Gün İçi Yorumu: GBP/USD

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Emre Çayırlı / İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı

 GBP/USD paritesi, yoğun geçen bu haftanın son işlem gününde gerek ABD gerekse İngiltere’de açıklanan önemli bir makro ekonomik verinin olmaması sebebiyle yatay hareket ediyor. Hafta içinde yaşanan gelişmeler kısaca değerlendirildiğinde, temel olarak Merkez Bankalarından gelen açıklamaların fiyat üzerinde son derece etkili olduğu görülmekte. İngiltere Merkez Bankasının (BoE), 3 Haziran 2015 tarihinde gerçekleştirdiği toplantıya dair bu hafta açıklanan toplantı tutanaklarında, iyimser bir bekleyiş olduğunun görülmüş olması ve enflasyonda toparlanma beklentisi içinde faiz artışına yaklaşan bir açıklamanın gelmesi Sterline destek sağladı. Diğer yandan Amerika Merkez Bankasının (Fed) faiz artım sinyali vermediği ve güvercin açıklamalarda bulunduğu FOMC toplantısı sonrasında Dolarda yaşanan değer kaybı da, Sterlin/Dolar paritesine bu hafta yaşanan 400 pip üzerindeki yükseliş hareketini desteklemişti. Önümüzdeki haftanın takvimine bakıldığında ABD kaynaklı verilerin ağırlıkta olduğu görülüyor. ABD’de açıklanacak olan haftaya Salı günü dayanıklı mal siparişleri, Çarşamba günü 1. Çeyrek GSYİH ve Perşembe günü kişisel gelir/gider verilerinin gelecek hafta parite üzerinde etkili olabileceği görülmekte. 
 
GBP/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde; 1.4565 ve 1.5190 seviyelerinden başlayan iki farklı yükseliş trendinin pariteyi yukarı yönde desteklediği görülmekte. 1.5815 seviyesinde bulunan direncin kırılması sonrasında, 2014 yılı sonunda görülen fiyat bölgesine yeniden gelindi. Yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumda 1.6020 seviyesi bir sonraki direnç olarak takip edilebilir. Alış pozisyonlarında azalma yaşanırsa, kırılan 1.5815 ve 1.5735 direnç seviyeleri, destek olarak çalışabilir. Günlük bazda hesaplanan teknik göstergeler ise yükseliş hareketinin fiyat ile uyumsuzluk içinde devam ettiğini gösteriyor. MACD'nin 1.5800 seviyesinde hesaplanan 0.20'nin altında oluşu da düzeltme hareketinin gelebileceği gösteriyor. Bollinger üst bandının da dışına çıkan fiyatın yükseliş trendine doğru geri çekildiği görülebilir. Düzeltme hareketini gelmeden yükselişin devam etmesi durumunda ise 1.6180 / 1.6200 bölgesi en kuvvetli direnç alanın oluşturuyor. 
 
Destekler: 1.5815 / 1.5735 / 1.5585
Dirençler: 1.5940 / 1.6020 / 1.6180

gbpusd.jpg

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. 

http://www.integralmenkul.com.tr/

http://www.integralforex.com.tr/