Hacı adayları kurayla belirlendi

Adaylar konaklama için "Normal, müstakil ve otel tipi" olmak üzere 3 farklı kategoride kayıt yaptırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Hacı adayları, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'nun da katıldığı törende bilgisayar ortamında çekilen kurayla belirlendi.    

Bardakoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen törende yaptığı konuşmada, hac için bu yıl 754 bin 951 kişinin başvurduğunu, bunların 548 bininin 2007-2008 yıllarından beri beklediğini, 206 bin 45'inin de ilk kez kayıt olduğunu kaydetti.

Adayların konaklama için "Normal, müstakil ve otel tipi" olmak üzere 3 farklı kategoride kayıt yaptırdıklarını hatırlatan Bardakoğlu, bu yıl normal oda tipini tercih edenlerin de yemek hizmeti alacaklarını ifade etti. Bardakoğlu, "Umre ve hac artık Türkiye'de yemeklidir. Bu da Türkiye'nin kalitesini, hizmet seviyesini göstermektedir" dedi. Bardakoğlu, ayrıca odalarda kalan hacı sayısının 7'yi geçmeyeceğini vurguladı.

Hac fiyatları

Geçen yıl, gerekli olmasına rağmen hac fiyatlarında herhangi bir değişiklik yapmadıklarını anımsatan Bardakoğlu, ancak bu yıl özellikle Mekke'de Harem civarındaki yıkımlar ve yeniden inşalar nedeniyle ev fiyatlarının arttığını söyledi. Kurul ile uzun müzakereler ve toplantılar sonrasında fiyatlara en düşük seviyede artış yaptıklarını belirten Bardakoğlu, ücretlerde normal tipte yüzde 12, müstakil tipte yüzde 9, otel tipinde ise yüzde 6 civarında artış olduğunu bildirdi.

Kesin kayıt hakkı kazananların 1 Haziran'dan itibaren kayıtlarını yaptırabileceklerini kaydeden Bardakoğlu, şehit ve gazi ailelerinden 600 kişiye kontenjan ayırdıklarını ifade etti.

Hacca gideceklerin yaş ortalamasının düşmesini arzu etmelerine rağmen bu yıl hac için başvuranların yaş ortalamasının 57'ye çıktığını kaydeden Bardakoğlu, "Böyle giderse bu ortalama giderek yükselecek demektir. Çünkü 750 bin başvurudan 70-80 bin kişi götürebiliyoruz. Bu nedenle de kurul, en yaşlılardan başlamak üzere 2 bin kişiye 'yaşlılık kontenjanı' ayırma kararı aldı" diye konuştu.

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da hacıların eşyalarının taşınmasını da üstleneceklerini anlatan Bardakoğlu, hacı adaylarının kutsal topraklardan aldıkları eşyaları, maliyeti civarında bir ücretle evlerine kadar teslim edeceklerini söyledi.