Gün İçi Yorumu: EUR/USD

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Seda Yalçınkaya - İntegral Menkul Değerler Analisti

Haftanın ilk işlem gününde Euro Bölgesi ve kıta ülkeleri imalat PMI verileri takip edildi. Bölge ülkelerinde genel bakışta 2015 yılı içerisinde imalat sektöründe iyileşmenin devam ettiği görülüyor. İspanya 97 ayın en yükseğinde 55.8 seviyesinde açıklanırken, İtalya 49 ayın en yükseği olan 54.8, Fransa ise 12 ayın en yükseğinde 49,4 seviyesinde açıklandı. Almanya imalat sektörüne ait veri 51.4 olan piyasa beklentisinin altında ve 3 ayın düşüğünde 51.1 düzeyinde açıklandı. İspanya ve İtalya’da özel sektörde gözle görülür iyileşme yaşanıyor. Ancak Bölgenin iki büyük ekonomisine sahip Almanya ve Fransa imalat sektörü ivme kaybetmeye devam ediyor. PMI verilerin ardından EUR/USD paritesinde aşağı yönde geri çekilmeler takip edildi.
 
Bugün ABD kanadında açıklanan verilerin etkisi parite üzerinde daha çok etkili oldu. Nisan ayına ait çekirdek kişisel harcamalar piyasa beklentisinin altında kalarak, harcama gruplarının yeterli düzeye ulaşmadığına işaret etti. Diğer yandan Mayıs ayına ait imalat PMI verisi 54.0 seviyesinde güçlü bir görünüm çizdi.

sedayalcinkaya.jpgHatırlanacağı üzere Mayıs ayı hizmet sektörünü ifade eden PMI verisi de piyasa beklentisinin üzerinde açıklanmıştı. Bu bağlamda sektörlerin Mayıs ayında yaratmış olduğu istihdam, Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam piyasası verilerini olumlu yönde besleyebilir. Olası durumda, güçlü istihdam piyasası Fed’in elini güçlendireceği gibi global anlamda doların diğer para birimlerine karşı değerlenmesine neden olabilir. Dolar endeksi 97,00 seviyesi üzerinde tutunmaya devam ediyor. Söz konusu durum,
 
EUR/USD paritesinin 1,10 bölgesinin üzerindeki seyirleri engelliyor. EUR/USD paritesi teknik olarak incelendiğinde; 1,0960 – 1,1000 bölgesinde alım yönünün zayıfladığı görülüyor. Paritedeki güçlenmenin devam etmesi 1,10 seviyesinin üzerindeki kapanışlardan geçmekte. Bu bağlamda, 1,1030 – 50 bölgesindeki dirençler tekrar test edilebilir. Buna karşın, dolar endeksinin 97,00 seviyesinin üzerinde kalması EUR/USD paritesinde baskı yaratıyor. Paritenin 1,0850 – 20 bölgesinin aşağı yönde geçilmesi durumunda ivme kaybı hızlanabilir.

untitled-6-002.jpg

http://www.integralmenkul.com.tr/

http://www.integralforex.com.tr/