Haftanın Seyri

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İntegral Menkul Değerler

Geçtiğimiz hafta küresel piyasalarda bu haftaya kıyasla sakin bir gündem takip ettik. Amerika kanadındaki en önemli gelişme 2015 yılı birinci çeyrek büyüme verisi idi. Amerika büyümesi yılın birinci çeyreğinde sert hava koşullarına bağlı olarak zayıf seyretti. Ancak global piyasalarda dolardaki güçlü algı devam etti. Bu hafta hem yurt içi hem de yurt dışı piyasalarda yoğun ve önemli veri akışı bizi bekliyor olacak.

Peki, bu hafta en çok neler konuşacağız?

Yurt içerisinde Çarşamba günü enflasyon açıklanacak ve gıdanın seyri belli olacak.

Bu hafta yurt içerisinde açıklanacak Mayıs ayına ait enflasyon oranı, 23 Haziran’da gerçekleştirilecek TCMB’nin politika faiz kararı üzerinde etkili olacaktır. Aynı zamanda hafta sonu gerçekleştirilecek seçim sürecinin yaratmış olduğu belirsizlik BİST üzerinde ekili olmaya devam ediyor. Yurt içerisinde esecek hava, seçim sürecine bağlı olduğundan endeks görünümü açısından belirleyici olacaktır.
Gözler Cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisinde

http://www.integralmenkul.com.tr/

http://www.integralforex.com.tr/

Amerika Merkez Bankası’nın (Fed)dikkatle takip ettiği istihdam piyasasına yönelik veri akışı Cuma günü karşımıza çıkıyor. ABD istihdam piyasasına yönelik güçlü seyrin devam etmesi, doların küresel piyasalardaki kuvvetini artıracaktır. Fed’in faiz artırım sürecine yaklaşması ABD enflasyon ve istihdam piyasasındaki güçlü seyirden geçiyor. Bu noktada, yeni haftaya ABD verileri odaklı başlıyoruz. 
Yunanistan gelişmeleri Avrupa’da gündem maddesi olmaya devam ediyor.

Bu hafta Euro Bölgesi ve kıta ülke ekonomilerindeki aktivitelerin seyri açısından açıklanacak datalar önemli. Bugünün gündem maddesi imalat sektörüne yönelik PMI verileri. Yarın ise Almanya ve Euro Bölgesi enflasyon oranı açıklanacak. Çarşamba günü Avrupa Merkez Bankası (ECB) politika faiz kararını açıklayacak. ECB’nin politika faiz kararını değiştirmesi zaten beklenmiyor ancak kararın ardından yapılacak basın açıklaması takip edilecek.  Cuma günü ise 2015 yılı birinci çeyrek büyüme verisi ön plana çıkıyor. Diğer yandan Yunanistan’ın Uluslararası Para Fonu’na(IMF) Haziran ayı boyunca ödemesi gereken yüksek bir borç ödemesi bulunuyor. Yunanistan kanadında henüz bir anlaşmaya varılamaması Avrupa’daki belirsizliği perçinliyor.

Haftanın genel değerlendirmesini yapmak gerekirse, bütün kıtalardan gelecek veri akışının piyasalar üzerinde etki yaratacağı görülüyor. 5 Haziran Cuma günü haftanın genelinden önem bakımından bir miktar daha ayrışıyor. OPEC toplantısı, Yunanistan’ın IMF’e olan borcunun geri ödemesi gibi gelişmeler takip edilecek. Ancak yinelemekte fayda var Cuma günü ABD tarım dışı istihdam verisi hem gelişen ve gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde, hem de emtia fiyatları üzerinde dalgalanmaya neden olabilir. Aynı zamanda dolar lehine devam eden küresel algınında daha keskinleşeceği bir sürece girebiliriz.