Günün Ajandası

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İntegral Menkul Değerler

Türkiye Tüketici Güven Endeksi: Tüketici Güven Endeksi tüketicilerin kişisel mali durumları ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleri ve gelecek dönem beklentileri ile yakın gelecekteki harcama ve tasarruf eğilimlerinin ölçmeyi amaçlayan bir göstergedir. Bu endekste yükseliş yaşanması durumunda Türk Lirasında değer kazancı yaşandığı görülebilir. Mayıs ayında 64.3 olarak açıklanan veri, Haziran ayında artış gösterdi ve 66.4 seviyesinde açıklandı. Temmuz ayı rakamı 66.4 seviyesinin üzerinde açıklanması durumunda Türk Lirasında değer artışı yaşanabilir. (10:00)
 
İngiltere Çekirdek Perakende Satışlar: 2015 Mayıs ayında yıllık bazda %4.4 artış gösteren İngiltere Çekirdek Perakende Satışlar verisinde Haziran ayı beklentisi %5.1 oranında artış göstermesi yönünde. Perakende satış oranının yükselmesi Sterlin'de değer kazancı yaşanmasına neden olabilir. (11.30)
 
TCMB Faiz Oranı Kararı: TCMB tarafından yapılacak PPK toplantısı sonucunda açıklanacak olan faiz oranında değişiklik yapılması, Türk Lirası paritelerine hızlı ve sert hareketler yaşanmasına neden olabilir. Son dönemde üzerinde oldukça tartışılan faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapılması beklenmiyor. Normal şartlarda ülke faiz oranlarında yapılan artışın, ülke para birimi üzerinde olumlu etki yaratması beklense de, faiz değişikliği yapılması durumunda yaşanabilecek olan çift yönlü hareketlere karşı dikkatli olmakta fayda var. (14:00)
 
ABD Chicago Fed Ulusal Aktivite Endeksi: Geçtiğimiz yıl Aralık ayı sonrasında dört dönem üst üste negatif açıklanan ABD Chicago Fed Ulusal Aktivite Endeksinde Mayıs ayı rakamı -0.17 olarak açıklandı. Haziran ayı beklenti değeri  -0.05 olarak hesaplanmış durumda. ABD Chicago Fed Ulusal Aktivite Endeksinde yaşanabilecek yükseliş ABD Dolarında değer artışı yaşanmasına neden olabilir. (15.30)
 
Kanada Perakende Satışlar: Kanada'da perakende sektörüne ait satışların 2015 yılı Ocak ayından bu yana kademeli olarak toparlanma yaşandığı görülmekte. Aylık bazda, 2014 yılı Aralık ayında -1.8% oranında açıklanan perakende satışlar, 2015 yılı Ocak ayında -1.4% açıklanmıştı. Şubat ayında 1.5% ve Mart ayında %0.7 oranında oluşan satış yüzdeleri sektörde toparlanma sürecine işaret etmişti. Ancak Nisan ayı verisi beklentilerin aksine -0.1% olarak düşüş gösterdi. Mayıs ayına dair açıklanacak olan veride aylık bazda %0.6 artış bekleniyor. Piyasada oluşan beklenti veya üzerinde açıklanacak olan bir veri Kanada Dolarında toparlanmaya neden olabilir fakat negatif olarak açıklanan verilerin olumsuz bir tablo çizeceğini unutmamak yararlı olacaktır. (15.30)
 
ABD İlk İşsizlik Başvuruları: Devlete ait iş bulma kurumuna ilk kez yapılan başvuruların sayısını izleyen, ilk işsizlik başvuruları verisinde yükseliş yaşanması, ülkede işsiz sayısını artmakta olduğu gösterir. İşsiz sayısında yaşanan artışın, normal şartlarda ülke para birimi üzerinde negatif etki meydana getirmesi beklenmektedir. Haftalık olarak açıklanan veri için 2015 Temmuz ayı, üçüncü haftasına dair oluşan beklentinin geçtiğimiz haftanın 3 bin kişi aşağısında, 278 bin kişi düzeyinde olduğu görülüyor. (15.30)
 
ABD Devam Eden İşsizlik Başvuruları: İş bulma kurumuna işsizlik ödeneği almak için yapılan başvuru sayısını izleyen ekonomik verinin, geçen dönemlere göre artış kaydetmesi ekonomide yaşanan yavaşlamayı göstermesinden dolayı, ülke para birimi üzerinde olumsuz etki yaratması beklenir. Geçtiğimiz döneme göre 25 bin kişi artış kaydetmesi beklenen devam eden işsizlik başvurularında yaşanabilecek artış ABD Dolarında değer kaybına neden olabilir. (15.30)
 
Euro Bölgesi Tüketici Güveni: 2014 Aralık ayı sonrasında toparlanmaya başlayan Euro Bölgesi tüketici güveninde 2008 yılından sonraki en olumlu değer Mart ayı içinde -3.7 olarak açıklanmıştı fakat sonraki aylar güven endeksi yeniden -5.6'ya kadar geriledi. Haziran ayı -5.6 olarak açıklanan veride, Temmuz ayına dair beklentiler -5.8 olarak açıklanması yönünde. Verinin sıfıra yakın bir değerde gelmesi Euro'da değer artışına neden olabilir. (17.00)
 
ABD Öncü Göstergeler: ABD'de Conference Board'un açıkladığı ve 3 ila 6 aylık süreci ölçen öncü göstergeler endeksi Nisan ve Mayıs aylarında %0.7 olarak açıklandı. Haziran ayı %0.3 olarak açıklanması bekleniyor. Beklentilerin üzerinde gelmesi durumunda Dolar'da değer artışı yaşanabilir.  (17.00)

Ekonomik Gelişmeler

Avrupa
 
Fransa'da Temmuz ayı imalat sektörü güveni beklentilerin üzerinde 102 olarak açıklanırken, Haziran ayı verisinin de üzerinde kaldı ve iyimserliğin arttığına işaret etti.
 
İngiltere Merkez Bankası, 8 Temmuz'daki BoE toplantı tutanaklarını yayımladı. Faiz oranı kararının 9 üyenin oy birliği ile alındığı toplantı tutanaklarında orta vadede enflasyon görünümü açısından ücret artışlarının kilit önemde olduğu belirtiliyor. BoE'nin 2015 yılı iki ve üçüncü çeyrekteki büyümesi ise %0,7 düzeyinde bekleniyor.
 
Yunanistan'ın üçüncü kurtarma paketi karşılığında ön koşul olarak ikinci reform paketi parlamentodan 230 oy alarak kabul edildi.
 
Türkiye
 
Koalisyon görüşmeleri çerçevesinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nden Ömer Çelik ve Cumhuriyet Halk Partisinden Haluk Koç bir araya geldi. İki ismin Perşembe günü yeniden görüşme yapacakları aktarıldı.
 
ABD
 
ABD'de 17 Temmuz ile biten haftada mortgage başvuruları %0,1 oranında artış gösterdi. Mortgage başvuruları bir önceki haftada %1,9 daralmıştı. ABD'de Haziran ayı mevcut konut satışları ise beklentilerin üzerinde 5,49 milyon olarak gerçekleşti.
 
Petrol
 
ABD'de 17 Temmuz ile biten haftada ham petrol stokları düşüş beklentilerine karşın 2,468 milyon varil artış gösterdi. Üretim günlük 4 bin varil düşerken, rafinerilerin kapasite kullanımı %95,5 düzeyinde açıklandı. İthalat ise günlük 587 bin varillik artış gösterdi ve 7,9 milyon varil düzeyinde gerçekleşti.
 
Asya/Pasifik
 
Haziran ayına ait Japonya ihtiracat, bir önceki yılın aynı yılına göre yüzde 9.5 yükseldi. Piyasada oluşan medyan tahmini yüzde 10'luk bir artışın görüleceği yönündeydi. Japonya ihracat ise -4,3 daralma yönünde olan beklentinin altında -2,9 düzeyinde açıklandı.
 
Yeni Zelanda Merkez Bankası, faiz oranlarını 6 hafta içinde ikinci kez düşürdü ve büyümenin yavaşlaması ile birlikte enflasyonu canlandırmak için para politikasında daha fazla gevşemeye gidilebileceğini belirtti. Yeni Zelanda Merkez Bankası %3,5 olan politika faiz oranını 25 baz puan düşürerek %3,00 oranına geldi.
 
Altında teknik göstergeler aşırı satıma işaret ediyor
 
Ons altın hafta başında 1100 dolar düzeyinde tutunmaya çalışsa da gelen satış baskısı sonrasında 1087 desteğine doğru tekrardan geri çekildi ve 1090 seviyelerine yakın konsolide olmaya çalışıyor. Altındaki bu sert düşüş sonucu Goldman Sachs ve Morgan Stanley gibi kurumlar 1000$'ın altını görebileceğini vurgulamaya başladılar. Fed Başkanı Janet Yellen, geçen hafta Kongre'de yaptığı konuşmada, yetkililerin bu yıl faiz artırımına gitmesini beklediğini söyledi. Haftaya Çarşamba yapılacak Fed toplantısında karar metninde yer alan ekonomik gelişmelere dair cümlelerin niteliği önemli olacak. Altın teknik olarak yaşadığı sert satış sonrası Osilatörler aşırı satım sinyali vermeye devam ediyor. Günlük periyotta RSI(14) aşırı satım bölgesi olan 30'unda altına gerileyerek 22 seviyesinde bulunuyor. Bununla birlikte son 5.5 yılın dip seviyelerinde seyreden altına bir miktar talep gelse de 1110 dolar direncini aşmakta başarılı olamayan altında düşüş yönlü baskı sürüyor.
 
Dirençler: 1101/ 1110/ 1121
Destekler: 1088/ 1086/ 1072
 
WTI'da teknik ve temel analiz aşağı yöne işaret ediyor
 
ABD ham petrolü WTI düşüş trendindeki etkisini sürdürüyor. Önceki gün açıklanan ham petrol stoklarında sürpriz bir şekilde artış görüldü. Stoklardaki artış genel olarak petrol fiyatlarındaki düşüşü beraberinde getirmektedir fakat stokların neden arttığına bakmak gerekiyor. Enerji Bakanlığı verilerinde stokların artış nedeni üretim cephesinden kaynaklanmıyor. Günlük ithalat miktarı 7,9 milyon varile yükselirken, üretimde günlük 4 bin varillik kısmi bir azalış dikkat çekiyor. Bu da rafine edilecek petrolün stoklardan değil ithalat yolu ile karşılandığını ve stokların da bu nedenle yükseldiğini gösteriyor. Bu durum karmaşık bir görünüm sunarken, ham petrolün 50$ bölgesinin üzerine çıkmasını zorlaştırıyor.  Diğer yandan ise İran'ın P5+1 ülkeleriyle anlaşması ve yavaş yavaş yaptırımlarında kalkıyor olması, bir süre sonra İran petrolünün pazara katılmasını sağlayacak. İran'a yönelik yaptırımların tamamının kalkması durumunda günlük 980 bine yakın varil petrol sahaya sunulacak. Bu nedenle petrolün temel tarafında henüz bir toparlanma görülemedi. Teknik olarak ele aldığımızda ise Haziran sonlarına doğru test ettiği 61.55 Dolar seviyesinden başlayan düşül trendi devam etmekte olup, trendin üst bandı 50.70 seviyesinden geçiyor. petrolde yaşanan toparlanmalar mevcut trend direncini kıramaması durumunda petrolde satış pozisyonları denemeye devam edilebilir.
 
Dirençler: 50,55 / 51,45 / 52,10
Destekler: 48,95 / 48,55/ 47,30
 
Yunanistan Parlamento’dan ikinci onayı aldı
 
EUR/USD paritesi 1,09 bölgesi üzerinde tutunmaya devam ediyor. Dün Yunanistan'ın üçüncü kurtarma paketi karşılığında ön koşul olarak belirlenen ikinci reform paketi parlamentoda 230 oy alarak kabul edildi. Yunanistan'a ait piyasaya yansıyan belirsizlikler biraz daha azalması Euro üzerindeki baskıyı hafifletti gibi görülüyor. Bugün Euro Bölgesinde veri akışı bakımında sadece tüketici güven endeksi açıklanacak. ABD tarafında ise Chicago Fed Ulusal Aktivite Endeksi ve işsizlik başvuruları takip edilecek. EUR/USD paritesi teknik olarak incelendiğinde, 1,0960 direnç seviyesini aşamadığı görülüyor. Aynı zamanda 100 günlük H.O 1,1000 seviyesinden geçmekte. Söz konusu direnç bölgesinin üzerine geçilmesi durumunda paritenin yükseliş momentumu desteklenebilir. Buna karşın paritenin 1,0818 seviyesinin aşağı yönde kırılması paritenin 1,07 bölgesine doğru satış baskısı oluşmasına neden olabilir.
 
Dirençler: 1,0950 / 1,1000 / 1,1060
Destekler: 1,0818 / 1,0740 / 1,0660
 
GBP/USD paritesinde 1,55 – 1,56 bölgesinde yatay seyir devam ediyor
 
GBP/USD paritesi 1,55 - 1,56 bölgesinde sıkışık görünümüne devam ediyor. Dün İngiltere'de 8 Temmuz tarihinde yapılan İngiltere Merkez Bankası (BoE) para politikasının toplantı tutanakları açıklandı. Tutanaklarda, son dönemde yaşanan Yunanistan krizi nedeniyle, bazı üyelerin faiz artırımından yakın zaman için vazgeçtikleri görüldü. Ayrıca, %2 enflasyon hedefi olan ülkede enflasyon görünümü açısından orta vadede ücret artışlarının büyük rol oynadığına dikkat çekildi. Buna ek olarak, ülke ekonomisinde 2. ve 3. Çeyrekte %0.7 artacağı bekleniyor. Tutanakların açıklanmasının ardından parite 1,5640 direnç seviyesini test etmesine karşın, bu bölgenin üzerine yerleşemedi. Bugün İngiltere'de Haziran ayına ait perakende satışlar açıklanacak. Perakende satış oranı, bir önceki verilerin üzerinde açıklanması, Sterlin'de değer kazancı yaşanmasına neden olabilir. Diğer yandan ABD tarafında ise Chicago Fed Ulusal Aktivite Endeksi, öncü göstergeler ve işsizlik başvuruları takip edilecek. GBP/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde; paritede 1,5640 - 1,5660 direnç bölgesine doğru yükseliş iştahının olduğu görülüyor. Söz konusu direnç bölgesinin üzerinde hareketlerin devam etmesi durumunda 1,57 bölgesine doğru yükseliş momentumu sağlanabilir. Ancak paritede olası geri çekilme yaşanması durumunda 1,5560 ve 1,5495 destekleri ön plana çıkıyor.
 
Dirençler: 1,5660 / 1,5700 / 1,5770
Destekler: 1,5560 / 1,5495 /1,5320
 
2.70 üzerindeki seyir korunuyor...TCMB'den sürpriz beklenmiyor
 
USDTRY 2.70 seviyesi üzerindeki seyrini bugünde koruyor. 2.7220 direncini dün test eden kur bu seviyeyi geçemedi ancak 2.70 seviyesinin de altına gerilemediğini izliyoruz. Yaşanan terör olayları TL üzerinde kırılganlık yaratıyor. Bu sabah ayrıca gelişen ülke para birimlerinin de ABD dolarına karşı zayıf bir seyir içinde olduğunu görmekteyiz. Bilindiği gibi dün TL gelişen ülkeler sepeti içerisinde negatif ayrışma göstermişti. Bugün içinde 2.7220 seviyesi direnç olarak izlenecek. Bu seviyenin geçilmesi durumunda 2.7420 seviyesi güçlü bir direnç konumunda. USDTRY'de 2.7420 seviyesinin geçilmesi durumunda mevcut algılamaların daha kötüleşmesi beklenebilir. Ancak şimdilik bu noktadan uzaktayız. Bugün TCMB PPK toplantısı gerçekleşecek. Ancak Merkez'in para politikasında herhangi bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor. TL'deki değer kaybına bağlı olarak sıkılaştırma politikalarına devam etmesi beklenebilir. Sürpriz bir faiz indiriminde USDTRY'de yukarı yönlü hareketler oluşacağı gibi, sürpriz bir faiz indiriminde ise aşağı yönlü seyirler oluşacaktır.
 
Destekler: 2.70-2.68-2.6560
Dirençler: 2.7220-2.7420-2.82
 
USD/JPY'de, yatay bant hareketleri devam ediyor
 
USD/JPY paritesi 124,0-122,0 aralığında yatay bant seyrini sürdürüyor. Dolar endeksinin 97.5 seviyelerinde bulunması doları pek fazla güçlendirmese de temkinli hareketlerin oluşmasını sağlıyor. Sabah saatlerinde Japonya'da ticaret verileri açıklandı. İhracatta yükseliş görülse de beklentilerin altında kalması Yen'de fazla değer yaratmadı. Aynı zamanda Yeni Zellanda'nın da politika faizinde indirime gitmesi Asya/Pasifik ülkeleri borsalarında kısmi olumlu etki yarattı. Bu sabah Asya para birimlerinden Yen, Yuan, Rupi Dolar karşısında değer kaybediyor. Salı günü açıklanan 2016 mali yılı enflasyon beklentisini 0,2 puan aşağı yönlü revize ederek %1,6'ya düşürdüğü görülüyor. Bu da BoJ'un rekor düzeyde seyreden teşviklerini koruyacağı ve Yen'in değersiz duruşunun sürebileceğini gösteriyor. Pariteyi teknik olarak ele aldığımızda 125,80 seviyesinden başlayan düşüş trendi ile 120,40 seviyesinden gelen yükseliş trendi arasında sıkışma yaşanıyor. Paritede 124.50 seviyesi ve 123,80 seviyesi ön plana çıkmakta. Mevut destek ve direnç seviyesinin kırılması halinde USD/JPY'de yön daha fazla belirgin olacak. Şimdilik dar bantta 124,40-123,20, geniş bantta ise 124,90-121,20 aralığında yatay seyirler izliyoruz.
 
Dirençler: 124,45 / 124,90 / 125,70
Destekler: 123,55 / 122,90 / 122,45
 
Ekonomik Takvim
 
10:00     TRY        Türkiye Tüketici Güven Endeksi(Temmuz)                          (Önceki:66.4)
11:30     GBP       İngiltere Çekirdek Perakende Satışlar(Aylık)(Haziran)    (Beklenti:0.4%  Önceki:0.2%)
11:30     GBP       İngiltere Çekirdek Perakende Satışlar(Yıllık)(Haziran)    (Beklenti:5.1% Önceki:4.4%)
11:30     GBP       İngiltere Perakende Satışlar(Aylık)(Haziran)                  (Beklenti:0.4%  Önceki:0.2%)
11:30     GBP       İngiltere Perakende Satışlar(Yıllık)(Haziran)                  (Beklenti:4.8%  Önceki:4.6%)
14:00     TRY        TCMB 1 Hafta Vadeli Repo Faiz Oranı                         (Beklenti:7.50%  Önceki:7.50%)
14:00     TRY        TCMB Gecelik Faiz Oranları                                        (Beklenti:10.75%  Önceki:10.75%)
14:00     TRY        Borçlanma Faiz Oranı                                                 (Beklenti:7.25%  Önceki:7.25%)
15:30     USD       Chicago Fed Ulusal Aktivite Endeksi(Haziran)                (Beklenti:-0.05 Önceki:-0.17)
15:30     CAD       CAD Perakende Satışlar(Aylık)(Mayıs)                          (Beklenti:0.6%  Önceki:-0.1%)
15:30     CAD       CAD Çekirdek Perakende Satışlar(Aylık)(Mayıs)            (Beklenti:0.8%  Önceki:-0.6%)
15:30     USD       ABD İlk İşsizlik Başvuruları(18 Temmuz)                       (Beklenti:278K Önceki:281K)
15:30     USD       ABD Devam Eden İşsizlik Başvuruları(11 Temmuz)        (Beklenti:2233K Önceki:2215K)
17:00     EUR       Euro Bölgesi Tüketici Güven Endeksi(Temmuz)              (Beklenti:-5.8 Önceki:-5.6)
17:00     USD       ABD Öncü Göstergeler(Haziran)                                     (Beklenti:0.3% Önceki:0.7%)
 
Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

http://www.integralmenkul.com.tr/

http://www.integralforex.com.tr/