Güney Kore'den sıcak paraya fren

Ülkede, yabancı yatırımcıların elindeki ülke tahvillerine yüzde 14 vergi öngören geçmişteki yasal düzenlemeye dönülecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
SEUL - Güney Kore hükümeti, ülkeye giren sıcak parayı kontrol altında tutabilmek için yabancı yatırımcıların elindeki ülke tahvillerine vergi öngören düzenlemenin yeniden yürürlüğe konulmasını planlıyor. 
Güney Kore Maliye Bakanlığı'nın açıklamasında, yabancı yatırımcıların elindeki ülke tahvillerine yüzde 14 vergi öngören geçmişteki yasal düzenlemeye dönüleceği ve hızla Meclis'e sevk edileceği belirtildi. 
Ekonomistler, Güney Kore Merkez Bankası'nın bu hafta faiz oranlarını artırması ve ABD Merkez Bankası'nın (FED) 600 milyar dolarlık tahvil alımının ardından yabancı yatırımcılar için vergi uygulamasının, ülkeye para akışını engellemeye yetmeyebileceğini düşünüyorlar. 
Tayland, yabancı yatırımcıların ülke tahvillerinden elde ettiği kar için yüzde 15 olan vergi muafiyetine son verirken, Brezilya da bu tahvillerin yabancı yatırımcılarca satın alınması durumunda ödenen vergiyi üç katına çıkarmıştı.
Güney Kore Maliye Bakan Yardımcısı Yim Jong Yong, gazetecilere yaptığı açıklamada, yabancılar tarafından aşırı tahvil satın alınmasının piyasayı daha dalgalı hale getirebileceğini, bunun da tüm ekonomik sistemi risk altına sokabileceğini belirterek, "Bu durum, enflasyon ve varlık balonu yaratabileceği gibi fonlar ülkeyi terk ettiğinde ülkenin uluslararası kredibilitesine de zarar verebilir" dedi. 
Yim, gereklilik halinde, Güney Kore'nin sermaye akışına karşın başka önlemler de almayı düşündüğünü kaydetti. 
2009 yılı Mayıs ayında Güney Kore, yabancı yatırımcıları ülkeye çekebilmek için söz konusu vergiyi kaldırmıştı. 
Bu konularda ilginizi çekebilir