Gün İçi Yorumu: USDTRY

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Eda Karadağ İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Yardımcısı

Haziran ayı Tarım dışı istihdam verisi 223 bin ile beklentileri karşılayamadı. 

ABD’de Tarım dışı istihdam verisinin açıklanmasıyla birlikte USDTRY paritesinde 2.70’lerden 2.68’lere doğru geri çekilmeler görülüyor. Tarım dışı istihdam verisinde 233 bin artış yaşanması beklenirken, 223 bin olarak açıklandı. Mayıs ayının rakamı da 280 binden 254 bine revize edildi. Ortalama saatlik kazançlarda ise bir düşüş olduğu göze çarpmakta. Yıllık bazda 2.3%’den 2.0%’a , aylık bazda ise 0.3%’den 0%’a gerilediği görülüyor. İşsizlik oranı ise 5.5%’den 5.3%’e azalmış durumda. İşgücüne katılım oranının 62.6%’ya gerilemesi işsizlik oranındaki düşüşe neden olduğunu söyleyebiliriz ancak bu çok fazla arzu edilen bir durum değil. Haftalık olarak açıklanan işsizlik başvurularında ise bir artış görülmesi Dolardaki olumsuz seyre destek olduğunu söyleyebiliriz. İşsiz sayısında azalma oluşması Dolar için pozitif bir algı yaratabilir ancak işgücüne katılım oranındaki azalma ne yazık ki Fed için pek olumlu bir görünüm oluşturmamakta. Faiz artırımı için en yakından takip ettiği enflasyon, istihdam ve büyüme verilerini yakından takip eden Fed, bugün açıklanan ABD verilerinin ardından bir süre daha izlemeye devam edebilir. Veri ile birlikte USDTRY kuru 2.6850 seviyesine kadar gerilemesinin ardından şu sıralarda yeniden 2.69 seviyelerinde dengelenmeye çalışıyor. 

Yarın 10:00’da Türkiye Enflasyon rakamlarını takip ediyor olacağız.

Hatırlatacak olursak, 23 Haziran tarihinde yapılan Merkez Bankası PPK toplantısında faiz oranları sabit bırakılırken, seçimlerin ardından hızla değer kaybeden Lira içinde herhangi bir müdahale gelmedi. 23 Haziran toplantı metniyle 20 Mayıs tarihinde yapılan toplantının metnini karşılaştırdığımızda, “gıda fiyatlarında beklenen kısmi düzeltmenin katkısıyla kısa vadede enflasyonun düşeceği öngörülmektedir” ifadesinin eklendiği görülmüştü. Yani, MB enflasyon tarafına daha şahince bir vurgu yaparak önümüzdeki süreçte enflasyondaki düşüşe bağlı olarak faizlerde değişikliğe gidilebileceğini ihtimalini doğurmaktadır. Açıkçası piyasalarda faiz algısı güçlenmeye başladığı takdirde Lira üzerinde değer kaybı bir süre daha devam edebilir. Bu açıklamaların ardından gözler 3 Temmuz (yarın) açıklanması beklenen enflasyon rakamlarına çevrilmiş durumda. Yarın enflasyon rakamlarının ardından Lira üzerinde sert hareketlenmeler oluşabilir. 
Teknik açıdan incelersek, ABD verilerinin ardından geri çekilmeler gördüğümüz USDTRY paritesinde 2.6850 desteği ön plana çıkıyor. Bu desteğin kırılmasıyla paritede bir miktar daha satış baskısı sürebilir. Ancak Dolardaki zayıf seyrin çok uzun sürmemesi pariteyi yeniden yukarı taşıyabilir ve 2.70’leri yeniden zorlayabilir. 

Dirençler: 2.6950/2.7050/2.7220 
Destekler: 2.6850/2.6700/2.6560

kkk-001.jpg

http://www.integralmenkul.com.tr/

http://www.integralforex.com.tr/

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.