Günün ajandası

İntegral Menkul Değerler

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

- Türkiye HSBC İmalat PMI: ilk çeyrekte elde ettiğimiz Türkiye verileri, büyümeye yönelik iştah oluşturmazken, HSBC'nin değerlendirdiği imalat sektörü satın alma yöneticileri (PMI) endeksi 2015 yılıyla birlikte 50 referans seviyesinin altına gerileyerek sektörde daralmaya işaret etti. Mayıs ayına ait açıklanacak PMI verisi büyümeye yönelik öncü sinyaller verebilir. Bu nedenle imalat sektörü PMI verisinin 50'nin üzerinde gelmesi hem sektörün genişlediğine hem de büyümeye yönelik pozitif sinyaller verebileceğinden dolayı Türk Lirasında değerlenmeye yol açabilir. Aksi halde daralma trendinin düşüş göstererek devam etmesi durumunda TL bir miktar daha değer kaybedebilir. (10:00)

- Almanya İmalat PMI: Almanya'da Mayıs ayına ait açıklanacak olan imalat sektörü satın alma yöneticileri (PMI) endekslerinin referans bölgesi 50 seviyesidir. 50 değerinin altında açıklanması ülke para biriminin değer kaybetmesine, üzerinde açıklanması ise değer artışına neden olabilir. Mayıs ayına ait olarak açıklanacak başlangıç verisi için piyasada oluşan beklenti 51.4 seviyesinde bulunuyor. Almanya'da açıklanacak olan PMI verilerinde yükselişin devam etmesi durumunda kıtanın ortak para birimi Euro 'da değer artışı yaşanabilir.(10:55)

- Euro Bölgesi İmalat PMI: 2015 yılında her ay 50 seviyesinin üzerinde açıklanan Euro Bölgesi imalat PMI rakamları sırasıyla 51,0/ 51,0/ 52,2/ 52,0/ 52,3 ile yükseliş trendi çizdi. Mayıs ayına ait olarak açıklanacak İmalat PMI verisinde beklentiler 52,3 seviyesinde. imalat PMI verisinde toparlanmanın devam etmesi Euro'da değer artışı yaratabilir.(11:00)

- İngiltere İmalat PMI: 2014 yılını 52.7 seviyesinde kapatan İngiltere İmalat PMI verisi 2015 yılını güçlü bir başlangıç yapmıştı. 52.9 olarak açıklanan Ocak verisinin ardından Mart ayında 54.0'e yükselen İngiltere İmalat PMI verisinde yükselişin devam etmesi Sterlinde değer artışı yaşanmasına neden olabilir. Nisan ayında 51.9 olarak açıklanan veri için piyasada oluşan beklentilerin medyan değeri 52.8 seviyesinde bulunuyor. (11:30)

http://www.integralmenkul.com.tr/

- Almanya TÜFE: Almanya ekonomisi için önemli bir gösterge olan TÜFE, büyüme verisiyle doğru orantılıdır. Bu nedenle TÜFE'de yaşanabilecek artış büyümeyi de olumlu etkileyebileceği gerekçesiyle, Euro'ya değer kazandırabilir. 2015 yılına %-0.3 ile başlayan yıllık enflasyon oranı, Nisan ayında %0.5 seviyesine kadar yükseldi. Açıklanacak olan Mayıs ayı verisine dair beklentiler ise %0.7 seviyesinde ağırlık kazanmış durumda. (15:00)

- ABD Kişisel Kazançlar & Kişisel Harcamalar: ABD Merkez Bankası Fed'in de takip ettiği kişisel kazançlar ve harcamalar verisinin yükselmesi normal şartlarda ABD Dolarına değer kazandırıcı bir unsur olarak değerlendirebilir. 2015 Nisan ayına ait olarak açıklanacak verilerden kişisel kazançlar yıl içinde %0.4 ile %0.0 arasında dalgalanma gösterdi. Geçtiğimiz ay %0.0 düzeyine gerileyen veri için Nisan ayı beklentileri %0.3 seviyesinden bulunuyor. Geçtiğimiz dönemin üzerinde açıklanacak bir artış oranı, Dolarda değer kazancı yaratabilir. Kişisel harcama oranında ise son iki aydır artış yaşanıyor. Geçtiğimiz yılı %-0.2 ile kapatan veri Ocak ayında %-0.3 azalma gösterdi fakat sonraki aylarda sırasıyla %0.2 ve %0.4 artış kaydetti. Nisan ayı beklentileri ise %0.2 seviyesinden bulunuyor. Kişisel harcamalarda yükseliş yaşanması ABD Dolarında değer artışı yaşanmasına neden olabilir. (15:30)

- Kanada imalat PMI (Mayıs): İmalat sektörünün aylık performansını gösteren PMI verisinde göstergeler Şubat ayından bu yana sektörde daralma olduğuna işaret ediyor. Piyasa beklentileri 49,0 düzeyinde ve sektördeki daralmanın devam edeceğine işaret ediyor. Beklentilerden olumsuz gelecek bir veri Dolar'da değer kaybına neden olabilir. PMI verilerinin 50 üzerinde gelmesi sektörde genişlemeyi ifade etmektedir. (16:30)

- ABD imalat PMI (Mayıs): ABD'de Mayıs ayının güncel imalat sektörü PMI verisinde beklentiler 2015'in en düşük düzeyinde sektörün genişleme göstereceğini ifade ediyor. Mart ayında 55,7 ve Nisan ayında da 54,1 olarak açıklanan verinin 50,0 üzerinde olması sektörde canlanmayı ifade ediyor. Son PMI raporunda imalat sektörü üretiminin ve siparişlerde düşüş görülmüştü. Beklentiler 53,8 düzeyinde yer alırken Mayıs ayı için ilk açıklanan veriye göre değişiklik beklenmiyor. Beklentilerin üzerinde gelebilecek bir veri Dolar'da değer kazanımı sağlayabilir.  (16:45)

http://www.integralforex.com.tr/

- ABD'de inşaat harcamaları: (Nisan) ABD'de inşaat harcamaları yeni inşaat projelerine yapılan harcamaları gösteren endekstir. 2015 yılında inşaat harcamaları zayıf görünüm sergilerken beklentiler aylık bazda inşaat sektöründeki yeni projelere yönelik harcamaların %0,7 artacağı yönünde. Beklentilerin üzerinde açıklanacak bir veri Dolar'da değer kazanımı yaratabilirken, verinin zayıf gelmesi ise Dolar'da değer kaybına neden olabilir. Harcamaların artması inşaat sektörü açısından olumlu olacağından Dolar'da değer kazancı sağlayabilir. (17:00)

- ABD ISM İmalat Endeksi: Kaynak Yönetim Enstitüsü tarafından açıklanan veri, imalat sektöründeki 300 katılımcı ile yapılan anketin sonucunda endeks olarak hesaplanıyor. Mart ve Nisan ayında nispeten zayıf görünüm sergileyen ISM verisinde Mayıs ayında sektördeki genişlemenin ivme kazanacağı bekleniyor. Beklentilerin medyanı 52,0 seviyesinde yer alırken, Nisan ayı verisi 51,5 olarak gerçekleşmişti. Verinin beklentileri karşılaması veya üzerinde gelmesi durumunda Dolar'da değer kazanımı gerçekleşebilir. Özellikle 50'nin altında açıklanacak bir veri ise Dolar'da değer kaybına neden olabilir. (17:00)

Ekonomik Gelişmeler

ABD

- ABD ekonomisinde 2015 yılı ilk çeyreğine ilişkin güncellenmiş büyüme verisi açıklandı. Verinin detaylarına bakıldığında, yurtiçi yatırımlarda sabit yatırımlar, ihracat ve hükümet harcamalarındaki düşüşler büyümeyi aşağı çeken ana unsurlar oldu. Hizmetler ve kişisel tüketim harcamalarında ılımlı büyümeler bulunuyor. Bununla birlikte Hizmetler sektöründeki büyümenin güçlü seyrini koruduğu görülmekte. Açıklanan rakamlara göre ABD ekonomisi ilk çeyrekte %0,7 daralma gösterdi.

- ABD'de Chicago PMI endeksi Mayıs ayında beklentilerin altında 46,2 olarak açıklanırken, açıklanan veri aynı zamanda Chicago'da ticari faaliyetlerin aylık bazda küçüldüğünü gösteriyor. Michigan Üniversitesinin hesapladığı güven endeksi ise Mayıs ayında beklentilerin üzerinde 90,7 olarak açıklandı.

Avrupa

- İspanya'da Mayıs ayı enflasyonu beklentilerin üzerinde %0,4 olarak açıklanırken, yıllık enflasyon ise -%0,3 düzeyinde seyrini sürdürüyor. İtalya'da ise ilk çeyreğe ilişkin büyüme beklentileri karşıladı ve %0,3 açıklandı. Yıllık büyüme ise %0,1 düzeyinde.

- Almanya'da perakende satışlar Nisan ayında aylık bazda beklentilerin üzerinde %1,7'lik artış gösterirken, yıllık bazda ise satışlardaki artış beklentilerin altında %1,0 olarak açıklandı.

Çin

- Çin'de imalat sektörü PMI verisi Mayıs ayında beklentilere paralel olarak 50,2 açıklandı ve imalat sektöründeki genişlemenin ılımlı devam ettiğine işaret etti. İmalat dışı PMI ise nispeten daha ivmeli seyrini koruyor. Mayıs ayında 53,2 olarak açıklanan veri Nisan ayı için 53,4 olarak gerçekleşmişti.

Türkiye

- Nisan ayında dış ticaret açığı geçen yılın aynı dönemine göre %31,9 azalarak 7 milyar 287 milyon dolardan 4 milyar 966 milyon dolara düştü. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2014 Nisan ayında %64,7 iken, 2015 Nisan ayında %73'e yükseldi. Avrupa Birliği'nin (AB-28) ihracattaki payı 2014 Nisan ayında %44,1 iken, 2015 Nisan ayında %39,5 oldu. AB'ye yapılan ihracat, 2014 yılının aynı ayına göre %10,4 azalarak 5 milyar 284 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ons altın haftaya sakin seyirle başladı

Ons altın haftaya sakin başlarken, geçtiğimiz haftanın son işlem gününde açıklanan ABD GSYH ve kişisel harcama verileri nedeniyle hareketlilik yaşadı.  Birinci çeyrek GSYH ikinci okuması -0,9% beklentilerin bir miktar üzerinde -0,7% olarak açıklansa da ABD ekonomisi adına iyi olarak yorumlayacağımız bir veri olmamıştı. Kişisel harcamalarda ise beklentilerin aksine bir miktar düşük gelerek %1,8 olarak açıklandı. Hatırlanacağı üzere Fed üyeleri FOMC tutanaklarında ilk çeyrek verilerinin düşük olabileceğini ancak bu durumun geçici olduğunu ve ABD ekonomisinin daralmanın yerine 2.çeyrekten itibaren toparlanmaya başlayacağını belirtmişlerdi. Geçtiğimiz haftanın Altın kontrat işlemlerini incelediğimizde fon yöneticileri altında alım pozisyonlarını kapatarak satım tarafına geçtiler. Ons altını teknik olarak ele aldığımızda yükseliş kanalına geri dönme isteği içerisindeki altın, 1232 seviyesinden başlayan düşüş trendine takıldı. 1197 seviyesinden dönüş gösteren altında bu nokta direnç seviyesiydi fakat düşüş trendinin üstündeydi. Ons altın 1191 seviyesinin altında kalıcı hareketler sergilemesi durumunda düşüş trendine devam edebilir. Bu haftanın en majör verisi tarım dışı istihdam olacak. Ancak bugün açıklanacak olan kişisel gelirler, kişisel harcamalar, çekirdek kişisel harcamalar, imalat PMI, inşaat harcamaları ve ISM imalat endeksi yakından takip edilmelidir. Yatırımcılarımızın bu aşamada ons altında takip etmeleri gereken teknik seviyeler; 1191/1180 destekler, 1197/ 1209 ise dirençlerdir.

Ham petrol 60$ üzerinde tutunamıyor

Geçtiğimiz hafta ABD'de ilk çeyreğe ilişkin büyümenin negatif revize edilmesine karşın beklentilerin altında daralma göstermesi petrol fiyatında yeniden yukarı yönlü hareketi beraberinde getirdi. Beklentilerin ve fiyatlamanın daha büyük bir daralmaya işaret etmesine karşın ABD ekonomisinde ilk çeyreğe ilişkin beklentilerden nispeten gelen olumlu verisi sonrası petrol fiyatı da zayıf talep algısını bir miktar azaltmış oldu. Arz cephesinde ise ABD'de petrol sondaj kule sayısındaki düşüş devam ediyor. Haftalık bazda 13 sondaj kule sayısının kapanmasıyla toplam sayı 646'ya düştü. Geçtiğimiz yılki rakam 1536 olduğu düşünüldüğünde arz fazlasına yönelik endişelerin devam ettiği söylenebilir. OPEC cephesinde ise 5 Haziran'da yapılacak toplantı önemli olacak. Bugün ise ABD'de açıklanacak kişisel gelir ve harcamalar verileri Dolar endeksi kanalıyla WTI' da hareketliliğe neden olabilir. WTI teknik olarak incelendiğinde 62,55'den başlayan düşüş trendi altında fiyatlamanın devam ettiği görülmekte. Yükselişte alçalan direnç çizgisi olan 60,60-70 bölgesinde zorlanma görülürken, bu seviyenin aşılması ve üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 61,80 ve 62,55 dirençleri göze çarpıyor. Geri çekilmelerde ise 59,30 / 58,30 ve 56,50 destekleri takip edilebilir.

EUR/USD paritesi 1,1050 direncini geçmekte zorlanıyor

Yeni haftanın ilk işlem gününde EUR/USD paritesi 1,09 bölgesinde işlem görüyor. Bugün Euro Bölgesi ve kıta ülkelerinde PMI verileri takip edilecek. ABD kanadında ise kişisel harcamalar, imalat PMI, inşaat harcamaları ve ISM imalat endeksi açıklanacak. Avrupa tarafında Yunanistan'ın IMF'e olan borç geri ödeme gelişmeleri EUR/USD paritesi üzerine etki edebilir. Ancak haftanın önem derecesi yüksek gelişmesi Cuma günü ABD tarafında açıklanacak tarım dışı istihdam verisi ile yaşanacak. Gün içerisinde yaşanacak gelişmelere bağlı olarak EUR/USD paritesi teknik olarak incelendiğinde, paritenin 1,10 bölgesine doğru geldiğinde Euro’da alımlarda zayıflama olduğu görülüyor. Bununla birlikte Dolar endeksi 97,00 düzeyinde kalmaya devam ediyor. Paritenin yukarı momentumunu sağlayabilmesi için 1,1030 - 50 bölgesinin üzerinde kalıcı bir görünüm sağlaması gerekmekte. Ancak alımların yetersiz kalması ve dolar endeksinin güçlenmeye geçmesi parite üzerinde baskı yaratabilir. Bu durumda, paritede 1,0820 ve 1,0710 destekleri takip edilebilir.

ABD verileriyle birlikte değer kaydeden Dolar, GBP/USD paritesindeki değer kaybını yavaşlattı

GBP/USD paritesinde yaşanan değer kaybı, zayıf açıklanan ABD ekonomik verileri sonrasında yavaşlamaya başladı. Cuma günü açıklanan ABD GSYİH verisine göre, 2014 yılı son iki çeyreğinde %5.0 ve %2.2 gelişen ABD ekonomisi, nihai olarak 2015 ilk çeyreğinde %-0.7'lik bir daralma kaydedebilir. Geçtiğimiz ay açıklanan ilk çeyrek tahmininin %0.2 seviyesinde olduğu düşünülürse, geçtiğimiz haftanın son işlem gününde açıklanan ikinci tahminin %-0.7 'ye düşürülmüş olmasının çok olumlu olmadığı söylenebilir. Verinin içeriğine bakıldığında sabit yatırımlar, inşaat ve ihracatta meydana gelen gerilemenin ilk çeyrek büyüme tahmininin düşürdüğü görülüyor. Büyüme tahmini ile aynı saatte açıklanan kişisel tüketim verisi ise geçtiğimiz dönemin 0.1 puan, beklenti medyanın 0.2 puan gerisinde, %1.8 olarak açıklandı. Açıklanan veriler sonrasında kısa sürelide olsa 97.00 seviyesi aşağısında geçen Dolar endeksinde şu ana kadar ciddi bir geri çekilme yaşanmadı. Bu haftanın veri takvimi incelendiğinde, özellikle ABD kaynaklı yoğun veri akışı olacağını görülüyor. Gün içinde İngiltere açıklanacak olan PMI verisi ve ABD'de açıklanacaklar olan PMI, ISM verileriyle birlikte kişisel gelir ve harcamalar takip edilecek. GBP/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde; 1.4565 seviyesinden başlayan yükseliş kanalının kırılmasının ardından paritede satışların ön plana geçtiği görülmekte. Kırılma bölgesi olan 1.5520 seviyesinden sonra başlayan kısa vadeli düşüş trendinin etkisiyle değer kaybetmeye devam Sterlin/Dolar paritesinde 1.5260 fiyat seviyesi ara destek, 1.5100 seviyesi ise ana destek olarak takip edilebilir. Paritenin yukarı yönelmesi durumunda ise 1.5810 seviyesinden başlayan düşüş trendinin geçtiği 1.5600 seviyesi ana direnç bölgesini oluşturacaktır. Bu seviye öncesinde ise kısa vadeli düşüş trendinin geçtiği 1.5320 seviyesi ve 1.5350 direnci takip edilebilir. Teknik göstergelerden Bollinger alt bandının da yataylaşmaya başladığı ve 1.5260 yakınlarında desteklerin güç kazandığı görülmekte. 

USD/TRY 2.6730 direncine yakın ısrarlı seyrini koruyor

Geçtiğimiz hafta güç kazanan Dolar ile birlikte, USD/TRY paritesinin 2.67 direncine yakın noktalara doğru yükseldiğini izledik. Ancak paritenin 2.6655 bölgesi üzerinde çok fazla kalıcılık sağlayamadığından, genel olarak 2.6460-2.6650 aralığında hareket devam ediyor. Cuma günü ABD birinci çeyrek büyüme verisinin ikinci hesaplanması açıklandı. İlk hesaplamada %0.2 olan veri, %-0.7 oranına aşağı yönde revize edildi.  Kişisel tüketim tarafında beklentilerin altında %1.8 büyüme görülmekte ve bir önceki rakam ise %1.9 düzeyindeydi. Özetlemek gerekirse, Cuma günü açıklanan veriler piyasaların beklentisi büyüme rakamının negatif yönde gelmesi yönündeydi. Beklentilere paralel bir veri alındığı için Dolar endeksinde çok sert hareketlenmeler görülmezken, paritenin 180 pip değer kaybettiği görüldü. Geçtiğimiz hafta toparlanan Doların bu veri nedeniyle güçlü algısını bozmasını beklemiyoruz. Bugün içinde açıklanacak olan TIM ihracat verileri ve ABD PMI ve ISM verileri paritede hareketliliği artırabilir. Bununla birlikte geçen hafta TL'nin diğer para birimlerine kıyasla kırılganlığının arttığını hatırlatmak fayda var. Seçim öncesi son hafta olması nedeni ile önümüzdeki haftada TL'de volatil hareketler yaşanabilir. USD/TRY paritesi teknik olarak analiz edildiğinde; 2.7431 seviyesinden başlayan düşüş trendinin parite üzerinde etkili olduğu görülüyor. 2.6655 ile 2.6730 arasından geçen düşüş trendine oldukça yakınlaşan Dolar/Lira fiyatının, bu bölgenin üzerine geçmesi durumunda bir üst direnç noktası olan 2.7000 bölgesine kadar yükseldiği görülebilir. Trend üzerinde gelebilecek satışlar da ise 2.6520 / 2.6300 seviyeleri ana destek olarak takip edilebilir.

USD/JPY paritesi 124,00 üzerinde tutunma çabasında

USD/JPY paritesi geçtiğimiz hafta ABD'de ilk revizesi gerçekleşen 2015 yılı ilk çeyrek büyüme verisi sonrası yükselişteki ivme kaybını korurken, 124,00 üzerinde tutunmaya devam ediyor. İlk çeyreğe ilişkin verinin negatif revizesine rağmen paritedeki yataylığın arkasında iki ana etken görülmekte. Birincisi ilk çeyreğe ilişkin beklentilerin zayıf olması ve fiyatlara dahil edilmesi. Bir noktada da piyasanın ilk çeyreğe ilişkin verilere olan hassasiyetinin düşmesi yer alıyor. İkinci nokta ise ABD'de bu hafta Haziran toplantısı öncesinde alınacak son istihdam verileri açıklanacak. Gelecek veri, Fed ‘in faiz artırımına ilişkin kararında belirleyici faktörlerden biri olabilir. Bugün ise veri akışında ABD'de Nisan ayı kişisel gelir ve harcamalar açıklanacak. Enflasyonu talep kanadında etkileyen bir veri olan harcamalar ve gelirler kalemi de bugün hareketliliğe neden olabilir. USD/JPY paritesi teknik olarak incelendiğinde ana yükseliş trendi içerisinde yukarı yönlü hareketin ivme kaybettiği görülmekte. 124,30 direnç bölgesinde alımlarda zorlanma görülürken, bu direncin aşılması ve üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 124,65 ve 125,30 dirençleri dikkat çekmekte. Geri çekilmelerde ise 123,60 / 123,30 ve 122,75 destekleri göze çarpıyor.

Ekonomik Takvim

10:00   TRY      Türkiye HSBC İmalat PMI(Mayıs)      (Beklenti:48.0 Önceki:48.5)  
10:15   EUR     İspanya İmalat PMI(Mayıs)    (Beklenti:54.5 Önceki:54.2)
10:45   EUR     İtalya İmalat PMI(Mayıs)       (Beklenti:53.6 Önceki:53.8)
10:50   EUR     Fransa İmalat PMI(Mayıs)     (Beklenti:49.3 Önceki:49.3)
10:55   EUR     Almanya İmalat PMI(Mayıs)  (Beklenti:51.4 Önceki:51.4)
11:00   EUR     Euro Bölgesi İmalat PMI(Mayıs)       (Beklenti:52.3 Önceki:52.3)
11:00   TRY      TIM İhracat Verileri
11:30   GBP     İngiltere İmalat PMI(Mayıs)  (Beklenti:52.5 Önceki:51.9)
15:00   EUR     Almanya TÜFE(Aylık)(Mayıs) (Beklenti:0.1%            Önceki:0.0%)
15:00   EUR     Almanya TÜFE(Yıllık)(Mayıs) (Beklenti:0.7%            Önceki:0.5%)
15:30   USD     ABD Kişisel Gelirler(Nisan)    (Beklenti:0.3%            Önceki:0.0%)
15:30   USD     ABD Kişisel Harcamalar(Nisan)         (Beklenti:0.2%            Önceki:0.4%)
15:30   USD     ABD Çekirdek Kişisel Harcamalar(Aylık)(Nisan)       (Beklenti:0.2%            Önceki:0.1%)
15:30   USD     ABD Çekirdek Kişisel Harcamalar(Yıllık)(Nisan)       (Beklenti:1.3%            Önceki:1.3%)
16:30   CAD     Kanada İmalat PMI(Mayıs)    (Önceki:49.0) 
16:30   USD     Fed S.Fischer Konuşması                   
16:45   USD     ABD İmalat PMI(Mayıs)         (Beklenti:53.8 Önceki:53.8)
17:00   USD     ABD İnşaat Harcamaları(Aylık)(Nisan)          (Beklenti:0.7%            Önceki:-0.6%)
17:00   USD     ABD ISM İmalat Endeksi(Mayıs)        (Beklenti:52.0 Önceki:51.5)