”Haksız suçlamayı kabul etmiyorum”

Arınç, "Bu haksız suçlamayı kabul etmiyorum, şerefli ordumuzun yıpratılmasının hiçbir zaman içinde olmadım" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ADANA - Eski TBMM Başkanı, AK Parti Manisa Milletvekili Bülent Arınç, "Geçmişten bu yana darbe teşebbüsleriyle meşgul olmuş, bazı güçlerle iş birliği yapmış, bu yanlışlıkları da bugün bir şekilde konuşulan insanların elbette mevcut Anayasa, mevcut hukuk kuralları içerisinde yargılanması, takip edilmesi soruşturulması ve Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinden çıkarılması gerekir. Bunu söylemek bir yurttaş olarak benim görevim" dedi.

Arınç, Adana'da Seyhan Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Mehmet Akif Ersoy'un Mecliste kabul edilmesinin yıl dönümü olan İstiklal Marşı'nı, kahraman Türk ordusuna ithaf ettiğini hatırlattı.

Bugün İstiklal Marşı'nnı büyük bir coşkuyla, küçücük, minicik çocuklar tarafından, 10 kıtasının da ezberlenerek söylendiğini, yarışmalar düzenlendiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Mehmet Akif Ersoy, aynı zamanda bizim bir parlamenterimizdi. Burdur milletvekilimizdi. Yazdığı şiiri bugün milyonlarca Türk'ün gururla izlediği bir marş haline getiren büyük şairi düşünebiliyor musunuz? Bugün gazetelerde var, bir yerde İstiklal Marşı üzerine bir tören yapılırken yüzlerce insan içerisinde iki tane başı örtülü bayanın bulunmasını maalesef birileri protesto etmiştir. Bu çocukların anneleri işte bu bayanlardır.

Şehit olan, gazi olan, vatanı için canını feda etmekten çekinmeyen bu askerlerimizin anneleri kıyafetleri nedeniyle protestoya maruz kalabiliyorlar. Düşünebiliyor musunuz daha Manisa'da birkaç ay önce yani benim bölgemde bir Piyade Tugay Komutanı 40 yaşından aşağı başı örtülü bayanları çocuklarının yemin törenine almamıştır. Eğer bu doğruysa, biz bunların doğru olmadığını düşünüyoruz. Askerlerimizin annelerine ayrımcılık yapmanın devlet millet kaynaşması açısından da toplumsal barış açısından da elbette yanlış olduğunu ve yanlış hareketler getirdiğini düşünüyoruz.

Bütün bunları söylemekten kastım şudur: Geçmişten bu yana darbe teşebbüsleriyle meşgul olmuş, bazı güçlerle iş birliği yapmış, bu yanlışlıkları da bugün bir şekilde konuşulan insanların elbette mevcut Anayasa, mevcut hukuk kuralları içerisinde yargılanması, takip edilmesi, soruşturulması ve Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinden çıkarılması gerekir. Bunu söylemek bir yurttaş olarak benim görevim."

"Millet kendi ordusunu kendi kucaklamak istiyor"

AK Parti Manisa Milletvekili Arınç, Türkiye'nin her yerinde halkın ordusuna karşı olan, sevgisini ve saygısını aşağılara düşürmenin kimsenin hakkı olmadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Millet, kendi ordusunu kendisi kucaklamak istiyor. Hiç kimsenin engel olmaması gerekir, benim söylediklerim bunlardı. Buna karşı bir cevap verme ihtiyacını duymuşlarsa, bu aslında cevap verilecek bir konu değildir.

Ben sayın Tuğgeneralden şunu açıklamasını beklerdim: Tuğgeneral, 'Evet bugün yayınlanan, konuşulan pek çok olay var. Biz kendi bünyemizde bunları araştırıyoruz. Biz Anayasa'ya bağlıyız, biz sivil iktidarın karşısında bir güç değiliz, sivil iktidarın emrindeyiz, yanlışlıkları yapanlar her kurumda bulunur. Biz bunları bu kurumda barındırmayacağız' deseydi, çok daha haklı bir konuşma yapmış olurdu.

Benim maksadım; eleştirmek, birilerini kötülemek, kurumu yıpratmak değildi. Ama kurum, kendi kendini itibarını yükseltmek mecburiyetindedir. Siyasetçiler nasıl hatalarını halkın önüne çıkarak bir şekilde giderme imkanı buluyorlarsa, bizim başka bir ordumuz yok, başka bir gücümüz yok, bu kurumun da eğitime, camiye, kışlaya siyaset karışmaması gerektiğini hepimiz bildiğimize göre bu kurumun siyasetten uzak tutulması gerekir.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin kendi mevzuatı, kendi Askeri Ceza Kanunu bırakın siyasi faaliyet yapmayı, siyasi demeçte bulunmayı bile yasaklar. Bunun cezai müeyyidesi vardır. Dolayısıyla bütün bu gerçekleri benim ifade etmiş olmamın, kimseyi yıpratmadığını hatta bu kuruma güç kazandırdığı inancındayım.

Bundan 10 sene önce Osman Özbek paşanın bir başbakana nasıl hakaret ettiğini görmüştük, ama o günden bu yana bazılarının aynı yolda gittiğini görmek bizi üzüyor. Biz paşalarımızı zaferler kazanan büyük komutanlar olarak görmek isteriz. Yoksa siyasçilerin tepesinde, onları küçümseyen hiçbir davranışın içinde görmek istemeyiz.

İttihat ve terakkici paşaların İmparatorluğu ne hale getirdiğini hepimiz biliyoruz. Siyasi emeller taşıyan bazılarının, binlerce askerimizin nasıl dağlarda tepelerde perişan ettiğini biliyoruz ve bu zorlukları ve güçlükleri hiçbir zaman yaşamak istemiyoruz."

"Atatürk'ün sözleri"

Bülent Arınç, büyük Atatürk'ün, İstiklal Mücadelesi'ni başardıktan ve Meclisi kurduktan sonra siyaset yapmak isteyenlere bir yol gösterdiğini, "Üniformalarınızı çıkarın, rütbelerinizden uzak kalın, siyaseti ondan sonra yapın" dediğini anımsatarak, şöyle devam etti:

"Hem üzerinizde askeri üniforma olacak hem siyaset yapacaksınız, hem siyasetçiye karışacaksınız, hem toplum mühendisliği yapacaksınız, hem de bugün bazı iddianamelerde geçtiği gibi tüyleri diken diken eden pek çok ilişkiler içerisinde bulunacaksınız. Bunlar mümkün değil. Türkiye artık batı standartlarında bir hukuk devleti, bir demokratik devlet, buna hepimiz inanmalıyız. Ben bunu talihsiz bir açıklama olarak görüyorum. Çünkü, benim maksadım Türk Silahlı Kuvvelerini yıpratmak değil, piyasalarda dolaşan, herkesin ağzında dolaşan ve bugüne kadar da ciddi biçimde yalanlanmayan duyduğumuz bu kasetlere ve onun sahiplerine bir tepkidir."