Güney Akım 2015'de hizmete geçecek

Miler, Güney Akım doğal gaz projesinin 2015 yılında hizmete gireceğini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SOFYA - Rus Gazprom şirketinin Genel Müdürü Aleksi Miler Güney Akım doğal gaz projesinin 2015 yılında hizmete gireceğini açıkladı.

Bulgaristan'a bir günlük çalışma ziyaretinde bulunan Miler, Bulgaristan Ekonomi ve Enerji Bakanı Trayço Traykov ile 10 milyar euroya mal olması beklenen Güney Akım Doğal Gaz projesinin son durumunu görüştü.

Bulgaristan'a gelmeden önce Romanya'yı ziyaret ederek, Bükreş'te Güney Akım Boru Hattı için Bulgaristan;ı devre dışı bırakacak alternatif bir güzergah konusunda Romanya yönetimi ile prensip anlaşmasına varan Miler yaptığı açıklamada "Bulgar Enerji Bakanı ile bir hafta içinde projenin Bulgaristan bölümünün teknik – ekonomik fizibilite raporunun hazırlanması konusunda görüş birliğine vardık" dedi.

Verilen bilgiye göre Gazprom ile Bulgar Enerji Holdingi arasında Kasım ayında kurulacak konsorsiyum projenin olası Bulgaristan güzergahı üzerine planlama çalışmalarına başlayacak. Miler, Güney Akım'ın Bulgaristan'dan geçişi konusunda "Mevcut olanakların araştırıldığını" belirterek, "Kesin olan sadece şu ki; Güney Akım Boru Hattı 2015 yılında hizmete girecek ve Avrupa'ya doğalgaz ikmaline başlayacak"  diye konuştu.

Bakan Traykov ise Rusya'dan alınan doğalgazın fiyatının indirimi konusunun görüşme sırasında gündeme gelmediğini kaydederek, meselenin gelecekte yapılacak başka bir toplantıya ertelendiğini açıkladı.

Güney Akım Projesi konusunda Bulgaristan;ın şimdiye kadar yavaş ilerlediğini kabul eden Traykov, "Bugün bazı konulardaki girişimlerimize kararlı bir ivme vererek, gerekli sonuca varmaya çalışacağız" dedi.  

Gazprom, Rusya'dan Avrupa;ya doğal gaz aktarımını yapmak üzere, projenin kara güzergahı konusunda daha önce Bulgaristan;ın yanı sıra Avusturya, Sırbistan, Macaristan, Yunanistan, Hırvatistan, Slovenya ve Romanya ile işbirliği anlaşmaları imzalamıştı.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir