Günde 6 kişi intihar ediyor

YYÜ Sosyoloji Bölüm Başkanı Köse "Türkiye'de günde maalesef ortalama 6 kişi intihar etmekte" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
VAN - Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ruhi Köse, Türkiye'de günde ortalama 6 kişinin intihar ettiğini bildirdi.
Türkiye'deki intihar olaylarını araştıran Prof. Dr. Köse, YYÜ İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda, gazetecilere yaptığı açıklamada, intihar olaylarının en çok Trakya ve batı illerinde meydana geldiğini, bunun da kültürel şoktan kaynaklandığını ileri sürdü.
Van'ın intihar oranları sıralamasında 22. sırada yer aldığına dikkat çeken Köse, doğuda en çok intihar vakasının Iğdır ve Artvin'de yaşandığını bildirdi.
Geçmiş yıllardan bugüne Van Valiliği ve YYÜ işbirliği ile kentteki intihar vakaları ve intihar girişimlerine ilişkin sosyopsikolojik bir proje yapma girişimlerinin olduğunu aktaran Prof. Dr. Köse, şöyle konuştu:
"Bu projemiz devam etmekte. Şimdiye kadar o projenin bitmesi gerekiyordu. Ama ilde meydana gelen talihsiz deprem olayından dolayı, çalışmalarda mekan sorunu yaşadık. birtakım etkenlerden dolayı çalışmalar gecikti. Projemizin mart ayı sonlarında veya nisan ayında tamamlanacağını düşünüyoruz. Bizim için önemli olan, olaylar zinciri ve bu olayların arkasında yatan sebepleri, sonuçları, nedenleri toplayıp, bu olayların gerçekleşme nedenlerine ilişkin birtakım çözümlemeler yapmak."
Her kesimden insanın böyle bir vakayı gerçekleştirebildiğini açıklayan Köse, bu olayların arkasında yatan ortak nedenlerin arayışı içerisinde olduklarını anımsattı.
Türkiye ve Van'da yaşanan vakalarla ilgili istatistiki bilgiler de veren Prof. Dr. Köse, "2001 ve 2010 yılları arasındaki istatistiklere baktığımız zaman 2001'de Türkiye'de bin 500'ler de olan ölümle sonuçlanmış vaka varken, 2010'lu yıllarda bu oran 2 binlere ulaşmıştır. Bu Türkiye'de günde maalesef ortalama 6 insanın intihar ettiği anlamına geliyor ve bu intiharlar ölümle sonuçlanmakta" diye konuştu.
 
"Temel neden kültürel şok"
 
İntiharların temel nedeninin kültürel şok olduğunu belirten Prof. Dr. Köse, şöyle devam etti:
"Uluslararası sistemde yaşanan birtakım karmaşık gelişmelerden dolayı bu sayıların ilerleyen zamanda daha da artmasından kaygı duyuyorum. Türkiye'de nüfusu en büyük olan İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Antalya intihar sayılarının en fazla olduğu iller. Biz bu oranları belirlerken, 10 ilin nüfusunu ve o ildeki yıllık intihar sayısını, o ilin nüfusuna bölüyoruz. Buna göre 2000'le 2010 yılları arasında Van Türkiye'de intihar oranları sıralamasında 22. sırada yer almakta."
İntihar olaylarının arka planının karmaşık özellikler içerdiğini belirten Köse, intihar vakalarında Van ile Türkiye geneli arasında birtakım farklılıklar, benzersizlikler gözlemlendiğini açıkladı.
Prof. Dr. Köse, şunları bildirdi:
"İntiharların sebepleri arasında, sosyokültürel etkenler, geçimsizlik, işini kaybetmek gibi nedenler ön planda olsa da buna iten etkenlerin fazlalılığı söz konusu. Van'da ise sebebi belirlenmemiş intihar olayları çok fazla. 10 yıllık dönem arasındaki intihar olaylarında sebebi tespit edilememiş oran yüzde 60. Bu nedenleri ortaya çıkardıktan sonra intiharların önlenebilirliği konusunda çalışma yapacağız."