Haftaya bakış
Yeşim SARIŞEN - Yapı Kredi Yatırım
ABD Merkez Bankası (FED) faiz artırımına hazırlanıyor. Beklenenden daha güvercince mesajlar içeren FED’in 18 Mart toplantısı sonrasında Cuma günü açıklanan Mart ayı ABD istihdam verileri, beklentileri şekillendirebilecek en önemli makro verilerden biriydi.
Büyüme, enflasyon ve faiz projeksiyonlarını aşağı revize ederek güvercin içerikli mesajlar veren FED ardından, Mart ayında aylık tarım dışı istihdam artışının piyasa beklentisinin altında kalması, ilk faiz artışı için Haziran ayı olasılığını iyice azalttı. Bu da riskli varlık sınıfında yer alan gelişmekte olan ülke döviz kurlarındaki düzeltmeye destek oldu.
Zayıf ABD tarım dışı istihdam verisi, dolar endeksi ve ABD tahvil faizleri üzerinde aşağı yönlü baskı yaratabilir nitelikte. Dolayısıyla da aralarında Türkiye’nin de bulunduğu kur ve faize duyarlı gelişmekte olan piyasalara kısa vadede olumlu etkisi olabilir. Ancak zayıf aylık istihdam artışı ile birlikte ortalama ücretlerdeki beklentilerin üzerindeki artış da dikkat çekiciydi. Bu doğrultuda Cuma günü kapalı olan ABD hisse senetlerindeki olası olumsuz tepkinin ikinci etapta gelişmekte olan ülke piyasalarını da etkileyebileceğini not edelim.
Makro veri akışının nispeten zayıf olduğu yeni haftada istihdam verileri sonrası New York FED Başkanı Dudley konuşması ve ayrıca FOMC tutanakları ön planda olabilir. Yurtiçinde ise Şubat ayı sanayi üretimi ve cari açık verileri açıklanıyor. Sert düşüş gösteren tüketici güven endeksi gibi son açıklanan bazı makro verilerin de teyit ettiği zayıf büyüme görünümüne paralel, beklentilerden kötü yönde gerçekleşebilecek rakamlar, TL varlıklar üzerinde baskı yaratmaya aday. Ayrıca Cuma günü piyasalar kapandıktan sonra Moody's, Türkiye gözden geçirme raporunu açıklıyor. Hali hazırdaki notun yatırım yapılabilir seviyede olan Baa3, görünümün ise negatif olduğunu hatırlatalım. Piyasada kredi notuna yönelik herhangi bir değişiklik beklenmiyor ancak Moody’s’in Mart ayı sonunda yayınladığı “Türk bankacılık sektörü için görünüm negatif” başlıklı raporu sonrasında, açıklamalarında risklere yönelik tonlaması önemli olabilir.