Gül, Türk iş adamlarıyla görüştü

Medvedev'in davetine icabetle 4 günlük devlet ziyareti için Moskova'da bulunan Gül, Türk iş adamlarıyla görüştü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

MOSKOVA-  Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in davetine icabetle 4 günlük devlet ziyareti için Moskova'ya geldi. Gül Moskova'da Türk iş adamlarıyla görüştü.

Gül'ün, Moskova'nın merkezindeki Ritz Carlton Oteli'nde Rusya'da iş yapan Türk iş adamlarıyla görüşmesine Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Halil Akıncı da katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül'ün gezisi sırasında, iki ülke arasında enerji alanındaki işbirliği ve bu çerçevede Mavi Akım-2 boru hattı konusunun ele alınması bekleniyor.

"Devlet seviyesindeki ilk ziyaret"

Kremlin'den gezi öncesi yapılan resmi açıklamada, Gül'ün iki ülke ilişkilerinde ilk defa devlet ziyareti yapan Cumhurbaşkanı olduğu belirtilerek, ziyaretin iki ülke ortaklığına ve iki ülke arasında son yıllarda en üst seviyede sürdürülen yoğun siyasi diyaloğa ivme kazandıracağı kaydedildi.

Gül ile yapılacak görüşmenin en önemli gündem maddeleri arasında, Karadeniz bölgesindeki Blackseafor, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü ve Karadeniz Uyum Programı çerçevesinde işbirliğinin ikili ve çok boyutlu alanlarda geliştirilmesi konularının da yer alacağı kaydedildi.

Türkiye ve Rusya arasındaki ticaret hacminin 30 milyar doları aştığı ifade edilen açıklamada, şunlar belirtildi:

"Rusya Türkiye'nin başlıca dış ticaret ortağı haline geldi. Enerji alanında da işbirliğine devam edilmekte. 2008 yılında Rus doğal gazının Türkiye'ye ihracatı 23,8 milyar metre küpe ulaştı. (Bu miktar 2007 yılında 23,5 milyar metre küptü) Bu gazın 10 milyar metre küpü Mavi Akım boru hattı ile gönderildi. 2009 yılında doğal gaz ihracatının 25.5 milyar metre küpe çıkarılması beklenmekte."