Hafta sonu yaz saatine geçilecek
Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta saatler 25 Mart Pazar günü saat 03.00'de bir saat ileri alınacak.
ANKARA - Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla her yıl yapılan ileri saat (yaz saati) uygulaması kapsamında, bütün yurtta saatler, 25 Mart Pazar günü saat 03.00'den itibaren bir saat ileri alınacak. Kış saati uygulamasına 30 Ekim 2011 tarihinde geçilirken saatler 04.00'de bir saat geri alınmıştı. Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla yapılan uygulamaya ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı da 13 Mart 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.
Karar çerçevesinde, bütün yurtta saatler, 25 Mart Pazar günü saat 03.00'den (cumartesi gününü pazar gününe bağlayan gece) itibaren saatler bir saat ileri alınacak. Saatler, 28 Ekim 2012 Pazar günü saat 04.00'den itibaren de geri alınacak. Yaz saati uygulaması, çalışma saatlerinin günün güneşli bölümüne alınması suretiyle, gün ışığından daha fazla yararlanılması, elektrik enerjisinin aydınlatmada kullanılan bölümünden tasarruf sağlanması amacını taşıyor. Ayrıca, yaz saati uygulamasıyla, akşam saatlerinde en yüksek değerine ulaşan enerji talebinin (puant gücü) azaltılması hedefleniyor.
Geçmiş yıllara bakıldığında yaz saati uygulaması, AB ülkeleriyle birlikte mart ayının son pazar günü başlayıp, ekim ayının son pazar günü bitiyor. Yaz saati uygulamasıyla, her yıl, "orta ölçekli" bir hidroelektrik santralinin yıllık üretimi kadar tasarruf sağlanıyor. İleri saat uygulamasıyla işe erken başlamak ve çıkmak, aydınlatma, ısıtma, soğutma açısından önem taşıyor.
Tüm yıl ileri saat için çalışılıyor
Öte yandan tüm yıl ileri saat uygulamasında kalınması konusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bir çalışma yapıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, enerji açısından bakıldığı zaman sürekli yaz saati uygulamasının doğru olduğuna inandıklarını belirterek, "Konuyu Bakanlar Kurulu'nda sundum. Başbakanımız bunun toplumu nasıl etkileyeceği konusunda üzerine görev düşen bakanlıklarla beraber bir çalışma yapıp, tekrar sunmamızı istedi. İlgili bakanlıklarla yapacağımız çalışma yetişirse bir sonraki Bakanlar Kurulu'nda sunacağız, olmazsa ondan sonrakinde bilgi vereceğiz" ifadelerini kullanmıştı.
Yaz saatinin sürekli olarak uygulanmasının yıllık en az 200 megavatlık bir santral kurmak anlamına geldiğine dikkati çeken Yıldız, bankacılık, Avrupa ülkeleri, iletişim, eğitim ve hava yollarının bağlantıları açısından da konunun değerlendirileceğini, ondan sonra da bir karar alınacağını ifade etmişti.
(AA)