesile olması kuşkusuz ki hepimizin en büyük dileğidir" dedi.

Bu yıl İKT'nin 40. kuruluş yıl dönümünün kutlandığını belirten Gül, bu süre zarfında geriye dönüp bakıldığında insanlığın karşılaştığı sorunların çeşitlendiğini, ihtilafların azalmadığını, tam tersine artarak derinlik kazandığının üzüntüyle görüldüğünü kaydetti.

Açlık, yoksulluk, doğal afetler ve iklim değişikliği gibi sorunların getirdiği zorluklar tüm toplumları ekonomik ve sosyal alanda zorlarken, terör eylemleri ile etnik, din ve mezhep çatışmalarının da giderek yaygınlaştığını söyleyen Gül, "Değerli kaynaklar savaşlarda israf edilmektedir. Bu sorunlardan İKÖ coğrafyası da ziyadesiyle nasibini almaktadır. Bu olumsuz gelişmeler, ülkelerimizin uluslararası alanda beraber hareket etmesinin ve aramızdaki dostluk ve kardeşlik bağlarının daha da kuvvetlendirilmesinin önemini bir kez daha teyit etmektedir" diye konuştu.

Gül, bu tablo karşısında, İslam dünyasının ortak paydasını teşkil eden barış ve hoşgörü temelinde, demokrasinin, refahın, istikrarın ve barışın gelişmesi yolundaki ortak hedefe ulaşılmasında İKT'nin önemli bir rol üstlenebileceğine inandıklarını kaydetti.

İKT'nin kurulduğu 1969 yılından bu yana her alanda kayda değer mesafe aldığını ifade eden Gül, şunları söyledi:

"Ancak, hedefimiz İKT'nin daha da güçlenmesini ve Orta Doğu başta olmak üzere İKT ülkelerinin ve İslam toplumlarının karşı karşıya kaldığı sorunlara etkin çözümler üretebilen bir yapıya kavuşturulmasını sağlamaktır. İKT'nin reform süreci bu amaca hizmet yolunda önemli bir adım teşkil etmiştir. İKT;deki reform süreci yeni Şart'ın kabulüyle taçlanmış olup, tarafımızca kuvvetle desteklenmektedir."

Türkiye'nin, Kampala'da yapılan İKT Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda yeni İKT Şartı'nı imzalayan ilk ülkelerden biri olduğunu hatırlatan Gül, "Tüm İKÖ ülkelerinin bu sürece destek vermeleri örgütümüzün uluslararası gelişmeler çerçevesinde etkisi ile bu gelişmeler karşısında daha fazla sorumluluk alma ve yönlendirici olma özelliğini artırması açısından önem arz etmektedir." ifadesini kullandı.

"Herkes elini taşın altına koymalı"

Türkiye'nin, İKT;nin uluslararası dinamikleri ve gelişmeleri yönlendirici rolünü pekiştirmek üzere yapıcı katkılarını sağlamaya devam edeceğini kaydeden Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bölgemiz ve dünyada, kalıcı barış, istikrar ve refahın tesis edilebilmesine aktif katkı sağlayabilmesi için İKT;nin daha dinamik bir yapılanmaya kavuşturulması ve örgütün büyük potansiyelinin verimli ve kolektif bir şekilde kullanılması gerektiği bir gerçektir. İKT coğrafyasında ihtilafların çözümü için İslam ülkelerinin her düzeyde girişimlerde bulunmaları gerekmektedir. Eğer ortak sorunlarla mücadele edeceksek, herkesin elini taşın altına koyması da gerekecektir. Bu çerçevede, ülkelerimizin çabalarının ve kaynaklarının kurumsal bir çatı altında birleştirilmesi de önem taşımaktadır. Bu noktada, malumunuz olduğu üzere başkanlığını yürüttüğüm İSEDAK Daimi Komitesi'nin, ülkelerimizin küresel alanda siyasi ve ekonomik gücünün arttırılmasına sağlayabileceği olumlu katkıya dikkatinizi çekmek istiyorum."

Gül, bu yıl, İSEDAK'ın 25. kuruluş yıl dönümünün de kutlanacağını belirterek, 5-7 Kasım 2009 tarihleri arasında düzenlenecek İSEDAK Toplantılarını, 25. yıl dönümüne yakışır şekilde üst düzey faaliyetle taçlandırmayı istediklerini söyledi.

İKT Yürütme Komitesi üyesi ülkelerin, Devlet Başkanları düzeyinde 9 kasımda İstanbul'da düzenlenecek "Ekonomi Zirvesi"nde bir araya gelmelerinin planlandığını kaydeden Gül, Yürütme Komitesi toplantılarının açık uçlu olması nedeniyle diğer İSEDAK üyesi Devlet Başkanlarının da toplantıya davet edildiklerini belirtti. Gül, söz konusu toplantının en yüksek düzeyde onurlandırılmasından büyük memnuniyet duyacağını da ifade etti.

Gül, konuşmasını, "Mübarek Ramazan ayının herkese sağlık, mutluluk ve refah getirmesini diler, Türk halkı ve şahsım adına sizlerin ve halklarınızın Ramazan Bayramını da şimdiden kutlar, Devlet Başkanlarınıza en iyi dileklerimi ve bayram tebriklerimi iletmenizi rica ederim" sözleriyle tamamladı.

Yemeğe, Devlet Bakanı Faruk Çelik, milletvekilleri, Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Umman, Tacikistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Ürdün, Suudi Arabistan, Cezayir, Filistin, Malezya Büyükelçileri, Katar, Yemen, Kuveyt Maslahatguzarları ve diğer davetliler katıldı.