Gül'le Sarkisyan 'Kafkaslar'ı görüştü

Cumhurbaşkanı Gül görüşmede, iki ülke arasındaki, sorunların giderilmesinde iklim oluşturulması için istekli olduklarını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ERİVAN - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ermenistan ziyareti kapsamında Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'la yaklaşık bir saat görüştü.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Cumhurbaşkanı Gül'ü, Saray'ın girişinde karşıladı ve her iki Cumhurbaşkanı burada tokalaşarak gazetecilere poz verdi. Gül ile Sarkisyan arasında yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından her iki Cumhurbaşkanı gazetecilere açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Gül, Sarkisyan'ın davetine icabetle Erivan'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ''Milli maç fırsatını güzel bir şekilde değerlendirdik'' dedi. Görüşmede, Kafkasya'nın genel durumunu ele aldıklarını anlatan Gül, ayrıca, Türkiye ile Ermenistan arasındaki sorunların giderilmesinde iklim oluşturulması için irade ortaya koyduklarını belirterek, ''Ümit ederim ki bu ziyaret, iki ülke arasındaki problemlerin çözümünde yeni bir başlangıç olur'' dedi. Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan da davetini kabul ettiği için Cumhurbaşkanı Gül'e teşekkür etti.

Sarkisyan, iki ülke arasındaki sorunların çözümü konusunda ortak irade gösterdiklerini belirterek, ''Bu sorunları biz çözeceğiz ve gelecek nesillere bırakmayacağız. Sayın Cumhurbaşkanı Gül'de istikrar ve iş birliği arzusu görmekten memnunum'' dedi.

Sarkisyan'dan kokteyl

Türkiye-Ermenistan maçını Sarkisyan'la birlikte izleyen Gül, maçın ardından Hrazdan Stadı'nda Sarkisyan tarafından verilen kokteyle katıldı. Kokteylin ardından Ankara'ya hareket eden Cuhhurbaşkanı Abdullah Gül ve beraberindeki heyet TSİ 23.35'te Ankara'ya geldi.

'Olumlu bir imaj'

Dönüş yolunda kendisine eşlik eden gazetecilerle özel "ANA" uçağında sohbet eden Gül, "Bizim sahamızda bir top vardı. Top bizim sahamızda kalmamalıydı. Böylece olumlu bir görüntü sergiledik, dünya gözünde olumlu bir imaj çizdik. Bu ziyaretim takdirle karşılanacak ve cesaret olarak görülecektir. Türkiye negatif imajı hak etmiyor. Ben Türkiye'nin imajına çok önem veriyorum" diye konuştu.

Türkiye'nin bölgesel konularda oynadığı aktif rollere değinen Gül, Kafkaslar'da bugünlerde yaşanan somut konjonktürün de Türkiye'nin inisiyatif almasına imkan verdiğini kaydetti.

Türkiye için Kafkaslar'ın en önemli meselesinin Yukarı Karabağ olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Gül, Ermenistan'daki görüşmelerinde bu konuyu ayrıntılı olarak ele aldıklarını belirtti. Gül, Karabağ konusunu Sarkisyan'ın açtığını ifade ederek, "Konuyu bu kadar ayrıntılı konuşacağımızı beklemiyordum" dedi. Cumhurbaşkanı Gül, Ermenistan ziyaretinin  Karabağ sorununun çözümüne katkısı olabileceğini kaydetti.

'Soykırım' lafı geçmedi

Gül, bir gazetecinin, Ermenistan'ın "1915 olaylarına ilişkin iddiaları" konusundaki sorusuna yanıtlarken, "Görüşmelerde sözde soykırımı ne ağızlarına aldılar ne de ima ettiler" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Gül, bir başka soru üzerine de, Ermenistan kara sınırının görüşmelerde gündeme gelmediğini belirterek, "Bu iklim devam ederse her şey yoluna girer, normalleşir ama şu anda böyle bir şey yok" dedi. 

Kafkasya'da yaşanan gelişmeler ve içinde bulunulan konjonktürün herkesi yakın işbirliğine mecbur ettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, "Ziyaretimin Kafkaslar'daki psikolojik duvarı kırdığına inanıyorum" diye konuştu.

Ziyaretinden önce güvenlik konusunda bütün önlemlerin alındığını ve Ermenistan makamlarının yakın işbirliği gösterdiğini anlatan cumhurbaşkanı Gül, şunları kaydetti:

"Biz buraya gözü kapalı gelmedik. Kendi arabam ve özel timlerimiz de buradaydı. Teknik aletlerimiz, teçhizatımız her şeyimiz vardı. Aslında biz bu ziyarete daha önce karar vermiştik ama gelmeden iki gün önce açıkladık. Ermeniler samimi işbirliği yaptılar ve bize verdikleri sözleri tuttular."

Görüşme yapıcı geçti

Abdullah Gül, Erivan'dan dönüşünde, Esenboğa Havalimanı'nda açıklama yaptı.

Ziyaretini çok olumlu duygu ve düşüncelerle tamamladığını belirten Gül, milli takımı, gösterdiği sportmenlik, yüksek performans ve bunun sonucunda elde ettiği başarıdan dolayı kutladı.

Ziyaret sırasında Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile ikili ilişkiler, başta Gürcistan'daki gelişmeler olmak üzere bölgesel konular üzerine yapıcı ve samimi bir görüşme yaptıklarını ifade eden Gül, bölgedeki endişe verici gelişmeler konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Ermenistan'ın, Türkiye'nin Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu önerisine kuvvetle destek verdiğini açıklamasının kendilerini memnun ettiğini dile getiren Gül, "Kafkasya'da barış ve istikrarın sağlanması için bölge ülkelerinin işbirliği içinde çalışmaları gerektiği, ülkeler arasındaki güven ortamının tesis edilmesinin öncelik arz ettiği konusunda da görüşlerimiz farklı değildir" diye konuştu.

Görüşmede bölgesel gelişmelerin yanısıra, Türkiye-Ermenistan ilişkileri ile Yukarı Karabağ sorununun, bu bağlamda Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerinin de gündeme geldiğini belirten Gül, bu konuda Türkiye'nin görüşlerini de aktardığını kaydetti.

Gül, şöyle devam etti:

"Temaslarımda, konuşularak halledilemeyecek sorun olmadığını, bölge ülkeleri arasında mevcut olan derin güven eksikliğinin de diyalog yoluyla hafifletilebilecek bir husus olduğunu, diyalog tesis edilebildiği takdirde bunun üzerine güven inşa edilmesinin daha kolay olduğunu vurguladım.

İkili ilişkilerimizin gelişmesinin önündeki engellerin de karşılıklı diyalog yoluyla ortadan kaldırılmasının sağlanması gerektiği konusunda Ermenistan tarafıyla görüş birliği içinde olduğumuzu gördüm.

Kısaca özetlemek gerekirse, ziyaretimin verimli geçtiğini, ileriye dönük olarak umut vadettiğini ve Türkiye'nin bölgedeki önem ve ağırlığını bir kez daha ortaya koyduğunu düşünüyorum."

Gül, gelecek yıl Türkiye'de yapılacak olan Türkiye-Ermenistan milli maçına Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ı davet ettiğini de sözlerine ekledi.