Halkbank'tan esnafa kredi kolaylığı

Halkbankası'nın esnafa kullandıracağı kredilerde, gösterge faiz oranı cari faiz oranının yüzde 50'si kadar olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – Halkbankası'nın 2010 yılının tamamında esnaf ve sanatkarlara kullandıracağı kredilerde, gösterge faiz oranı Bankanın kooperatif kredilerine özgü kaynak maliyeti dikkate alınarak belirlediği cari faiz oranının yüzde 50'si kadar olacak.

Bakanlar Kurulu'nun “Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketince Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Kefaletiyle Esnaf ve Sanatkarlara Kredi Kullandırılmasına Dair Karar”ı Resmi Gazete'de yayımlandı. Esnaf ve sanatkarların finansman ihtiyaçlarının uygun koşullarda karşılanması amacıyla, Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketince (Banka) Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri kefaletiyle veya bankaca doğrudan esnaf ve sanatkarlara kullandırılmış olup bakiyesi 2011 yılına devreden krediler ile 1 Ocak 2011-31 Aralık 2011 tarihleri arasında kullandırılacak kredilere, gösterge faiz oranı, bankanın kooperatif kredilerine özgü kaynak maliyeti dikkate alınarak belirlediği cari faiz oranının yüzde 50'si kadar olacak.

İş ve ikametgahının bulunduğu il veya ilçede faaliyet gösteren Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi bulunmaması, iş ve ikametgahının bulunduğu il veya ilçede kurulu bulunan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatiflerinin kapalı ya da kefaletinin kabul edilemez durumda olması nedeniyle kredi kullanamayan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri ortağı olan ya da olmayan esnaf ve sanatkarlar ile bankanın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde faaliyet gösteren şubelerince esnaf ve sanatkarlara kullandırılmış olup bakiyesi 2011 yılına devreden krediler ile 2011 yılı içersinde kullandırılacak krediler gösterge faiz oranı, bankanın kooperatif kredilerine özgü kaynak maliyeti dikkate alınarak belirlediği cari faiz oranının yüzde 50'si kadar olacak.

Kararın uygulanması sonucunda Bankanın cari faiz oranı ile gösterge faiz oranı arasındaki farka göre oluşan gelir kayıplarının 2011 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununda bu Kararın uygulanması için ayrılan ödeneği aşmaması kaydıyla Hazine Müsteşarlığınca ilgili yıl bütçelerine bu amaçla konulan ödenekten karşılanacak. Karar kapsamında açılan kredilerden doğacak gelir kayıpları, kredilerin faiz tahakkuk tarihlerinde bankanın uyguladığı cari faiz oranı ile gösterge faiz oram arasındaki fark esas alınarak hesaplanacak.

Banka, bu Karar ve daha önceki yıllara ait Bakanlar Kurulu Kararları kapsamında kullandırılan kredilere ilişkin bilgileri ve vade veya taksit vadesi sonuna kadar hesaplanmış tahmini gelir kaybı tutarını, projeksiyon yapılabilmesini teminen, aylık olarak Hazine Müsteşarlığına iletecek. Ödemeler, bankanın, bu Karar ve daha önceki yıllara ait Bakanlar Kurulu Kararları kapsamında kullandırılan kredilere ilişkin vade veya taksit vadesi sonuna kadar hesaplanan ve her ay kendi kayıtlarına göre kesinleşmiş aylık gelir kaybı tutarlarını Hazinece bildirilen formatta iletmelerini müteakiben Hazine Müsteşarlığınca gerçekleştirilecek.

Gelir kaybı hazine kontrolörleri tarafından incelenecek

Karar kapsamında yapılan ödeme ve ödemeye ilişkin işlemler yıllık bazda Hazine Kontrolörleri Kurulunca incelenir. İncelemeler sonucunda düzenlenen raporlar ile yapılan tespitler Hazine Müsteşarlığı ve Banka tarafından esas alınacak.

2011 yılı ile incelemesi henüz tamamlanmamış önceki yıllara ait gelir kaybı uygulamalarına ilişkin olarak raporla tespit edilmiş lehte veya aleyhte tutarlar taraflarca faiz hesabı yapılmaksızın nakden ödenecek. Raporlar sonucu Bankaya fazla ödeme yapıldığının tespit edilmesi halinde fazla yapılan ödeme Banka tarafından raporun kendisine tebliğini takip eden 30 iş günü içerisinde Hazine Müsteşarlığı İç Ödemeler Muhasebe Biriminin Merkez Bankası Ankara Şubesi nezdindeki hesabına nakden ödenecek.

Bankaya eksik ödeme yapıldığının tespiti halinde ise eksik yapılan ödeme ilgili yıl bütçesinde gelir kaybı için ayrılan ödenekten Hazine Müsteşarlığınca nakden karşılanacak. Karar uyarınca ihtiyaç duyulan finansman, 2011 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununda bu Kararın uygulanması için ayrılan ödenekten karşılanacak.

Borcu bulunanlara kredi açılmayacak

Ertelenmiş, taksitlendirilmiş, tasfiye olunacak alacaklar hesabında borcu bulunan veya yeniden yapılandırılmış kredi borcu olup geri ödeme süreci devam eden esnaf ve sanatkarlara, borçlarının tamamı Bankaya ödenmeden bu Karar kapsamında hiçbir şekilde kredi açılmayacak.

Karar kapsamında açılan kredilere, vadesinde veya taksit vadesinde ödenmemesi halinde, vade tarihi veya taksit vadesi tarihinden itibaren geciken tutarlar için bu Karar hükümleri uygulanmayacak.

Kararın yürürlük tarihinden önceki işlemlere ilişkin olarak tabi oldukları mevzuat hükümlerine göre yapılan veya yapılmakta olan incelemeler sonucunda lehte veya aleyhte tespit edilen tutarlarla ilgili olarak, bu konudaki önceki yıllara ait Bakanlar Kurulu Kararlarında yer alan mahsuplaşmaya ilişkin hükümler uygulanmayacak.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir