Güney Akım'ın inşası öne çekildi

Karadeniz üzerinden Orta ve Güney Avrupa'ya uzanacak olan Güney Akım doğalgaz boru hattının inşasına, 2013 yerine, Aralık 2012'de başlanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Güney Akım projesinin inşası, Aralık 2012'de başlayacak.
Gazprom'un yazılı açıklamasına göre, bugün Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Aleksei Miller'ın Güney Akım projesine ilişkin olarak genel merkezde düzenlediği toplantıda, projenin uygulama aşamasına geçişin önemli ölçüde hızlandırılması karara bağlandı.
Toplantıda, Güney Akım'ın inşasının daha önce planlandığı üzere 2013 yerine, Aralık 2012'de başlamasını öngören ayrıntılı bir eylem planı da onaylandı.
Aleksei Miller, Gazprom'un Güney Akım inşasının daha önce ilan edilen başlangıç tarihini daha öne çekmek için gereken her şeyi yaptığını belirterek, "Uluslararası yasal çerçeve hazırlanmıştır. Avrupa'daki tüm katılımcılar projeye büyük ilgi göstermektedir. Gerekli mali kaynaklarımız ve büyük çaplı doğalgaz aktarım projelerini hayata geçirmek konusunda benzersiz bir deneyimimiz de mevcut. Güney Akım hem gerekli, hem de aranan bir projedir. İşte şimdi uygulamasına başlıyoruz" dedi.
Gazprom'un geliştirdiği Güney Akım inşa takvimi, şubat ayında Güney Akım Transport AG Yönetim Kuruluna sunulacak.
Proje
Projenin karadan ilerleyecek kesiminin hayata geçirilebilmesi için Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan, Yunanistan, Slovenya, Hırvatistan ve Avusturya ile hükümetlerarası anlaşmalar imzalanırken, 16 Eylül 2011 tarihinde Güney Akım Transport AG ortaklarıyla projenin denizden ilerleyecek kesiminin uygulanması için gerekli anlaşma imzalandı. Belgeye göre, Gazprom doğalgaz boru hattı projesinin denizden ilerleyecek kısmının yüzde 50'sine, İtalyan ENI yüzde 20'sine, Alman Wintershall Holding GmbH ve Fransız EDF yüzde 15'erlik paya sahip olacak.
2011'in üçüncü çeyreğinde, Güney Akım'ın denizden ilerleyen kesimine ilişkin fizibilite çalışması ile Güney ve Orta Avrupa'daki ulusal doğalgaz boru hattı bileşenlerine ilişkin fizibilite çalışmalarını birleştiren konsolide fizibilite çalışması tamamlandı.
Bu konularda ilginizi çekebilir