Güngören'de ölü sayısı 17'ye çıktı
Vali Güler, patlamalarda canlı bomba emaresinin olmadığını belirtti
İSTANBUL - Güngören'de meydana gelen iki ayrı patlamada 17 kişi hayatını kaybetti. Çeşitli hastanelerde 7'si ağır 115 yaralı da tedavi altında bulunuyor.
Güven Mahallesi Kınalı Caddesi Menderes Çıkmazındaki ilk patlamanın ardından ikinci bir patlamanın daha gerçekleştiği belirtildi. Olay yerine gelerek açıklama yapan İstanbul Valisi Güler, patlamaya canlı bombanın değil, çöp tenekesine konulmuş patlayıcının neden olduğunu bildirdi. Birinci patlamanın görüntülerinin bulunduğunu bildiren Güler, "Elbette MOBESE kameralarının tespiti yapılacak. Olay sırasında çekim yapanlar olabilir. Birinci patlamadan sonra telefonlarla çekilen görüntüler olabilir. Görgü tanıkları ifadesi olabilir. Bu görüntüler tek tek değerlendirilecek" dedi.
Güler, terör saldırısını gerçekleştiren örgüt konusunda çeşitli ihtimallerin şu anda değerlendirildiğini belirterek, "Ama olayın bu kadar sıcaklığında şimdi yapacağımız şey, vatandaşlarımızın tedavilerinin en iyi şekilde yapılmış olmasıdır" dedi.
Vali Güler, bir soru üzerine, "Canlı bomba emaresi yok. Çöp tenekesine konulmuş patlayıcı. Zaman ayarlı, peş peşe ayarlanmış olabilir veya uzaktan kumandalı olabilir. Bunlar inceleniyor" dedi.
Olay yerinde basın mesuplarının sorularını yanıtlayan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı da olayda kaç bombanın patladığı yolundaki bir soruya, "Bana verilen bilgiye göre orada bir ses bombası patlıyor. Daha sonra da vatandaş toplanıyor. Vatandaş kümelenince çöp bidonundaki bomba patlıyor" karşılığını verdi.
"Hedefimiz kısa sürede olayı aydınlatmak"
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile Enerji Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Güngören'de patlamaların meydana geldiği olay yerinde incelemelerde bulundu.
Atalay incelemelerin ardından Güngören Belediye Başkanlığı önünde yaptığı açıklamada, ölenlerin Adli Tıp Kurumu'nda kimlik tespitlerinin yapıldığını, Ankara'dan getirilen bomba uzmanlarının da katıldığı teknik ekiplerin çalıştıklarını sürdürdüğünü anlatarak, "Bizim şu anda en önemli hedefimiz, kısa sürede olayı aydınlatmak ve failleri bulmak. Onun üzerinde yoğunlaşıyoruz" dedi. Atalay, bir basın mensubunun "Saldırıyı gerçekleştiren terör örgütü mensupları MOBESE kameralarında var mı?" sorusuna şu karşılığı verdi:
"Bütün ihtimalleri değerlendiriyoruz. MOBESE görüntüleri de kayıtları da tabii ki, inceleniyor. Diğer bütün ihtimaller değerlendiriliyor. Umuyorum o konuda hızlı mesafe alırız. Ama tabii ki kayıplarımızı geri getiremiyoruz. Allah'tan rahmet diliyorum. Baş sağlığı diliyoruz. Başbakanımız da Ankara'da adım adım takip ediyor. Bizi görevlendirdiler. Hepimiz burada her yönüyle yakın bir ilgi içinde."
Bakan Atalay, bir gazetecinin "İddianame ve kapatma davası... Acaba zamanlama açısından bir yorum yapmanız mümkün mü?" şeklindeki sorusuna, "Arkadaşlar, acı bir olay yaşıyoruz. Yorumlara gitmiyoruz. Şimdi bu olayın üzerindeyiz. Hem geçmiş olsun diyorum, hem de İnşallah failleri çok kısa sürede bulacağız diye umuyorum" yanıtını verdi.
Ölü sayısı 17'ye çıktı
Sağlık Bakanı Recep Akdağ Güngören'de meydana gelen patlamalarda yaralananları, tedavi gördükleri hastanelerde ziyaret etti. Bu arada, Bakan Akdağ'ın beraberindeki İstanbul İl Sağlık Müdürü Mehmet Bakar, patlamalarda hayatını kaybeden 3 yaşındaki Aleyna Çelik'in yakınlarının soruları üzerine, çocuğun vefat ettiği haberini verdi. Aleyna Çelik'in acil servis önünde bekleyen yakınları acı haberi duyunca sinir krizi geçirdi.
Bakan Akdağ, Medicana Hospital'daki yaralıları ziyaretinden sonra da daha önce Bağcılar Devlet Hastanesi'nde 4 yaralıyı ziyaret ettiğini belirterek, bu kişilerin genelde hafif yaralı olduklarını söyledi.
Medicana Hospital'deki yaralılardan birinin ameliyatta olduğunu, diğerinin de ameliyata alınacağını dile getiren Akdağ, bu kişilerin durumlarının ağır olarak ifade edilebileceğini anlattı.
Akdağ, bir basın mensubunun "Bazı hastanelerin doluluk nedeniyle hastaları kabul etmediği ve diğer hastanelere sevk edildiği söyleniyor" şeklindeki sözleri üzerine de şunları kaydetti:
"Böyle bir şey yok. Gerçekten bu tip hadiselere artık 112 Acil sistemimiz ve komuta kontrol merkezi diyoruz biz, bütün metropol kentlerimizde hazır durumdalar. İstanbul'daki bu olayda da gerçekten arkadaşlarımız çok hızlı hareket etmişler. Sizlerin huzurunuzda 112'de çalışan bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum. Süratle yaralılarımız birçok hastaneye aynı anda ulaştırılmış. Bahsettiğiniz gibi hiçbir sıkıntıyla karşılaşmadık."
Patlama sırasında 15 kişinin ciddi şekilde yaralandığını, bunlardan 7'sinin de hayati tehlikesinin bulunduğu bilgisinin geldiğini belirten Akdağ, yaralı sayısının 100'ün üzerinde olduğunun söylendiğini, ancak bunun büyük çoğunluğunun hafif yaralanmalardan oluştuğunu bildirdi. Bakan Akdağ daha sonra Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesini ziyaret ederek yaralılar hakkında bilgi aldı.
Hayatını kaybedenlerin kimlikleri belirlendi
Güngören'deki patlamalarda hayatını kaybeden 17 kişinin kimlikleri belirlendi. Alınan bilgiye göre, Menderes Caddesi'ndeki patlamalarda hayatını kaybedenlerin isimleri şöyle:
"Fadime Beşkan, Macide Aydın, Hayrettin Güler, Şeyma Özkan, Taha Yıldızlı, Aleyna Çelik, Servet Asan, Alim Mantarcı, Filiz İkiz, Murat Ağca, Halit Öge, Mehmet Fikri Kuş, Sabahat Kuş, Yunus Öztürk, Dursun Ali Aydemir, Furkan Şentürk ve Abdullah Güller."
Taha Yıldızlı, Murat Ağca ve Halit Öge dışındaki 14 kişinin cenazesi, Adli Tıp Kurumu'ndaki işlemlerin ardından ailelerine teslim edildi.
Halit Öge'nin Adli Tıp Kurumu'ndaki işlemlerinin tamamlanmak üzere olduğu ve bugün Güngören'de yapılacak cenaze töreninden sonra toprağa verileceği öğrenildi.
Yıldızlı ve Ağca'nın cenazelerinin ise aileleri tarafından yarın teslim alınacağı bildirildi.
14 kişinin cenazeleri Adli Tıp'ın morgundan alındı
Güngören'deki patlamada hayatını kaybeden 17 kişiden 14'ünün cenazeleri, yakınlarınca Adli Tıp Kurumu morgundan alındı. Olayda hayatını kaybedenlerin yakınları, Adli Tıp Kurumu'na gelerek bekleme salonunda otopsi ve işlemlerin bitmesini bekledi.
Bu sırada gazetecilerin soruları üzerine, hayatını kaybedenlerden Servet Asan'ın arkadaşı Emin İlkbahar, Asan ile patlamadan önce olay yerine yakın bir kahvehanede oturduklarını söyledi. İlk patlamadan sonra, arkadaşlarının Servet Asan'ı evine götürmek istediğini fakat Asan'ın eve gitmeyerek yaralılara yardım etmeye çalıştığını anlatan İlkbahar, ''Yaralananlara yardım etmek isterken, ikinci patlamada hayatını kaybetti. Olay, anlatılacak gibi değil'' dedi. Şeyma Özkan'ın, ismini vermek istemeyen bir yakını da çocuğun, evin balkonunda otururken şarapnel parçası isabet etmesi sonucu hayatını kaybettiğini belirtti.
4 yaşındaki Taha Yıldızlı'nın babası Hüseyin Yıldızlı, oğlunun, aynı olayda hayatını kaybeden 3 yaşındaki kuzeni Aleyna Çelik ve anneannesi ile alışveriş yapmak ve dondurma yemek için dışarı çıktığını, bu sıradaki patlamada hayatını kaybettiğini öğrendiğini söyledi. Ümraniye'de oturduğunu dile getiren Yıldızlı, eşi ile arasındaki sorun nedeniyle tek çocuğu Taha Yıldızlı ile bir süredir görüşemediğini dile getirdi. Çocuğunu bugün morgda gördüğünü anlatan Yıldızlı, ''Gözleri açık gitmiş'' dedi. Taha Yıldızlı'nın cenazesinin, şehir dışından yakınlarının gelmesinin ardından yarın teslim alınarak Sütlüce Mezarlığı'nda toprağa verileceği ifade edildi. Yakınları, küçük kız ile kuzeni Taha Yıldızlı'nın hayatlarını kaybettiği olayda Çelik'in annesi ve anneannesinin de yaralandığını belirtti.
Filiz İkiz'in kardeşi Veysel Çağlar, kız kardeşinin, eniştesi İlhan İkiz ile kısa süre sonra doğacak bebekleri için alışveriş yapmak üzere dışarı çıktıkları sırada ilk patlamanın meydana geldiğini, İlhan İkiz'in olayda yaralananlara yardım etmek isterken ikinci patlamada eşini kaybettiğini anlattı. Çağlar, ablasının sorunlu bir hamilelik geçirdiği için dışarı çok fazla çıkamadığını da ifade etti. İkiz'in yakınları, olayda bebeğini kaybeden hamile kadının hastanede kurtarılamadığını söyledi. Olayda hayatını kaybeden 17 kişiden, Hayrettin Güler, Şeyma Özkan, Macide Aydan, Alim Mantarcı, Aleyna Çelik ve Filiz İkiz'in de aralarında bulunduğu 14'ünün cenazeleri, işlemlerinin tamamlanmasının ardından Adli Tıp Kurumu'ndan alındı. Cenazelerden bazılarının şehir dışına gönderileceği ifade edildi.
Cadde yaya trafiğine açıldı
Güngören'deki patlamanın ardından kapatılan cadde, polisin incelemesini tamamlamasıyla yaya trafiğine açıldı. Olay yeri inceleme ekiplerinin Menderes Caddesi'nde dün akşam saatlerinden bu yana yaptıkları çalışma tamamlandı. Daha sonra belediye temizlik işçileri caddedeki cam kırıkları ile çöpleri temizledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın bölgeyi ziyaretinin ardından cadde yaya trafiğine açıldı ve polis bariyerleri kaldırıldı. Bu arada caddedeki evlerden bazılarına Türk Bayrağı ve Atatürk posterleri asıldığı görüldü.