Hamam konsepti ile ABD'ye açılacak

Kriz sonrası maliyetlerin düştüğü ABD'de oluşan yatırım ortamını değerlendiren Eyüp Sabri Tuncer, New York'ta mağaza açmak için kolları sıvadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sayime BAŞÇI

İSTANBUL - Eyüp Sabri Tuncer, 3'üncü kuşak yönetimi ile yarattığı EST 1923 markasını ABD'ye taşıyor. Ekonomik kriz sonrası düşen maliyetler ile ABD'de oluşan yatırım ortamını değerlendiren şirket, New York'ta mağaza açmak için kolları sıvadı.

Dört ay içerisinde tamamlamayı planladığı marka tescil çalışmalarının ardından mağazayı açacağını açıklayan şirket, belirlediği 'hamam konsepti' çerçevesinde havludan peştamele, farklı sabun çeşitlerinden masaj mumlarına kadar geniş bir ürün yelpazesi ile hizmet vermeyi planlıyor. İlk mağaza için 1 milyon dolarlık yatırım planlayan şirket, burada yakaladığı hacim ile Dubai, Katar gibi ülkelere açılacağını açıkladı.

Yıl sonunda açılacak

Yaşanan ekonomik krizin ardından Eyüp Sabri Tuncer markasını özellikle ABD'deki iş çevrelerine anlatma fırsatı yakaladıklarını aktaran EST Yönetim Kurulu Başkan Vekili Engin Tuncer, bu alanda önemli noktalara geldiklerini belirtti.

ABD pazarına sunulan ürünlerin tüketim kültürü sayesinde büyük hacim yaptığını ifade eden Tuncer, bu nedenle ilk mağazalarını New York'ta açmayı planladıklarını belirtti. Mağazayı 2011 sonunda açacaklarını aktaran Tuncer, toplam yatırım bedelini ise 1 milyon dolar olarak açıkladı.

Açıklamalarında "Dünyanın gözü ABD ve New York'ta. Kriz de olsa ABD ABD'dir" ifadelerini kullanan Tuncer, hamam konseptleri ile ilgili şu bilgileri verdi: "Mağazada, kolonya ve kişisel bakım ürünleri satılacak. Bu ürünleri satacağımız insanlar zincir marketlerden bıkan bir kitle olacak. Defne sabunu, zeytinyağı sabunu, bıttım sabunu gibi ürünlerimiz olacak.

İkinci aşamada da burada Türk hamamı konseptini yayma düşüncesi var. Burada Türk hamamına uygun ürünleri ortaya koyacağız. Çamur jeller, şampuan, losyon, vücut kremlerini satışa sunacağız.Bunun dışında fason ürettiğimiz peştemaller, bornoz, havlu gibi ürünler de olacak. Mağazada pazarlandığı gibi buralarda da yoğun kullanım ortamları yaratacağız."

İkinci aşama franchise

Engin Tuncer, New York'un 5'inci caddesinde açılacak mağazanın kira ve maliyet açısından da karşılanabilir bir noktada olduğunu belirtti. Bugün Nişantaşı'nda bir dükkan için 30 bin dolar istendiğini aktaran Tuncer, 5'inci caddede bu rakamın 8-10 bin dolar civarında olduğunu belirtti.

Bu bölgede belli bir yatırım birikimine sahip çok fazla insan olduğuna işaret eden Tuncer, ilk mağazanın ardından franchise ile büyüme yoluna gideceklerini anlattı. Tuncer, New York'un ardından önümüzdeki yıllarda Dubai ve Katar'ın mağaza yatırım planları içerisinde yer aldığını söyledi.

Dubai'de yaşanan ekonomik krizin ardından internet satışlarına başladıklarını kaydeden Tuncer, Dubai'den dönen bütün ürünlerin 2007 yılında başladıkları internet satışlarına yönlendirdiklerini söyledi.

Bununla birlikte internet satışlarında büyük bir sıçrama yakaladıklarını anlatan Tuncer, Dubai'den dönen 480 bin ürünün tamamını burada sattıklarını aktardı. Şu anda 72 türde 300 çeşit ürünü internet üzerinden satmaya başladıklarını söyledi. Tuncer, şu an 40 bin üyeye ulaşan internet şubelerinin toplam cironun yüzde 4'ünü oluşturduğunu söyledi.

Tuncer 2010 yılı online satışları ile ilgili şu bilgileri verdi: "2010 yılında online satış kanalı üzerinden nihai tüketicilerimize kolonya ürün grubumuzda 100 bin adedin üzerinde bir satış gerçekleştirdik. Kolonyalı mendillerde, satış rakamımız milyon adetleri bulurken, Cool Care bebek ıslak mendilinde ise 10 bin adedin üzerinde bir satış rakamına ulaştık. Gizli Bahçe oda kokusu ürün grubumuzdaki toplam satış rakamı 30 bin civarında olup, Perfume Jewels kişisel bakım setlerinde ise rakamların 50 bin üzerine çıktığını söyleyebiliriz."

Dubai'ye özel ürün gamı

Tuncer, Permin Jewels Dubai markası ile bu ülkeye özel kişisel bakım ürünleri ürettiklerini belirterek, New York'un ardından burada da yeniden mağazalaşma sürecine girdiklerini dile getirdi. Burada sprey, vücut kremi gibi ürünler üretildiğini söyleyen Tuncer, Irak için de özel bir oda spreyi üretimine geçtiklerini belirtti. Bu ürünün geliştirilmesi için 500 bin dolarlık harcama yaptıklarını anlatan Tuncer, iç piyasada da önemli bir bilinirliliğe ulaştıklarını açıkladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir