Hakan Fidan yasası 3 MİT'çiye yaradı

MİT Müsteşarı Hakan Fidan için çıkarılan yasa Erzincan’da gözaltına alınan 3 MİT mensubunun işine yaradı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME




ANKARA – MİT Müsteşarı Hakan Fidan için çıkarılan yasa Erzincan’da gözaltına alınan 3 MİT mensubunun işine yaradı. Yargıtay 11. Ceza Dairesi, CHP Denizli Milletvekili Cihaner ile emekli Orgeneral Saldıray Berk'in de aralarında bulunduğu 14 sanıklı davanın ilk duruşma öncesi 3 MİT mensubu için Başbakanlık'tan yargılama izni istedi. EDOK eski Komutanı emekli Orgeneral Berk ve eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı Cihaner hakkında “silahlı terör örgütü kurma veya yönetme” suçlamasıyla hazırlanan iddianame Yargıtay 11. Ceza Dairesi tarafından kabul edildi. Berk ve Cihaner, 15 Haziran’da yeniden hakim karşısına çıkacak ve yargılanmalarına başlanacak.

MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın ifadesine başvurulmak üzere savcılığa çağrılması üzerine jet hızıyla “soruşturma için başbakan izni” getirilen düzenleme Erzincan’da gözaltına alınan 3 MİT mensubunun işine yaradı. Yargıtay 11. Ceza Dairesi, CHP Denizli Milletvekili Cihaner ile emekli Orgeneral Saldıray Berk'in de aralarında bulunduğu 14 sanıklı davanın ilk duruşma öncesi 3 MİT mensubu için Başbakanlık'tan yargılama izni istedi.

Yargılanmaları durduruldu

Yargıtay 11. Ceza Dairesi, 18 Şubat 2012 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren “Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”a atıfta bulunarak, “MİT mensuplarının veya belirli bir görevi ifa etmek üzere kamu görevlileri arasından Başbakan tarafından görevlendirilenlerin görevlerini yerine getirirken görevin niteliğinden doğan veya görevin ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı ya da 5271 sayılı Kanunun 250. maddesinin birinci fıkrasına göre kurulan ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren suçları işlediklerdi iddiasıyla haklarında soruşturma yapılması Başbakan’ın iznine bağlıdır” şeklindeki değişikliği anımsattı. Daire, “silahlı terör örgütüne üye olmak”, “birden fazla kişiyle tehdit suçlarını işledikleri” iddia edildiği tarihte MİT mensubu oldukları anlaşılan Ş.D., K.Ü. ve S.B.İ., hakkındaki kovuşturmanın devam edebilmesinin Başbakanın iznine bağlandığına dikkat çekerek, 3 MİT mensubu yönünden yargılamanın durdurulmasına karar verdi.

15 Haziran'da yeniden başlayacak

İlhan Cihaner, Erzincan'daki faaliyetleri nedeniyle aralarında emekli Orgeneral Saldıray Berk'in de bulunduğu 11 sanık ile "Ergenekon terör örgütüne üye olma, resmi belgede sahtecilik, birden fazla kişi ile tehdit, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetme" suçlarından Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nde daha önce yargılanmış, Daire, Cihaner hakkında, Hakim ve Savcılar Kanunu'na göre "izin alınmadan" soruşturma yapılıp dava açıldığına karar vererek, gerekli iznin alınması için dosyayı Adalet Bakanlığı'na göndermişti. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), CHP Denizli Milletvekili Cihaner'in, İrtica ile Mücadele Eylem Planı ve Ergenekon iddianamesinde yer alan iddialara dikkati çekerek, Cihaner hakkında kovuşturma açılmasına izin vermişti. HSYK, Cihaner hakkında iddianame hazırlanması için Erzincan'a en yakın başsavcılık olan Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığına dosyayı göndermişti. Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi, Cihaner'in milletvekili dokunulmazlığının terör suçu için geçerli olmadığına karar vererek dosyayı Yargıtay'a gönderdi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gelen iddianame, başsavcılık aracılığıyla Yargıtay 11. Ceza Dairesi'ne gönderildi. Daire, Cihaner ve Berk'in de aralarında bulunduğu sanıklar hakkındaki iddianameyi kabul etti. İlhan Cihaner, aralarında emekli Orgeneral Saldıray Berk'in de bulunduğu 11 kişiyle 15 Haziran Cuma günü Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nde yargılanacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir