Hahn: Türkiye ile mülteci anlaşması yolunda gidiyor

Almanya ile yaşanan son gerilimden sonra açıklama yapan Avrupa Komisyonu üyesi Hahn, bazı durumların görünenden çok daha olumlu olduğunu ve mülteci anlaşmasının yolunda gittiğini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Komisyonu üyesi Johannes Hahn, Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki mülteci anlaşmasının yolunda gittiğini ve karşılıklı ilişkilerin, Türkiye hakkındaki tartışmaların ya da Türkiye'nin bazı davranışlarının verdiği izlenimden çok daha olumlu olduğunu söyledi.

Komşuluk politikası ve genişlemeden sorumlu Komisyon üyesi Hahn'ın Avusturya televizyonu ORF'e bugün yaptığı açıklamadan bir hafta önce Almanya, Avrupa Birliği'nin göçmen geri kabul anlaşması uyarınca Türkiye'ye vaat ettiği ödeneği askıya almasını önermişti.

Avrupa Birliği'nin 3 milyar euroluk finansal yardım ve Türk vatandaşlarına AB ülkelerine vize serbestisi tanıma vaadine karşılık Türkiye, Ortadoğu ve Afganistan'daki savaş alanlarından gelip Avrupa'ya gitmek isteyen göçmenleri büyük ölçüde Türkiye sınırlarında durdurdu.

Hahn, "Mülteci anlaşmasının devamıyla ilgili en küçük bir kaygım yok. Anlaşma işliyor" dedi.

Bugün Brüksel'de görüşülecek

Hahn ve AB dış politika sorumlusu Federica Mogherini bugün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik ile Brüksel'de görüşecekler.

Hahn, "Pek çok alanda günlük uygulamaların, yaygın söylemlerin ve Türkiye'nin bazı davranışlarının verdiği izlenimin tersine, çok yolunda gittiğini söylemeliyiz" dedi.

Mülteci geri kabul anlaşması özellikle göçmenlerin çoğunun hedeflediği Almanya'yı memnun ediyor.

Çavuşoğlu, eğer AB vize serbestisi konusunda olumlu adım atmazsa, Türkiye'nin mülteci anlaşmasının hükümlerini yeniden gözden geçirebileceğini veya iptal edebileceğini söylemişti.