Günışığı Projesi’nin mezunları sertifikalarını aldı
Türk Telekom’un teknoloji desteği ile oluşturulan özel bir eğitim programına sahip Günışığı Projesi’nin ilk dönemine katılan 100 çocuk 7 ay gibi kısa bir sürede sahip oldukları görme kalıntılarını kullanarak görmeyi öğrendi.
Türk Telekom Grubu’nun mobil şirketi Avea’nın, Engelsiz Yaşama Derneği (EY-DER) ile birlikte hayata geçirdiği Günışığı Projesi ilk dönem mezunlarını verdi. Proje yüzde 1 ila 10 arasında görme kalıntısına sahip çocuklara, bu yetilerini fonksiyonel olarak kullanmayı öğretiyor. Proje, erken müdahale eğitimine dikkat çekerek toplumsal farkındalık yaratırken, görme kalıntısına sahip diğer çocuklara da umut ışığı oldu. Günığışı Projesi’nin ikinci döneminde 200 çocuk eğitim almaya başlayacak.
Türk Telekom Grubu’nun mobil şirketi Avea’nın, Engelsiz Yaşama Derneği (EY-DER) ile birlikte, Türkiye’de görme engellilerin hayatını değiştirmek üzere yürüttüğü Günışığı Projesi’nin ilk mezunları, düzenlenen törenle sertifikalarını aldı. Günışığı Projesi’nde eğitim alan 100 çocuk, görme duyularını harekete geçirerek, görme becerisi kazandı. Sertifika törenine katılan çocukların, eğitimleri sonucunda edindikleri beceriler, görme kalıntısına sahip diğer çocuklara umut ışığı oldu. Törene; Türk Telekom Grubu Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Dr. Coşkun Şahin, Engelsiz Yaşama Derneği Başkanı Gönül Turgut, Günışığı Projesi Koordinatörü Gazi Üniversitesi Görme Engelliler Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Turan Delimehmetoğlu, öğrenciler ve velileri katıldı.
'Çocuklarımız kendi mucizelerini yaratıyor'
“Bir fark yaratsak yeter, Türkiye’ye değer” sloganıyla Türk Telekom Grubu’nun, kurumsal sosyal sorumluluk anlayışının gereği olarak topluma değer katan, sürdürülebilir ve yenilikçi projelere öncelik verdiğini ifade eden Dr. Coşkun Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Engelsiz Yaşama Derneği (Ey-Der) ile yaptığımız işbirliği sonucunda 7 ay önce başlattığımız Günışığı projesiyle, 1 ila 10 arasında görme kalıntısına sahip çocuklarımızın, “erken müdahale eğitimi” ile mevcut görme becerilerini geliştirerek görmeyi öğrenmeleri amaçlanıyor. 100 çocuk ile başladığımız ilk eğitim dönemini tamamladığımızda, amacımıza ulaşmış olduğumuzu görmenin mutluğunu yaşıyoruz. Günışığı Projesi ile 100 çocuğumuzun ve ailelerin hayatları değiştirdik. Eğitim alan çocuklarımız; yapılan düzenlemelerle sınıf ortamında diğer arkadaşlarıyla aynı sıraları paylaşarak eğitimini onlarla birlikte sürdürebilen, arkadaşlarıyla birlikte teneffüse çıkan, okulun bahçesinde oynayan, bisiklete binen, piyano çalmayı öğrenen bireyler oldular. Aldıkları eğitim ile çocuklarımızdan bazılarının kapasitelerini keşfedilmesini sağlayarak, körler okulundan üstün zekalı çocukların eğitim aldığı okullara geçmelerine aracılık etmiş olmaktan da ayrıca gurur duyuyoruz. Bu çocuklarımız, yeni eğitim dönemindeki arkadaşlarına da ışık olacaklar.”
Günışığı projesinin, erken müdahale eğitimine dikkat çekerek toplumsal farkındalık yaratırken, görme kalıntısına sahip diğer çocuklara da umut ışığı olduğuna dikkat çeken Şahin, Günığışı Projesi’nin yeni eğitim döneminde 200 çocuğun eğitim alacağını ifade etti.
Türk Telekom Grubu’nun sosyal sorumluluk projelerinde, bilgi ve iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullandığını da ifade eden Coşkun Şahin, konuşmasını şu sözleri ile sürdürdü: “Sahip olduğumuz kurumsal gücün ve teknoloji alanındaki deneyimimizin, projelerimize değerli katkılar sağladığını aldığımız sonuçlarla somut olarak da görüyoruz. Çocukların ve ailelerin eğitimcilerle sürekli iletişim kurmalarını sağlamak için onlara tablet ve veri hattı veriyoruz. Böylece Türkiye genelindeki tüm çocuklarımıza uzaktan eğitim fırsatı sunuyor, onların ve ailelerinin diledikleri zaman eğitmenlere ulaşabilmelerini sağlıyoruz. Ayrıca tabletle koordine olabilen akıllı tahta ve duyarlı Kinect gibi teknolojilerle de eğitimlerin içeriğini destekliyoruz. Özel yazılım ve uygulamalar yardımıyla görmenin işlevsel kullanımı için el, göz ve vücut koordinasyonunun sağlanmasının yanı sıra çocuklarımıza, İngilizce, matematik ve resim gibi dersler de sunuyoruz.
'Çalışmaları daha da büyüteceğiz'
Türk Telekom Grubu olarak, sahip oldukları teknolojik güç ile engellilerin hayatını kolaylaştırmaya yönelik öncü çalışmalarını, araştırma ve geliştirme faaliyetler ile de desteklediklerini ifade eden Şahin “Türk Telekom Grubu olarak suya bir taş attık ve şimdi o taşın oluşturduğu dalgaları büyütme zamanı. Bu hedefe yönelik, Ar-Ge Merkezimiz içinde engelleri kaldırmaya hizmet edecek teknolojiler geliştirmek için bir program oluşturduk. Uzun vadede ise engelleri aşmak üzere yürüttüğümüz bu çalışmaları, daha da büyütmeyi hedefliyoruz.
'Projede amacımıza ulaştık'
Günışığı Projesi’ndeki en önemli unsurun; çocukların aldıkları eğitim sonucunda görme duyularını harekete geçirerek görme becerisini kazanmaları olduğunu vurgulayan Engelsiz Yaşama Derneği Başkanı Gönül Turgut ise ilk dönem mezunlarına ilişkin şu sonuçları paylaştı. “İlk dönem eğitim gören 43 öğrencimiz, kaynaştırma eğitimi almaya devam ediyor. 10 öğrencimiz bu proje sürecinde körler okulundan kaynaştırma eğitimine geçiş yaptı. 10 çocuğumuz ise okul öncesi kaynaştırma eğitimi almaya devam ediyor. 6 çocuğumuz bebeklik çağında olduğu için erken müdahale eğitimi kapsamına dahil edildi. 8 çocuğun kaynaştırma eğitimine başlamak üzere kayıtları yapıldı. Eğitimlerimize katılan 2 çocuğumuz, lise eğitimini tamamladı. Bulunduğu bölgelerde kaynaştırma eğitiminin koşullarının uygun olmaması nedeniyle eğitimlerine körler okulu bünyesindeki az gören sınıfında devam eden 20 çocuğumuzun; eğitimlerini gören yazıyla sürdürmeleri ve günlük yaşantılarında bağımsız hareket edebilmeleri adına aile ve öğretmenleri ile işbirliği yapılmıştır. Körler okulundaki bir çocuğumuzun eğitimi ise halen devam ediyor. Günışığı Projesi, çocuklarımızın erken müdahale eğitimi verilmesi ve uygun ortamların sunulması durumunda, engellerini nasıl kaldırdıklarını gösterdi. Türk Telekom Grubu, daha fazla çocuğa geç kalmadan ulaşma şansı bulmamıza yardımcı oluyor. Katkıları için kendilerine minnettarız.”
'İlk gün annesinin koluna tutunarak gelen çocuklar, eğitim sonunda bisiklet sürerek evine gidiyor'
Çocukların gelişimi için ailelerinin de eşzamanlı olarak özel aile eğitimine tabi tutulduğunu söyleyen Günışığı Projesi Koordinatörü ve Gazi Üniversitesi Görme Engelliler Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Turan Delimehmetoğlu, projesi ile yarattıkları farklılıkları şu sözleri ile ifade etti: “Türk Telekom Grubu ile iş birliğimiz, projemizi de farklılaştırdı ve Günışığı ile dünyada ilk kez az gören çocuğa sahip ailelerin sosyal ve psikolojik olarak desteklenmesi için teknoloji bu kadar etkin kullanıldı. Dünyada ilk kez Kinect teknolojisi kullanılarak; özel hazırlanmış oyunlar, az gören çocukların hareket halindeyken görmeleri, kullanmaları ve geliştirmeleri amacıyla bu projede kullanıldı Ülkemizde ilk kez alanında uzman 12 ekip üyesi ve multidisipliner bir yaklaşımla çalışmaların koordineli bir şekilde yürütülmesi sağlandı. Ülkemizde ilk kez Mardin Kızıltepe’den Yalova’ya kadar çeşitli illerden seçtiğimiz görme kalıntısı olan çocuklarımıza ulaşıldı. Projeyle ülkemizde yine ilk kez akıllı tahta kullanılarak görme kalıntısı olan çocuklarımızın okullardan önce bu teknolojiyi kullanmaları sağlandı.”
Yapılan gözlemler kapsamında, doktor muayeneleri sonucunda kör tanısı almış çocukların birçoğunda yüzde 10’un altında ışık algısı olduğunun ortaya konulduğunu da dile getiren Delimehmetoğlu, Türkiye’de, sayısı 800 bin civarında olan görme engellilerin yüzde 70’ini ise “Az gören” bireylerden oluştuğunun tahmin edildiğini söyledi. Delimehmetoğlu, Günışığı projesinin bu çocuklara ve ailelerine umut olduğu noktasının da altını çizdi.