Habur'a 3. köprüde mutabık kalındı

IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani ile biraraya gelen Bakan Davutoğlu, "On yıl öncesiyle karşılaştırıldığında büyük bir psikolojik devrim yaşanıyor. Psikolojik duvarlar yıkılıyor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VAN - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, temaslarda bulunmak üzere Van'a gelen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani ve beraberindeki heyetle kahvaltıda bir araya geldi.

Davutoğlu, konuşmasına misafirleri Kürtçe selamlayarak başladı. Son günlerde Türkiye'de ve bölgede önemli gelişmeler yaşadığına dikkati çeken Davutoğlu, "On yıl öncesine göre karşılaştırıldığında büyük bir psikolojik devrim yaşanıyor. Psikolojik eşikler aşılıyor. Psikolojik duvarlar yıkılıyor. On yıllarca Türkiye ve Irak arasında, Türkler, Kürtler, Araplar arasında psikolojik duvarlar örülmeye çalışıldı" diye konuştu.

Uluslararası hukuk bağlamında sınırlara saygı duyulması gerektiğini hatırlatan Davutoğlu, ancak bu sınırların bir duvara döndürülmeye ve düşmanlık tohumları ekilmeye çalışıldığını dile getirdi. Davutoğlu, "Türkler, Araplar, Kürtler bütün bu bölgenin halkları ve onların liderleri olarak bu psikolojik duvarları yıkmaya kararlıyız" diye konuştu.

"Türkiye'ye komşu olmak bir şanstır"

Türkiye ve Irak arasındaki ticari ilişkilere değinen Davutoğlu, Irak'la ikili ticaretin 12 milyar dolar olduğunun, bunun da yüzde 70'inin Irak Kürt Bölgesel Yönetimiyle olduğunu kaydetti. Almanya'dan sonra Türkiye'nin en büyük ticaret ortağının Irak olduğunu belirten Davutoğlu, Erbil'de bin 300 Türk şirketinin faaliyet gösterdiğini söyledi. Erbil'in diğer Irak bölgelerine göre daha gelişmiş, müreffeh ve barış içinde olmasının önemli sebeplerinden birinin Türkiye'ye komşuluğu olduğuna işaret eden Davutoğlu, "Türkiye'ye komşu olmak bir şanstır, bu anlamda bir nimettir." ifadesini kullandı.

Irak merkezi yönetimi ve Barzani ile defalarca görüştüklerini belirten Davutoğlu, Habur'a üçüncü köprünün inşaası ve kapalı olan sınır kapılarının açılması konusunda kararlı adımlar atılması için mutabakata vardıklarını açıkladı.

Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Geçişlerde en serbest rejimin uygulanmasını istiyoruz"

"Artık o kadar büyük bir ekonomik ilişki var ki Habur'da şu andaki köprüler yeterli olmuyor. Binlerce tır bazen kapıda bekliyor. Günde Habur'dan geçen araç sayısı 3 bin. Dünyada bu kadar yoğun olan ikinci bir kapı var mı bilmiyorum, onun için bugün de görüşeceğiz. İnşallah bu köprünün yapılması, özellikle Üzümlü, Derecik, Ovaköy, Aktepe, Gülyazı geçiş kapılarının da açılması için temaslarımızı sürdüreceğiz. Biz bu geçişlerde en serbest rejimin uygulanmasını istiyoruz, ta ki kaçakçılık gibi olgulara ihtiyaç kalmasın. Ticaret tam bir serbestiyet içinde sürdürülebilsin."

IKBY Başbakanı Barzani

"Umarım görüşmeler ilişkileri ileriye taşır"

IKBY Başbakanı Barzani ise Davutoğlu'nun davetiyle gerçekleşen toplantının, Kürtlerin tarihinde önemli bir yere sahip olan Van'da yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

Türkiye'de çok önemli değişiklikler yaşandığını görmenin kendilerini memnun ettiğini kaydeden Barzani, "(Davutoğlu) Bir süre önce Süleymaniye'yi ziyaret ettiler ve konuşmalarına Kürtçe başladılar, onu dinleyen katılımcılar bundan çok memnun oldu. Türkiye'de son zamanlarda yapılan değişikliklere sahip çıkmalı ve bu değişiklikler Türkiye'de yaşayan halk için ve Irak için, Kürdistan için kalıcı bir barış sağlasın" ifadesini kullandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la yapacağı görüşmeye de değinen Barzani, "Umuyorum ki bu ziyaretimiz ve Ankara'da Başbakanla yapacağımız görüşmeler ikili ilişkilerin ileriye gitmesini sağlar" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir