Güneydoğu'da 5 kadından 4'ü kayıtdışı çalıştırılıyor
Doğu ve Güneydoğu'daki iş kadınlarının ihracat konusunda bilgilendirildiği zirvede istihdam da ele alındı. Bölgedeki kadınların kayıtdışı çalıştırılma oranının yüzde 80'e ulaştığı bildirildi.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkan Yardımcısı Şilan Elmas, Güneydoğu'da kadınlarda kayıtdışı çalıştırılma oranının yüzde 80 seviyesinde olduğunu belirterek, "Yani çalışan her 5 kadından 4'ü sosyal güvenlik kapsamına dahil edilmiyor. Bölgede tarım sektöründe ücretsiz aile işçisi olarak istihdam edilen kadınların yüzde 97'si de kayıt altında değil" dedi.
ABD'nin Adana Konsolosluğu'nun, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki iş kadınlarını ihracat konusunda bilgilendirmek için TOBB Diyarbakır İl Kadın Girişimciler Kurulu, Diyarbakır İş Kadınları Derneği (DİKAD), Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği (DOGÜNKAD) ve Kınalı Eller Kadın Derneği ile Diyarbakır Liliuz Oteli'nde düzenlediği Güneydoğu İş Kadınları Zirvesi dün başladı. TOBB Diyarbakır İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Didar Avcı Türk, bugün sona erecek zirveye Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 70'e yakın iş kadının yanı sıra Irak'tan da gelen girişimcilerin yer aldığını söyledi. Zirve'nin, iş kadınlarının ticaret kapasitesini artırmasına katkı sunacağını aktaran Türk, "Ayrıca bu etkinlik sayesinde bölgedeki iş kadınları bir araya gelip, birbirimizi tanıyacağız. Çünkü çoğumuz birbirimizi yeterince tanımıyoruz. Zirvede ayrıca birlikte iş yapma imkanını değerlendireceğiz. İhracat ve ithalat yapılırken karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları detaylı olarak ele alınacak" dedi. ABD'nin Adana 2. Konsolosu Susan Wilson da yöredeki iş kadınların sorunlarının çözümüne katkıda bulunmayı hedeflediklerini belirterek, "Ekonomik ve refah düzeyinizi artırılması konusunda ABD sizin yanınızdadır" dedi.
Bölgede kayıt dışı oranı yüzde 60
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkan Yardımcısı Şilan Elmas ise 2012 yılında AB'de kadın istihdam oranının yüzde 58, Türkiye'de yüzde 28,8 olduğunu dile getirerek, aynı dönemde Diyarbakır ve Şanlıurfa'nın birlikte yer aldığı TRC2 bölgesinde ise kadın istihdam oranının yüzde 6,4 olduğunu hatırlattı. Son 10 yılda Diyarbakır ve Şanlıurfa'da kadın istihdam oranın yüzde 11,2'den yüzde 6,4'e gerilediğini ifade eden Elmas, TÜİK verilerine göre, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da kadın işsizlik oranının yüzde 1 olduğunu kaydetti. Elmas, bu rakamların gerçeği yansıtmadığını savunarak, şöyle konuştu: "Kadın istihdam oranının yüzde 6,4 olduğu bir bölgede kadın işsizlik oranı yüzde 1 olamaz. Türkiye'de istihdam edilen 8 milyon 18 bin kadın çalışanın 4 milyon 286 bini kayıt dışıdır. Türkiye genelinde yüzde 37 olan kayıt dışı çalışma bölgemizde yüzde 60 seviyesindedir. Kadınlarda kayıt dışı çalıştırılma oranı ise ne yazık ki yüzde 80 seviyesindedir. Yani çalışan her 5 kadından 4'ü sosyal güvenlik kapsamına dahil edilmiyor. Bölgede tarım sektöründe ücretsiz aile işçisi olarak istihdam edilen kadınların yüzde 97'si kayıt altında değil."
Big Chef's Cafe&Brasserie Diyarbakır'da şube açacak
Güneydoğu İş Kadınları Zirvesi'nde konuşan Big Chef's Cafe&Brasserie'nin kurucusu Gamze Cizreli, Diyarbakırlı olduğunu belirterek, 2005 yılında kurduğu şirketinin marka değerinin kısa sürede 100 milyon doları aştığını söyledi. Big Chef's Cafe&Brasserie'nin 18 şubesinin bulunduğunu kaydeden Cizreli, 2014 yılında Diyarbakır'da da şube açmayı kararlaştırdıklarını ve bunun için yer baktıklarını kaydetti.