Gümrüklerde sıkı takip için Hong Kong modeli

Bakan Yazıcı, kaçakçılıkla mücadele çalışmaları kapsamında x-ray cihazlarının sayısının artırılacağını da söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, gümrüklerde sıkı takip için Hong Kong modelini de incelediklerini söyledi.

Ahtapot Operasyonu konusunda ise denetimleri yapan memurların dahi otomatik olarak merkezden belirlendiğini kaydeden Yazıcı, "Operasyonların devamı gelecek" dedi.

Bakan Yazıcı, Şanghay ve Hong Kong'da AK Parti Grup Başkanvekili Samsun milletvekili Suat Kılıç, İstanbul milletvekili Alev Dedegil, Adana milletvekili Fatoş Gürkan, Eskişehir milletvekili Murat Mercan ve bazı işadamlarından oluşan heyetle yürüttüğü temaslara ilişkin bilgi verdi.

Hong Kong Limanı'nda yetkililerden brifing alan, incelemelerde bulunan Yazıcı, Hong Kong'da yapılan bazı kaçakçılık operasyonlarının görüntülerini izledi ve limanda yapılan aramalara tanıklık etti.

Dünyada konteyner taşımacılığında büyük önem taşıyan Hong Kong Limanı'na günde 14 bin konteyner giriş-çıkışı yapılıyor. 2009 yılı itibariyle 21 milyon konteyner giriş-çıkışı yapılan limanda büyük bir ticari sirkülasyon yaşanıyor. Ancak limanda, giren konteynerlerin yüzde 1'i aranabiliyor. Hong Kong Limanı'nda gümrük görevlileri kaçakçılık olaylarını daha çok feribotla takip edebiliyor. Burada, özellikle liman hizmetlerinden gelir sağlanıyor. Uzakdoğu ürünlerinin yüzde 70-80'i bu liman üzerinden geçiyor. Dünyada konteyner giriş çıkışı açısından bu liman Singapur ve Sanghay'ın ardından dünyanın 3. büyük limanı.

Yazıcı, Hong Kong gümrük idare yapısı ile Türkiye'deki idari yapının benzerlik gösterdiğini belirtti. Hong Kong'da yıl sonunda otomasyon sistemine geçilmesinin hedeflendiğini bildiren Yazıcı, Türkiye'nin de bu yıl sonunda tam olarak otomasyon sistemine geçmeyi planladığını kaydetti.

Hong Kong'ta yağ kaçakçılığı konusundaki bir operasyonun görüntülerini izlediğini aktaran Yazıcı, kaçakçılık tespit edildiğinde gemiye ve ele geçirilen yağa el konulduğunu, kaçakçılara 6 aya kadar hapis ve 2 milyon Hong Kong dolarına kadar para cezası verildiğini aktardı.

Yazıcı, gümrüklerde sıkı takip için Hong Kong modelini incelediklerini de ifade etti.

Bu arada, Hong Kong gümrük muhafaza memurlarının tek tip kıyafet düzeninden etkilenen Yazıcı, Türkiye'de de koyu renk, tek tip resmi kıyafetin tüm gümrük memurlarına yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini söyledi.

"X-ray artırılacak"

Bakan Yazıcı, kaçakçılıkla mücadele çalışmaları kapsamında x-ray cihazlarının sayısının artılacağını da söyledi.

Halkalı Gümrük Müdürlüğünde işlem yapan bazı firmalara ait ihracat beyannamelerinin sistemde usulsüz bir şekilde kapatıldığının tespit edilmesi üzerine gerçekleştirilen Ahtapot Operasyonu'na da değinen Yazıcı, denetimleri yapan memurların dahi otomatik olarak merkezden belirlendiğini, teknik takiple bu denetimlerin yapıldığını, savcılıkla koordineli yürütüldüğünü anlattı. Yazıcı, operasyonların devam edeceğini bildirdi.

Bu arada, 10 Temmuz'da Şanghay EXPO 2010 Dünya Fuarı'nı da ziyaret eden Yazıcı, fuarda Türk pavyonunun yanı sıra İtalya, Portekiz, Çin ve Arabistan pavyonlarını gezdi.

Ahtapot operasyonu

Bakan Yazıcı'nın talimatıyla Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü ile İstanbul Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü Kaçakçılık İstihbarat ve Narkotik Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekipleri tarafından eş zamanlı olarak İstanbul, Ankara, Hakkari (Yüksekova), Edirne, Tekirdağ, Mersin, Hatay, Diyarbakır, Gaziantep, Şırnak (Habur) ve Mardin'de yaklaşık 6 aydır yürütülen "Ahtapot Operasyonu"nda 18 firma tarafından yapılan 104 milyon lira değerinde hayali ihracat ortaya çıkarılmıştı. İnceleme sonucu 74 adet beyanname ile 26 milyon lira kıymetinde eşyanın sahte belge kullanarak ihrac edilmiş gibi gösterildiği ve yaklaşık 5 milyon lira KDV ve ÖTV iadesi alındığı tespit edilmişti.

Gümrük Muhafaza ekipleri, Halkalı Gümrük Müdürlüğünde işlem yapan bazı firmalara ait ihracat beyannamelerinin sistemde usulsüz bir şekilde kapatıldığının belirlenmesi üzerine operasyon başlatmıştı. Çalışmalar halen Türkiye genelinde sürdürülüyor.

Savcılığa sevk edilen 54 zanlıdan 27'si gözaltına alınmıştı. Bu zanlılardan 2'si tutuklandı. Çalışmalar devam ediyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir