Halk Bankası temettü dağıtacak

Halk Bankası, 2 milyar dolarlık uluslararası kaynağı KOBİ'lere yönlendirmeyi planlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Geçtiğimiz yıl 1 milyar 631 milyon lira kar elde eden Halk Bankasının karının bir bölümünden temettü dağıtmayı planladığı, önemli bir bölümünü de sermayeye eklemeyi planladığı belirtildi.

Halk Bankası yetkililerinin verdiği bilgiye göre, karın nasıl değerlendirileceği, bankanın yakında yapılacak genel kurulunda alınacak kararlarla netlik kazanacak.

Diğer taraftan banka, bu yıl KOBİ'ler için, uluslararası piyasadan en az 600 milyon dolar yeni kaynak sağlamayı ve toplam 2 milyar dolarlık uluslararası kaynağı KOBİ'lere yönlendirmeyi planlıyor.

Öte yandan Halk Bankası'nın Fransız Kalkınma Bankas ile 70 milyon euroluk yeni kaynak konusunda görüşmeler sürüyor. Bu krediye ilişkin anlaşmanın Nisan'da imzalanması bekleniyor. FKA'dan sağlanacak 70 milyon avroluk kaynak ile birlikte bu kurumdan sağlanan toplam kaynak 200 milyon avroya ulaşacak. Bu kaynak geri dönüşümlü olarak kullandırılıyor. FKA'dan sağlanan kredilerde Hazine garantisi bulunmuyor. 

Kredinin, KOBİ'lerin enerji verimliliğinin artırılması ve yenilenebilir enerji yatırımlarında kullandırılması öngörülüyor. Söz konusu kredi, 2008'de başlatılan KOBİ Dönüşüm Programı - Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi çerçevesinde, bölgesel kalkınma farklılıklarının giderilmesi amacıyla, Kalkınmada Öncelikli Yöreler'deki (KÖY) KOBİ'lere ve sosyal sorumluluk projeleri dikkate alınarak da yönlendiriliyor.

FKA'dan sağlanan kredi 4 yılı ödemesiz olmak üzere 12 yıl vadeli. AYB'den 4 yıl vadeli, Dünya Bankası'ndan 30 yıla varan vadede kredi sağlanıyor. Bu kredilerin ortalama kullanma süresi 17 yıl. Krediler, yine uygun vade yapısı ile KOBİ'lere yönlendiriliyor.

Halk Bankası'nın şimdiye kadar KOBİ'lere kullandırmak üzere, Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası (AYB), Avrupa Komisyonu Kalkınma Bankası ile 1,5 milyar dolarlık finansman anlaşması imzaladığını belirten Güleç, ayrıca İslam Kalkınma Bankası'ndan 100 milyon dolar kaynak sağlamak üzere görüşmelerin sürdüğünü, Haziran'da anlaşmanın imzalanmasının öngörüldüğünü bildirdi. İslam Kalkınma Bankası'ndan sağlanacak kredinin 10 yıl civarında olması öngörülüyor.

Verilen bilgiye göre, Dünya Bankası'ndan 250 milyon dolarlık finansman için anlaşma imzalandı. AYB ile 150 milyon avroluk bağlantı yapıldı. Avrupa Komisyonu'ndan 100 milyon avroluk kaynak sağlanması için görüşmeler yürütülüyor.

Recep Güleç, sonuçta, Halk Bankası'nın bu yıl en az 600 milyon dolarlık yeni kaynağı KOBİ'ler için devreye sokacağını, toplam 2 milyar dolarlık uluslararası kaynağın dönüşümlü olarak KOBİ'lerin kullan8ımına açılmış olacağını, talebe bağlı olarak bu rakamların artacağını söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir