Gün İçi Yorumu: GBP/USD

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Emre Çayırlı - İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı

GBP/USD paritesi, dün gece Atlanta Fed Başkanının faiz artırımı için Eylül ayını işaret etmesinin ardından 1.5520 desteğine kadar geri çekilmişti. Bugün ise İngiltere açıklanan hizmet sektörü satın alma yöneticileri (PMI) endeksinde gerileme yaşandı. Geçtiğimiz ay 58.5 seviyesine yükselen hizmet PMI endeksi Temmuz ayında 57.4 seviyesine düştü. Markit’ın yayımladığı PMI raporunda sektörde büyümenin yavaşlama içinde olduğu ve istihdamda Mart ayından bu yana en düşük artışın yaşandığı vurgulandı. Hizmet sektörünün gelişiminde yaşanan yavaşlamaya karşın yeni yatırımlardaki büyümenin kuvvetli olduğu da belirtilmiş durumda. Yarın tamamlanacak BoE toplantısı öncesinden açıklanan PMI verisinin Sterlin fiyatını etkilemediği görüldü.
 
Geçtiğimiz dönemde toplantıdan iki hafta sonra açıklanan para politikası toplantısına dair tutanaklar ise bu ay ilk kez toplantı sonunda yayımlanacak. Bu gelişme piyasada faiz artışına yönelik yapılan bir hazırlık olarak algılanmış durumda. %2 enflasyon hedefi bulunan İngiltere Merkez Bankasının yarın yapacağı toplantıda, enflasyon hedefine ulaşılmadan, faiz artışına gitmesi beklenmiyor. Buna karşın geçtiğimiz yıl ve 2015 başında yapılan toplantılarda faiz artırımı için oy kullanan iki BoE üyesinin yeniden aynı istekte bulunması bekleniyor. Bu durum Sterlini ABD Doları karşısında güçlü tutmaya devam ediyor.
 
Paritenin ABD kanadında ise bugün açıklanan ADP istihdam raporunda, tarım dışı özel sektör istihdamında 185 bin kişilik artış olduğu açıklandı. Mayıs ve Haziran aylarında açıklanan artış rakamlarının altında bir değer açıklanmış olması ABD Dolarında değer kaybı yaşanmasına neden oldu. İlerleyen saatlerde ise hizmet sektörü PMI verisi ve ISM imalat dışı PMI endeksi açıklanacak.
 
GBP/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde; 1.5170 bölgesinden başlayan yükseliş trendi üzerinde fiyatlanmaya devam eden parite fiyatının 1.5330 seviyesinden başlayan yükselen üçgen formasyonu içinde hareket ettiği görülmekte. Teknik anlamda yaşanan bu sıkışmanın yukarı yönde kırılma ihtimali daha yüksek olsa da 1.5675 direnci kırılmadan formasyon yönünde işlem açmak riskli olabilir. Dün gece 1.5530 seviyesine  kadar gerileyen paritenin destek bölgesinde tutunduğu görüldü. 1.5530 seviyesi aşağısına geçilmediği müddetçe formasyon oluşumunun devam ettiği görülebilir ama destek kırılmasına karşı dikkatli olmakta yarar var. Yukarı alanda 1.5675 seviyesinin üzerine geçilmesi durumunda ise 1.5800 ve 1.5930 seviyeleri ana direnç olarak takip edilecek.
 
Destekler: 1.5550 / 1.5460 / 1.5340
Dirençler: 1.5640 / 1.5675 / 1.5800

tablo-son-001.png

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

http://www.integralmenkul.com.tr/

http://www.integralforex.com.tr/

Bu konularda ilginizi çekebilir