Haftaya bakış

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yeşim SARIŞEN / YAPI KREDİ YATIRIM

 

Zirvelerden kar satışları ile geri çekilen küresel risk barometresi S&P 500,endeksinin geçen haftayı %1.21 yükselişle tamamladı. Görece kötü performe eden küçük ölçekli hisselerdeki toparlanma piyasa genelindeki stabilizasyona destek oluyor. Bunun örneği ise, Russell 2000’in, 200 günlük ortalamasının üzerinde kapanış yapması. Ayrıca Mayıs başındaki görece zayıf performansıyla soru işareti yaratan teknoloji endeksi Nasdaq, Mayıs zirvelerinin ve 50 günlük ortalamasının üzerinde kapanış yaptı ve bu olumlu görünüme destek oldu. 

Dövizde volatilite artışına dikkat 

Öte yandan Asya ve Avrupa öncülüğündeki yükselişlerle MSCI GOP endeksi haftayı dolar bazında %1.06 artıda tamamladı. Ancak Latin Amerika’daki kar satışları, örneğin Brezilya borsasındaki %2.95’lik düşüş dikkat çekiciydi. Gelişmiş ve gelişen ülke döviz volatilitelerinin düşük seyretmesi, ABD faizlerindeki geri çekilme ve ECB ile BOJ’dan ek adım beklentisi bu pozitif resme destek olan ana faktörler. Ancak küresel döviz volatilitesinin 2007 yazından beri en düşük seviyeye gerilemesi burada çok fazla marj kalmadığını ve potansiyel bir volatilite artışına karşı tedbirli olunması gerektiğini düşündürüyor. Olası bir volatilite artışı diğer varlık sınıfl arında düzeltme hareketi yaratabilir. 
Makro tarafa baktığımızda, FED güvercince kalmaya devam etse de yukarı dönüş sinyalleri veren Nisan enfl asyon rakamları dikkat çekici. Mart’ta beklentilerin üzerinde kalan TÜFE rakamı sonrasında Nisan enflasyon rakamlarıyla birlikte enflasyonda yukarı yönlü sinyaller güçlendi. Bu anlamda ABD enfl asyonunun önümüzdeki dönemde daha fazla konuşulacağı beklentimizi tekrar hatırlatalım. Bu doğrultuda bu hafta açıklanacak çekirdek PCE rakamı ön planda olabilir. Diğer taraftan ECB’den faiz indirimine yönelik güçlenen beklentiler piyasalardaki en önemli konulardan biri olmaya devam ediyor. 5 Haziran ECB toplantısı odakta.